Cantaretul american de folk Richie Havens, care a deschis festivalul de la Woodstock, in 1969, si devenit celebru gratie interpretarii melodiei "Freedom/Motherless Child", a murit luni, la 72 de ani, scrie AFP.

Cantaretul afro-american, care a renuntat la turnee in urma cu trei ani, dupa ce a petrecut 40 de ani pe drumurile lumii, a murit in locuinta sa, in urma unei crize cardiace, dupa cum scrie Billboard, pe site-ul sau.

La Woodstock, in cadrul celor "Trei zile de muzica si pace", in muntii Catskills, in statul New York, Richie Havens ar fi trebuit sa fie al cincilea artist care urca pe scena.

El a inaugurat insa festivalul, dupa ce ceilalti artisti nu au reusit sa ajunga la scena deoarece singurul drum de acces era complet blocat.

A cantat in cele din urma peste doua ore si jumatate, cu succesul cunoscut acum in intreaga lume.

"Am deschis festivalul de la Woodstock in conditiile in care trebuia sa fiu pe pozitia a cincea. Nu nu, nu eu, nu primul. Cu toate astea am urcat pe scena deoarece nu era nicio alta persoana care sa faca asta", declarat acesta.

"Cunoscut pentru stilul sau distinct de a canta la chitara, intens si ritmic, si celebru pentru preluarile sale inspirate din cantece pop si folk", dupa cam scrie Billboard, cantaretul a intrat in clasamentul Hot 100 Single al revistei cu o preluare dupa Beatles, "Here Comes the sun".

Cantecul a atins locul 16 in mai 1971. Richie Havens a avut 13 albume in calsamentul Billboard 200, dintre care unul in Top 40: "Alarm Clock" (1971).

Cantaretul a lasat in urma lui patru copii si mai multi nepoti.