Tigran Hamasyan (n.1987) este un pianist şi compozitor de origine armeană, stabilit în Los Angeles din 2003. A început studiul pianului la vârsta de 3 ani, la 13 ani fiind deja invitat la festivalurile europene de jazz. Reputaţia sa a crescut cu fiecare concert, dovada fiind prestigioasele premii câştigate, printre care premiul întâi oferit de Thelonious Monk Institute of Jazz în 2006. Creativitatea explozivă precum şi gusturile muzicale eclectice îi permit să treacă cu uşurinţă de la muzica tradiţională armeană la jazz american, de la rock progresiv la muzică clasică.

Tigran HamasyanFoto: Hotnews

Cu o dexteritate uluitoare şi un profund simţ al compoziţiei, Tigran este printre cei mai promiţători şi carismatici pianişti ai momentului. Între colaborările sale se remarca cele cu Lars Danielsson, Trilok Gurtu, Serj Tankian (System Of A Down). Tigran va concerta pe 17 Octombrie la Sala Radio în cadrul seriei de concerte Jazz Night Out organizate de Twin Arts. Cu această ocazie, artistul îşi va prezenta noul disc, ‘’Shadow Theater’’.

În aceeaşi seară se va afla pe scena Sălii Radio şi grupul Vijay Iyer Trio, condus de pianistul american nominalizat la Grammy, Vijay Iyer.

Care au fost provocarile cu care te-ai confruntat in timpul inregistrarilor pentru noul tau album Shadow Theater?

T.H.: A fost o calatorie grozava lucrul la acest album. De altfel, este primul album a carui inregistrare am abordat-o ca a unui disc rock/pop, ma refer la faptul ca am petrecut mult timp in studio de data asta, spre deosebire de albumul ‘’Red Hail’’ pe care l-am tras in trei zile ☺.

Acum, focusul meu a fost sa lansez un produs care sa aiba nu doar profunzime muzicala ci si sonica. Am explorat mai mult universul unui album care nu are neaparat un sound jazz, pe care sunt cativa invitati si pe care m-am jucat cu diferite efecte. Cam astea au fost provocarile, asa cum le-am perceput eu.

Simti vreo diferenta intre a concerta in Statele Unite si a concerta in Europa? Unde te simti mai confortabil?

T.H.: Cred ca diferenta o face mai degraba receptivitatea publicului si nu geografia. De asemeni, atmosfera si energia muzicienilor si a oamenilor din sala pot face concertul unul special, sau mai putin reusit. Uneori se intampla ca publicul sa fie extrem de fericit desi eu simt ca nu a fost un concert prea grozav, alteori dimpotriva, eu sa fiu convins ca am cantat ceva foarte profund dar cei prezenti sa nu fie de aceeasi parere.

Este ceva ce ai fi vrut sa experimentezi pe acest album dar nu ai reusit?

T.H.: Da, as fi vrut sa am de doua ori mai mult timp la dispozitie pentru inregistrari.

Stiu ca asculti si trupe de metal, in afara de Meshuggah care stiu ca iti plac mult, cu ce trupa de metal ai vrea sa inregistrezi la un moment dat? T.H.: Mi-ar placea sa fac asta cu Tool

Care este cea mai utila lectie de music business pe care ai invatat-o in Statele Unite?

T.H.:Sa progresez din punct de vedere muzical si sa-mi fac mereu noi cunostinte.

Ce amintiri ai despre prima ta aparitie pe scena?

T.H.: Nu-mi amintesc prea bine care a fost prima, dar stiu ca primul meu show mare a fost la Yerevan Jazz festival in 1998, la Filarmonica.

Vei canta in Bucuresti in aceeasi seara cu pianistul Vijay Iyer. Esti familiarizat cu muzica sa, ce parere ai despre el?

T.H.: Vijay Iyer este unul dintre pianistii mei preferati din acest moment si-i iubesc muzica!

Cum s-a intamplat sa inregistrezi cu Serj Tankian (System of a Down)?

T.H.:Serj m-a sunat sa lucram la un album de jazz experimental si am decis sa particip la cateva piese.

Ai un mesaj pentru publicul din Romania care va fi prezent la Sala Radio pe 17 Octombrie?

T.H.:Abia astept sa descopar Romania si sa ma intalnesc cu oamenii de acolo!

Programul evenimentului:

Ora 19:00-Acces public

Ora 19:30- Vijay Iyer Trio

Ora 20:30-21:00-pauză

Ora 21:00-Tigran-Shadow Theater

Nu este permis accesul cu camere foto profesionale. Înregistrările video sunt interzise pe toată durata concertului. BILETE Biletele pentru acest eveniment costă 75, 115, 135 de lei, în funcţie de categorie şi vor putea fi achiziţionate prin reţeaua Eventim (magazinele Germanos, Orange Shop, Vodafone, Domo, librăriile Cărturesti şi Humanitas) şi online pe www.eventim.ro