Asa cum ne-am obisnuit spectatorii, si de aceasta data, vom incerca sa surprindem prin valoarea si notorietatea vedetelor ce vor urca pe scena de la Garana. Unii dintre artistii care vor urca pe scena festivalului se numara: BILL FRISELL, CHARLES LLOYD, ARILD ANDERSEN, PAWEL KACZMARCZYK, BUGGE WESSELTOFT si MAGNUS OSTROM.

Garana Jazz FestivalFoto: Afis

Unii dintre artistii cu care ne putem mandrii sunt:

BILL FRISELL - BIG SUR SEXTET ( USA):

BILL FRISELL - chitara

JENNY SCHEINMAN - vioara

CARRIE RODRIQUEZ - vioara

EYVIND KANG - vioara

HANK ROBERTS - violoncel

RUDY ROYSTON - tobe

In 18 iunie, Okeh records a lansat noul album al lui Bill Frisell - "Big Sur", album pe care muzicienii americani il vor prezenta aici, la Garana, in cadrul unui amplu turneu european de promovare. Piesele sunt compuse de Frisell, intr-o perioada de relaxare, la un ranch, unde a avut timp sa mediteze asupra lucrurilor simple ce ne inconjoara.

Acompaniat de o trupa de muzicieni extrem de valorosi, el va prezenta cele 19 piese ale albumului, peste o ora de muzica, in care inflexiunile muzicii de camera se vor impleti in mod armonios cu jazzul, country-ul, rockul, folkul si muzica clasica.

CHARLES LLOYD - SANGAM ( USA, INDIA)

- CHARLES LLOYD - saxofon alto si tenor, flaut alto si tenor, taragot, pian, percutie

- ZAKIR HUSSAIN - tabla, voce, percutie

- ERIC HARLAND - tobe, percutie, pian

La mai bine de 9 ani de la inregistrare si 7 ani de la lansare, albumul Sangam ( ECM, 4 aprilie 2006), este catalogat drept unul dintre cele mai bune albume de jazz din toate timpurile. Imediat dupa aparitie, a beneficiat de cronici elogioase. In Allmusic, Thom Jurek scrie: 'Aceasta muzica, care are radacinile in ritmurile lumii, este jazz fara indoiala. Ceea ce ni se ofera aici este total neasteptat, ceva salbatic si esential pentru comunicarea la nivelul improvizatiei jazzistice.'

Muzica pe care o vom asculta este plina de dramatism si sensibilitate, cei trei instrumentisti reusind sa depaseasca toate barierele existente. In All About Jazz, Matt Cibula spune ca Sangam poate face parte din topul virtual al primelor zece albume de jazz ale lumii.

ARILD ANDERSEN TRIO ( NORVEGIA, UK, ITALIA)

ARILD ANDERSEN - contrabass

TOMMY SMITH - saxofon

PAOLO VINACCIA - tobe

Iubitori impatimiti ai jazzului, cei trei instrumentisti au la activ cateva sute de concerte in aceasta formula. Muzica lor este potrivita prestatiilor live; fiecaruia in parte acordandu-i-se suficient spatiu pentru improvizatii. Piesele interpretate sunt compozitii proprii ce au particularitatea de a suna la fiecare concert altfel, in functie de dispozitia si feelingul interpretilor.

Impletirea melancoliei nordice cu fantezia si vivacitatea meridionala si, mai apoi, cu sobrietatea tonurilor scotiene demonstreaza existenta unui limbaj universal al muzicii si modernismul noului val jazzistic european

JOHN SURMAN - VALHALLA ( UK, NORVEGIA)

- JOHN SURMAN - saxofoane

- ERLEND SLETTEVOLD - pian

- TERJE GEWELT - bass

- TOM OLSTAD - tobe

Compozitor si multi-instrumentist, John Surman este o figura centrala in generatia de muzicieni europeni de jazz, generatie care a largit orizonturile jazzului in ultimii treizeci de ani. Incepand cu sfarsitul anilor '60, el se impune ca un virtuos al saxofonului si clarinetului. In anii 1970 incepe sa experimenteze lumea nou deschisa a electronicii si sintetizatoarelor pe taramul jazzului.

Cei trei muzicieni norvegieni ce-l secondeaza pe scena sunt, deasemenea, instrumentisti exceptionali, compozitori si aranjori. Au cantat alaturi de mari nume ale jazzului mondial, au inregistrat mai multe albume ca leaderi sau in trupe de acompaniament.

Muzica lor este in stransa rezonanta cu natura inconjuratoare si cu traditiile muzicale englezesti si norvegiene.

PAWEL KACZMARCZYK AUDIOFEELING BAND ( POLONIA)

PAWEL KACZMARCZYK - pian

GRZECH PIOTROWSKI - saxofoane

MACIEJ ADAMCZAK - contrabass

DAWID FORTUNA - tobe

Grupul polonez, alcatuit din tineri instrumentisti de prima mana, vor prezenta piese de pe premiatul album "Complexity and Simplicity", inregistrat la renumita casa de discuri ACT Music. Piesele sunt compuse de leaderul grupului, pianistul Pawel Kaczmarczyk.

Bandul vine in Romania dupa o serie de concerte de mare succes in Austria, Cehia, Ungaria si Norvegia. Ritmurile, dinamice si pline de energie, sunt complexe, neconventionale, punctate cateodata de momente de liniste absoluta.

IN THE COUNTRY ( NORVEGIA)

MORTEN QVENILD - pian

ROGER ARNTZEN - contrabass

PAL HAUSKEN - tobe

Anul acesta, trioul celebreaza 10 ani de existenta, putandu-se lauda cu peste 160 de concerte si 5 albume inregistrate. Inca de la primul album, atrag atentia publicului si criticii de specialitate, fiind plasati, stilistic si interpretativ, intre E.S.T. - datorita influentelor resimtite in muzica lor din sfera rockului si a lipsei standardelor clasice de jazz - si Tord Gustavsen, pentru ca stilul interpretativ si componistic al liderului formatiei, pianistul Morten Qvenild, este foarte apropiat de calmul si subtilitatea gustaveniene.

BUGGE WESSELTOFT PIANO SOLO

Bugge Wesseltoft este unul dintre cei mai surprinzatori pianisti ai jazzului nordic. In muzica lui gasim elemente de jazz, house, techno, ambient, noise si improvizatie libera, elemente ce reflecta experientele si experimentele muzicale intreprinse de timpuriu. Bugge foloseste diferite keyboards, instrumente de percutie, samplers, dispozitive programate si efecte vocale.

Bugge Wesseltoft fascineaza prin prezenta, creand sub ochii spectatorului muzica, invitand la o participare totala si, totodata, la un fel de dialog. Ritmul si improvizatia capata noi valente sub degetele acestui Magister Ludi al jazzului, un magister creator de imagini, drumuri, imprejurari, culori, stari de liniste sau de energie.

BUGGE WESSELTOFT & JOE CLAUSSELL & ILHAN ERSAHIN: "THE ELECTRIC TRIO" ( NORVEGIA, USA, TURCIA)

- BUGGE WESSELTOFT - pian

- ILHAN ERSAHIN - saxofoane

- JOE CLAUSSELL- percutie

Cand Bugge Wesseltoft incepe sa cante, ai impresia ca intalnesti mai multi Bugge. Este un rafinat interpret si talmacitor al piselor clasice, pe care le cizeleaza si le aduce la claritatea cristalului prin tusa sa inconfundabila.

Ilhan Ersahin, saxofonistul de origine turco-suedeza este pentru a doua oara pe scena de la Garana. Imbina muzica electronica cu jazzul, influentat fiind de muzica traditionala din estul europei.

Joe Claussell intregeste sunetul folosindu-se atat de instrumentele clasice de percutie cat si de sofisticate gadget-uri electronice.

MAGNUS OSTROM ( SUEDIA)

MAGNUS OSTROM - tobe, percutie, voce

THOBIAS GABRIELSON - bass, bass synthesizer

ANDREAS HOURDAKIS - ghitara acustica si electrica, banjo

DANIEL KARLSSON - pian, keyboards

La 2 ani de la Thread of Life, Magnus Ostrom vine cu un nou album - Searching For Jupiter ( ACT, 2013). Cele noua piese - compuse de leaderul grupului, elibereaza acel tip de energie care face ca lucrurile sa mearga mai departe. Desi tonul si melancolia sunt adeseori asociate grupului E.S.T., stilul este puternic personal, Magnus Ostrom fiind atat compozitorul cat si aranjorul lor.

Inca de la primele acorduri ale primei piese de pe album - The Moon ( And The Air It Moves) simti ca esti purtat intr-o calatorie a descoperirii esentei sunetului. Toti cei patru componenti ai grupului sunt foarte activi muzical: sunt prezenti la cele mai importante festivaluri, colaboreaza cu mari nume ale jazzului mondial, compun muzica de teatru si film.