Formatia suedeza Katatonia tocmai si-a anuntat concertul la cea de-a doua editie a festivalului de la Rasnov Rockstadt Extreme Fest 2014, din luna august anul viitor. Inainte de a pleca in turneul din America, chitaristul formatiei, Per Sodo Eriksson, vorbeste intr-un interviu pentru HotNews.ro despre muzica pe care o asculta, care-i povestea lui personala cu Katatonia si cum s-a apucat sa faca muzica. Katatonia, una din revelatiile muzicii rock-progresive ale ultimului deceniu, a cantat pentru prima oara in Romania pe data de 30 noiembrie 2007.

Per Sodo ErikssonFoto: katatonia.com

Reporter: Care e povestea ta personala cu trupa Katatonia si cu fiecare membru al trupei? Cum v-ati cunoscut? Cum a inceput Katatonia?

Per Sodo Eriksson: Ei bine, am inceput la chitara in 2004 sau ceva de genul asta. Sunt prieten bun cu Daniel de la tobe de ani de zile, si el m-a recomandat pentru jobul acesta, pe care-l am de aproximativ sase ani inainte ca Fredrik sa paraseasca trupa si sa-i iau locul. Am vazut Katatonia live pentru prima data in 1996, la un concert de metal in Vasteras, cu Mikael Akerfeldt la voce, a fost o experienta extraordinara.

Reporter: Cum ai inceput sa faci muzica?

Per Sodo Eriksson: Fratele meu a fost baterist, el a fost cel care m-a ghidat in muzica. Din anumite motive, am luat chitara in loc de tobe, ar fi avut mai mult sens, deoarece am avut tobe acasa de mic copil. Si-atunci m-am indragostit de instrument si nu l-am mai lasat din mana de atunci.

Reporter: Ce fel de muzica ascultai cand erai mic?

Per Sodo Eriksson: Am crescut ascultand trupe ca Iron Maiden, Metallica, Guns N 'Roses, Alice Cooper si asa mai departe. Ulterior, am trecut la trupe mai grele cum ar fi Deicide, Entombed, Macabre, Morbid Angel, Death. Dar lucrurile s-au schimbat cu adevarat in ziua in care am cumparat albumul Abigail al lui King Diamond. Acest album a schimbat modul meu de a asculta muzica. M-a facut sa vreau sa explorez intunericul in muzica intr-un mod nou si m-a condus pe drumul pe care sunt astazi.

Reporter: Ce fel de muzica asculti acum? Ce ai pe iPod?

Per Sodo Eriksson: Ascult o mare varietate de muzica zilele astea, desi principalele trupe din copilarie raman in continuare trupele mele favorite azi. Daca ma uit pe iPhone-ul meu gasim: King Diamond, Jeff Buckley, Toto, Tool, A Perfect Circle, Entombed, Morbid Angel, Ghost printre altele. Nu mai ascult muzica noua cum ascultam pe vremuri, mai ales pentru ca formatiile de azi nu aduc nimic nou. Nu vreau sa ascult unele trupe care imita A Perfect Circle, cand pot asculta originalul. Este foarte greu pentru mine sa descopar muzica noua zilele astea, dar exista multa muzica veche pe care am ratat-o si de care ma bucur azi.

Reporter: Care este trupa ta preferata? Ai un muzician preferat?

Per Sodo Eriksson: N-am o trupa favorita, dar exista o serie de trupe la care ma intorc mereu: Tool, King Diamond si Jeff Buckley, pentru a numi doar cateva. Am o multime de muzicieni preferati. Pe partea de chitara imi place: Andy La Rocque, Steve Lukather, Brian May, Adam Jones, lista ar putea continua. Am o slabiciune pentru tobosarii buni cum ar fi: Gavin Harrison, Danny Carey, Tomas Haake, Simon Philips.

Per Sodo Eriksson

Per Sodo Eriksson

Foto: katatonia.com

Reporter: Cum se desfasoara procesul de scriere a versurilor si de inregistrare a melodiilor Katatonia?

Per Sodo Eriksson: Jonas si Anders, care scriu cele mai multe lucruri, lucreaza separat la piesele lor in studiourile lor de acasa, cred ca asa s-au desfasurat lucrurile de ani de zile. Cand am inregistrat Dead End Kings, am facut ceva un pic diferit. Anders, Nille si eu ne-am inregistrat bucatile noastre la repetitii si apoi am reinregistrat totul in studio. In acest fel ne-am putut concentra cu adevarat pe ce are fiecare de facut in timp ce inregistram si apoi ne-am putut concentra pe obtinerea sunetului care ni s-a parut noua cel mai potrivit, a fost amuzant. Am avut un prieten foarte bun, Frank Default, care ne-a ajutat la unele piese si la o multime de aranjamente, cum ar fi Night Is The New Day. Si a facut o treaba fantastica, ca intotdeauna.

As putea continua cu microfoanele, amplificatoarele pe care le folosim pe ultimul album, dar nimanui nu ii pasa cu adevarat despre lucruri de genul asta.

Reporter: Care a fost cel mai bun concert la care ai fost vreodata ca fan si de ce il consideri cel mai bun?

Per Sodo Eriksson: Este foarte greu sa alegi doar unul "cel mai bun". Am vazut Tool de cateva ori si este o experienta naucitoare, dar e greu de spus care a fost cel mai bun concert, atunci cand exista atat de multa energie si te face sa te simti viu. E greu sa alegi unul.

Am vazut si o multime de trupe slabe, daca ma intrebi :)

Reporter: Care sunt planurile pentru viitorul turneu? Ce urmeaza pentru Katatonia?

Per Sodo Eriksson: Plecam in turneu in America alaturi de Cult of Luna timp de doua saptamani si apoi ne intoarcem in Europa pentru aniversarea Paradise Lost. Incercam sa mergem in tari pe care le-am ratat cand am avut turneul Dead End King din Europa. Sunt, de asemenea, foarte bucuros sa spun ca tocmai am anuntat ca vom canta la urmatoarea editie a Rockstadt Extreme Fest in minunata Romanie.

Reporter: Unde n-ati cantat, dar va doriti in continuare sa ajungeti?

Per Sodo Eriksson: N-am cantat in Asia asa de mult, asa ca mi-as dori cu adevarat sa merg acolo si sa cant. Este visul fiecarui copil sa cante in Japonia, nu?

Reporter: Un mesaj pentru fanii din Romania?

Per Sodo Eriksson: Katatonia nu a uitat de fanii nostri din Romania, facem tot ce tine de noi sa ajungem la voi si sa cantam pentru voi. Va multumesc pentru tot sprijinul.

Discografia Katatonia este compusa din opt albume de studio, 7 EP-uri, 2 albume live, 2 compilatii Best of si 3 DVD-uri. Albumul "The Great Cold Distance", lansat in anul 2006, este cel mai bun material al formatiei, considerat de multi critici la data aparitiei o "bijuterie" muzicala, o productie excelenta din toate punctele de vedere, care intretine o atmosfera aparte.

Nu mai putin de 3 piese au fost extrase ca single-uri, iar trupa s-a bucurat de atentie din partea presei si a publicului de peste ocean. Cu aceasta ocazie, Katatonia a sustinut primul turneu in Statele Unite. Dupa aproape trei ani de la tuneul american este lansat albumul "Night Is The New Day", care primeste cronici pozitive si este apreciat in aceeasi masura ca precedentul.