"Eu, profesional si personal, ma simt implinit. Mi-as fi dorit un loc mai bun in clasamentul final, pentru mine si pentru Romania, dar stiu ca ceea ce a tinut de mine am facut. Show-ul nostru a iesit foarte bine, am muncit cu totii enorm si le multumesc tuturor celor care au facut posibil ca aceasta munca de echipa sa prinda forma. Le multumesc tuturor celor care au crezut in mine si au votat Romania. Romania ramane, insa, o tara negata oarecum de Europa, asa ca, in aceasta seara, cele doua mari familii - Scandinavia si 'Mama Rusie' - au invins. Eu am fost favorit la titlu din partea fanilor, dar, geopolitic vorbind, nu mai tine de mine", a spus el.
- Cum comentati locul pe care s-a clasat Cezar si punctajul primit de Romania de la celelalte tari?
Cezar Ouatu, reprezentantul Romaniei la Eurovision 2013, s-a clasat pe locul al 13-lea in concursul a carui finala a avut loc, sambata seara, la Malmo Arena (Suedia), in timp ce Emmelie de Forest din Danemarca a castigat competitia.
Astfel, editia din 2014 a concursului Eurovision se va desfasura in Danemarca, dupa ce Emmelie de Forest a castigat competitia din acest an cu piesa "Only Teardrops", care a obtinut un total de 281 de puncte.
Cezar (Cezar Ouatu, supranumit "Cezar The Voice") s-a nascut in Romania, intr-o familie de muzicieni, si a inceput sa studieze pianul la varsta de 6 ani. S-a remarcat pentru talentul sau muzical si a absolvit Liceul de Arta "Carmen Sylva" din Ploiesti. La 20 ani si-a descoperit vocea, respectiv timbrul unic si special. A absolvit cu nota maxima sectia canto clasic la Conservatorul "Giuseppe Verdi" din Milano, una dintre cele mai importante scoli de muzica din lume, potrivit site-ului eurovision.tvr.ro, noteaza Mediafax.
A castigat peste 10 premii internationale la cele mai importante concursuri internationale de canto de la Barcelona, Dresda, Milano, Monaco, San Marino. Are o cariera de peste 10 ani in lumea operei internationale, cu spectacole in cele mai importante sali si teatre din lume.
Cezar a decis in decembrie 2012 sa abordeze genul pop opera, imbinand genul opera cu cel pop opera pe aceeasi scena, intr-un concept inovativ si original pe plan mondial.
In acest an, pe langa participarea la Eurovision, Cezar are in plan doua colaborari internationale de anvergura, cu tenorul italian Andrea Bocelli si cu soprana romana Angela Gheorghiu. Tot in 2013, Cezar va lansa un single scris special pentru el de legendarul muzician Vangelis.
Ce penibil!! Ne facem de rasul lumii cu performante de kitsch si dam vina pe geopolitica.
Cred ca trebuie sa te lasi de droguri flacau pentru o perioada.
E un concurs in care (de cele mai multe ori) castigatorul e stabilit prin "blat".
Reprezentarea de acum a fost penibila, cu o melodie care nu avea ce cauta la Eurovision. Dupa cum zicea un prezentator aseara la un post de televiziune britanic legat de cezar: "Only because you can do something doesn't mean you should"
Sper la o mai buna reprezentare in viitor :)
Asta nu diminueaza performanta artistica a lui si a Paulei, dar e un avantaj de care Cezar nu a beneficiat.
In plus, comparand piesa lui cu altele, printre care cea premiata sau albumul BT, e evident ca promovarea a lipsit in cazul nostru. Altfel, nu am fi avut reactia de surpriza pe care au afisat-o cei care in lipsa de alte comentarii s-au salvat cu umorul englezesc.
Cezar a aratat si altceva. A facut-o cu profesionalism si asta nu are de ce sa ne rusineze.
Parafrazandu-l pe comentatorul britanic, se poate spune si "only because you ton't understand something doesn't mean that is wrong"
Multe dintre alegerile anumitor state au fost mult prea previzibile. Nu se mai face de mult selectie pe talent si capabilitati la Eurovision. Este un concurs profund politizat prin care se doreste doar prestigiu. Era clar ca tara castigatoare a fost aleasa in culise.
Nu vreau sa tin partea Romaniei, Cezar Ouatu e un artist extrem de slab, la toate capitolele iar melodia lui la fel, insa cine neaga factorul politic din spatele acestui concurs, cu siguranta nu s-a uitat la Eurovision.
Explicatia unui membru in juriul moldovean pentru ca nu am obtinut 12 este ca Transnistria, votand in premiera, a avut alte preferinte.
Ceea ce e de inteles.
Ce te opreste sa fii european?
Sau....aaa, am inteles, vorbeai NUMAI DE CEILALTI.
Tin'te bine la ce iti spun acum: TU esti tipic pentru Romania. Sau, ma rog, cei ca tine. Multi dom´le. multi.
Si cum fiecare are dreptul la propriul gust si opinie, le recunosc celor care critica dreptul la exprimare.
Ceea ce constat este insa ca majoritatea criticilor sunt cu mult sub nivelul locului 13 obtinut intr-o finala europeana (da, am scris asta si mai jos).
Nu piesa Eurovision - pentru care s-a muncit si care are o valoare artistica, partial recunoscuta - ne face de ras, ci prostia, hotia, minciuna, lenea, lipsa compasiunii. A, da, si ingamfarea.
2. N-avem prieteni in Europa (oare cand o sa constientizam asta ca macar noi sa fim prietenii nostri).
3. Reprezentantul nostru a fost slab, dar multi care s-au clasat in fata lui au fost si mai slabi.
4. Cum a reusit Ungaria sa stranga atatea puncte cu acea melodie cantata in maghiara care nu transmitea niciun sentiment celui ce nu cunostea limba? (comparativ cu reprezentantii Greciei si Moldovei, care desi au cantat in limba materna au transmis niste sentimente universal valabile).
5. Eurovision pute. (stiu, nimic nou aici)
Excelenta piesa.
au votat calitatea, nu tz^puriturili mioritico- pretentioase.
we are one !
un ..television, implinit !
d'asta avem ..succesuri.
daca ii alegea pro tv cu brenciu si moga, poate trimeteam unul/una de locuo 4-5...
Romania fusese clasata a 5-a inca din semifinale, adunand voturile a jumatate dintre participanti (dar avusese clasari mai bune de la unele tari, primise 10 puncte de la Malta, Islanda, Israel si Grecia, iarasi nici un 12). In finala, a primit doar doi de 10 (Moldova si iarasi Grecia), dar Malta si Islanda ne-au retrogradat (6 si 7 puncte), iar Israel ne-a uitat cu totul! Interesant ca fiefurile traditionale (Italia, Spania si Israel, pe de o parte, si Germania, Austria, Portugalia, Irlanda si Marea Britanie in mai mica masura), tari cu multa populatie romaneasca, nu au mai acordat puncte reprezentantului nostru. Asta e o dovada ca melodia nu le-a placut si nu au mai risipit 10-20-30 euro pe televoting (puteau trimite 20 de voturi).
Asta e, se pot trage invataminte de aici.
Se pare ca se greseste inca de la selectie, cand se anticipeaza un anumit trend pe care se merge in a castiga adepti. Au fost incercate diverse stiluri: multicultural (penibilii de la Todomondo), stilul balcanic (Elena), crezandu-se ca "e pe val", dar s-a intrat cu oistea-n gard! Singurele dati cand s-au obtinut clasari bune, s-a mers cu melodii antrenante, usor de retinut, cu priza imediata (Luminita Anghel si Sistem, Mihai Traistariu, Paula Seling, cu toate ca, in cazul ultim, iar s-a folosit o stratagema, includerea lui Ovi, cunoscut in tara gazda - formula utilizata anul precedent, cand castigatorul fusese un rus nativ).
Fenomenul Eurovision Song Contest este foarte complex, incepand chiar de la selectiile nationale, si se continua pana la desemnarea melodiei castigatoare. De multe ori, chiar in majoritatea cazurilor, locul intai nu e cea mai buna melodie, dar e cea mai buna... afacere! Anul acesta este o exceptie, cand o melodie buna e si preferata tuturor.
Ati uitat?Ce le-a mai placut romanasilor de pretutindeni prestatia cantaretei de anul trecut ,nici nu stiu cum a chemat-o.Aceea a fost melodie apreciata,se putea dansa pe ea la colt de strada.
este vorba de lejeritate, distractie, antren.
acolo nu se masoara vocea de vice tenor sau contra basist, ci de cat appeal are, cati spectator aduna in fata sticlei.
deci, de vrei sa reusesti acolo, tre'sa fie ceva fredonabil, cu mult dans, long legs, big boobs....
pop opera mere la teatrul ion dacian.
farimitza lambru sau gabi lunca imi plac mai mult decat altista ooatu.
e mai mult suflet, distractie, voie buna...chiar si cu deschide gropare mormantu. :))
Cezar a facut mult bine acestui concurs ametit.. A fost ardeiul iute al unei salate prea putin condimentate, sau Catfish din filmul cu acelasi nume.....
..in final el a facut mult bine Romaniei..omul are un talent ..este unul dintre cei mai buni contratenori. si l-a facut cunoscut ..e o chestiune de timp cand ca tenor va fi recunoscut si de la prestatia de la Eurovision
...........................
"Romania ramane, insa, o tara negata oarecum de Europa, asa ca, in aceasta seara, cele doua mari familii - Scandinavia si 'Mama Rusie' - au invins."
................................
pe langa scandinavi si rusi, mai este si marea geanta latina, ginta care este cea mai avizata in arte si in entertainment..
hai sa fim seriosi, nu orice barbat cu fusta este .. contrasoprana. :))
caci, sa nu uitam, euroviziunea, concursul asta, a fost despre entertainment, nu despre arta..culta. :))
fizic vorbind, exceptand ce ascundea fusta, pare un barbat implinit, indeed ! :)
ai spus totul... si un pic.
am vrut sa le aratam noi...lor ! :)
Eu sunt căpşunar, aş fi putut să-i dau votul, dar n-am făcut-o. Am făcut câţiva ani de liceu de muzică în anii 80, profesoara ne-o "pusese" pe casetofon pe Jennifer Rush cu "The Power of Love"
http://www.youtube.com/watch?v=3ESMt4rnn3c
ca să ne exemplifice ce-nseamnă o voce liberă, Jennifer Rush care-a făcut canto, un solist care-şi lasă vocea să se manifeste în adevărata ei valoare şi nu o "sugrumă". Şi versurile sunt versuri, e o adevărată poveste acolo, nu trei cuvinte şi "it's my life" - gata. Am cu totul alte pretenţii faţă de ce mi-a oferit Ouatu, şi n-are nicio legătură cu geopoliticul.
Şi, ca să nu fiu acuzat de lipsă de patriotism c-am dat-o ca exemplu pe Jennifer Rush, am să dau exemplu o cântăreaţă româncă, din aceeaşi "clasă" cu ea, Dida Drăgan - puneţi interpretarea ei lângă cea a lui Ouatu şi spuneţi-mi apoi de "geopolitic":
http://www.youtube.com/watch?v=4MNr_N5k0_M
Nu cred ca cineva implicat in muzica romaneasca a anilor '70-80 ii poate nega valoarea.
Totusi, episodul Eurovision nu i-a adus prea multe impliniri.
S-a intamplat sa revad o secventa dintr-un film de Sergiu Nicolescu: Pentru Patrie, in care George Mihaita se plange generalului Amza Pellea ca oltenii ii spun "curcan", iar generalul ii raspunde: "schimbati porecla in renume", parafrazandu-l pe Alecsandri. Intorcandu-ne la show-ul de sambata, aici e vorba de arta, nu de un nou razboi mondial. Putem rade, putem canta sau asculta in fata unui pahar de vin rosu, important e sa ne simtim impreuna. E Eurovision, o picatura din liantul ce ar trebui sa uneasca un continent.
Pentru mine ramane enigma legata de melodia si show-ul Ungariei care mi s-au parut cele mai slabe din concurs…Sa nu-mi spuna mie cineva ca nemtii au inteles ceva din melodia Ungariei cantata in maghiara si cu niste versuri stupide. Cum sa dea Germania 12 puncte Ungariei pentru prestatia pe care au avut-o?
Joi seara la semifinala 2 am auzit pentru prima data piesa Ungariei. N-am inteles nimic din textul melodiei dar mi-a placut efectiv la prima auditie. Se pare ca nu numai mie, caci altfel nu lua Ungaria 12 puncte din partea Germaniei.
Si desi as fi putut sa sun pentru a sustine melodia Romaniei, am sunat pentru a sustine melodia Ungariei (o singura data, 0,14 Euro / apel). De ce ? Pentru ca mie cea a Ungariei mi-a placut cel mai mult. Pe locul 2 in topul preferintelor mele a fost Belgia, iar locul 3 Suedia.
Nu-ti face probleme, nici aici vecinii "nu se prea iubesc" intre ei. Dar daca o melodie li se pare buna, atunci o voteaza.
Cu drag, de departe,
Radu
P.S. Am gasit azi traducerea in engleza a textului melodiei Ungariei pe Internet. Simplu de tot, nimic deosebit. Melodia, textul si prezentarea (adica pachetul complet) au convins pe unii, pe altii nu. Asta este...
Nu e sonet de Shakespeare, nu e Byron, nici Eminescu.
E ceva perfect normal pentru un tanar in jeansi.
De ce ?
A Ungariei (nu inteleg boaba de ungureste) este, cum sa spun, umana. Un tanar iubeste o fata, n-are voce de cantaret de opera, mai mult recita, dar tot ii spune ca o iubeste. Si are si ceva ritm.
A Greciei, din nou extrem de omeneasca. Poate asa cum ar canta in acelasi timp 500 de nemti in aceeasi berarie.
Nu cred ca Eurovisionul este locul artei cu A. Este un loc in care "ceva" trebuie sa placa si sa fie accesibil la milioane de oameni, care apoi sa poata chiar fredona motivul principal.
Ce-a facut Romania in acest context ? Eu zic ca "s-a dat mare" :)
Sunt de acord cu ce spun Radax si Cattz, si mie mi-a placut piesa Ungariei, dar mi-a placut si a noastra, si a Moldovei, si cea daneza, si cea croata care nu s-a calificat, si cea greaca, si cea italiana...
Fiecareia i-as fi dat puncte, dar in tara in care sunt nu se transmite Eurovision la TV, iar pe net nu puteam vota.
Si totusi, am simtit ca fiecare dintre ei canta si pentru mine, iar in momentul acela prea putin au contat voturile, criza, creditele bancare sau urmatoarea zi de munca.
Sunt momente in care cei 2 lei chiar pot insemna ceva.
Omului ii place sau nu. Simplu.
E absurd sa spunem ca participam numai ca sa ne includem intr-un anumit curent, sa cantam numai cum stie boieru' publicu' ca trebuie sa sune.
Helloo! Aici e Europa. Nu e obligatoriu ca toate
imnurile sa sune la fel, ca in Coreea comunista.
Important e sa ne facem auzita vocea. Anul asta, mesajul pe care l-am trimis a fost "it's my life". Pentru care s-a organizat si concurs.
Da, nu toti au gustat piesa, Da, nu am reusit sa ne atragem simpatia altora, dar de aici si pana la a da in cap celui care ne-a reprezentat e cale lunga. Martoaga? Caca? Despre ce vorbim aici?
Cititnd toate aceste critici pot sa spun ca ele sunt mult sub nivelul locului 13 obtinut in finala.
P.S. In finala de la selectia nationala, Cezar Ouatu a si falsat. A fost constant peste nota (este adevarat ca doar cu vreo 2 come, asa ca un afon nu isi da seama).
http://www.youtube.com/watch?v=mI4EOTIu4eQ
P.P.S. Un "raspuns anticipat" pentru "criticii de arta": "Gusturile nu se discuta", gusturile se cultiva.
Juries and television viewers across Europe awarded the barefoot, hippie-chic 20-year-old for the catchy love song that is driven by her deep, Shakira-like voice. She received a total of 281 points in the glitzy music battle, which also featured a bizarre opera pop number from Romania, the comeback of "Total Eclipse of the Heart" star Bonnie Tyler and an Armenian rock song written by the guitarist of Black Sabbath.
ASTA SPUNE TOT. NU CRITICILE DE 2 LEI VECHI !!!
Mai trebuie sa treaca "niste" ani pana ne vom regasi identitatea in spatiu European. Iar pentru reusita, asta cere mai multa imaginatie, naturalete si mai ales neimplicarea unor interese politice.
Lipsa de mancare naturala, multitudinea de chimicale, de otravuri in mancare, in apa in aer, moartea bebelusilor in spitale, omorarea batranilor ca sa li se ia pensiile, distrugerea agriculturii
Romanca din Republica Moldova, Aliona Munteanu a cantat mult mai bine, felicitări pentru cum s-a comportat.
Recunosc ca nu m-am uitat la Eurovision. Dar vazand criticile de pe aici m-am uitat si eu la melodiile importante.
Cineva de pe aici a spus de bine de Ungaria. Pe bune? Mie mi s-a parut o gajaiala cap-coada. Grecia, a respectat traditia nimic de spus. Castigatoarea concursului? Nimic extraordinar. O executie seaca perfecta. Fara emotii, tipic nordic, house-dance.
Romania? O incercare indrazneata, a incercat sa iasa din tipare dar a esuat lamentabil datorita prejudecatilor. Mie mi s-a parut interesant lasand la o parte bascalia.
Observ ca romanii se aprind pe aici pentru lucruri mult prea marunte si neinsemnate. Dar cand le zici de gunoiul de sub pres adunat de ani de zile de se vede umflatura nu mai zic nimic. Ca babele in fata portii, ca are fusta prea scurta, ca vorbeste urat, ca nu i-a dat buna ziua, ca s-a uitat urat. Dar daca le intrebi ce a facut primarul cu banii satului se uita urat la tine si te da dracu. In schimb daca le intrebi cine cu cine sau cine pe cine stiu totul cu lux de amanunt. Astia suntem.
Am zis. Aaaa si sa moara si capra vecinului!