Blocarea frontierei intre Bulgaria si Turcia a dus la amanarea concertului trupei Depeche Mode de la Istanbul, informeaza pagina de Facebook a formatiei. De joi dimineata, frontiera dintre cele doua tari este inchisa pentru traficul greu din cauza unui protest al transportatorilor bulgari, scrie Agerpres.

Trupa britanica Depeche Mode a concertat duminica la Sofia si miercuri la Bucuresti, dar staff-ul formatiei nu a putut sa treaca din Bulgaria in Turcia.

Cateva sute de autocamioane au blocat joi principalele puncte de trecere a frontierei bulgaro-turce, Kapitan Andreevo si Lesovo, protestand fata de autoritatile turce care in opinia lor ii discrimineaza in favoarea colegilor transportatori turci. Traversarea frontierei este posibila numai in cazul autoturismelor si autocarelor, dar nu si in cel al camioanelor.

Situatia a devenit foarte tensionata vineri in jurul pranzului, dupa ce zeci de soferi de camioane din Turcia au blocat traficul pe autostrada bulgara, la 4 kilometri din Kapitan Andreevo. Soferii turci nu au permis trecerea nici a vehiculelor de transport de persoane. Blocajul a fost ridicat dupa interventia politiei bulgare, dar soferii turci au amenintat ca vor bloca din nou autostrada daca frontiera nu va fi deschisa pana la ora 17.

Purtatorul de cuvant al Ministerului bulgar al Afacerilor Externe, Dimitar Iaprakov, a declarat ca diplomatia bulgara actioneaza ferm pentru a apara interesele cetatenilor bulgari. Iaprakov a spus ca ambasadorul bulgar la Ankara a informat autoritatilor turce despre aceasta problema si ca in curand va avea loc o intalnire a ministrilor transporturilor ai celor doua tari.

Autoritatile bulgare le recomanda soferilor de camioane sa foloseasca rute ocolitoare prin Grecia pentru a ajunge in Turcia.

Potrivit presei bulgare, la Kapitan Andreevo s-a format o coada de camioane lunga de opt kilometri. Majoritatea vehiculelor care asteapta sa treaca frontiera sunt din Turcia si Bulgaria, dar sunt multe si din alte tari, inclusiv Romania. Politia rutiera din Bulgaria opreste camioanele care au ca destinatie Turcia inca din interiorul tarii, avertizand soferii ca trebuie sa astepte ridicarea blocajului in parcari amenajate.

Protestatarii afirma ca, desi in ziua de joi au primit asigurari din partea autoritatilor turce ca nu vor mai fi discriminati, nu vor debloca frontiera pana cand nu primesc un act scris emis de Ankara care sa dovedeasca ca de acum inainte le vor fi respectate drepturile.

Soferii de camioane bulgari afirma ca in mod intentionat organele de control turce le ingreuneaza activitatea. Ei sustin, de exemplu, ca in multe cazuri sunt nevoiti sa astepte trei sau patru zile la vama inainte de a le fi permis accesul in Turcia. Odata ajunsi pe teritoriul turc, sunt opriti de organele de control si camioanele lor sunt verificate uneori timp de cateva zile. Din aceasta cauza, clientii nu mai vor sa lucreze cu transportatorii bulgari si ii prefera pe cei turci.