Muzica Zmeitrei se poate defini ca o muzica aspra, cantata cu suflet. Rough Romanian soul. Muzica directa, dreapta, taioasa ca o lama, fara ascunzisuri, fara pretentii, fara false identitati, Drept la inima, ca un glont de argint. Zmeitrei sunt de fapt cinci muzicieni - patru romani si unul german (Paula Turcas - voce, Oli Bott - vibrafon, Ioan Constantin - muzicuta solo, Adam Datcu - muzicuta armonie, Mihai Victor Iliescu - chitara, voce). Sound-ul lor este rezultatul unui experiment reusit din contraste - fiecare dintre cei cinci muzicieni canta liber in propriul stil, diferit de al celorlalti, insa cu o mare sensibilitate in ceea ce priveste sunetul de ansamblu. Aplaudati la scena deschisa la Berlin, Zmeitrei vor canta saptamana aceasta pentru a doua oara la Bucuresti: joi seara la Green Hours, vineri seara la Clubul Taranului si sambata seara la Godot Cafe Teatru. Dupa succesul turneului din aprilie si lansarea primului album, Zmeitrei va prezenta publicului roman, in premiera, compozitii originale care fac parte din noul album aflat in lucru: Rough Romanian Soul. Inaintea celor trei concerte de "acasa", Mihai Victor Iliescu si Oli Bott spun povestea Zmeitrei intr-un interviu pentru Hotnews.ro.

ZmeitreiFoto: Zmeitrei

Zmeitrei vor canta saptamana aceasta, in premiera, piese originale compuse de membrii grupului, care fac parte din noul album aflat in lucru - Rough Romanian Soul. "Am inceput sa cantam muzica populara romaneasca in felul nostru, cu aranjamentele noastre, intr-un fel nou. Dar asta totusi nu e de ajuns, asta este un nivel la care performeaza foarte multi si atunci ne-am gandit sa trecem la urmatorul nivel care este sa ne compunem propria muzica - e adevarat, cu influenta romaneasca, in continuare. Foarte interesant este ca din noua muzica, majoritatea pana acum sunt compuse de neamt, de Oli, dar cu influente romanesti, cu ritmuri, cu armonii, cu melodii romanesti. Acum asta este, daca nu pariul, cel putin lucrul care ne motiveaza cel mai tare: sa prezentam publicului romanesc propriile noastre compozitii si cumva sa ne rupem definitiv de vechea traditie de a interpreta la nesfarsit aceleasi melodii in alt fel. Deci, am adus ceva nou", spune Mihai Victor Iliescu - chitara, voce si initiatorul Zmeitrei, in interviul acordat Hotnews.ro.

Formatia Zmeitrei, compusa din muzicieni romani si germani (Paula Turcas - voce, Oli Bott - vibrafon, Ioan Constantin - muzicuta solo, Adam Datcu - muzicuta armonie, Mihai Victor Iliescu - chitara, voce), sustine un nou turneu in Bucuresti intre 17 si 19 octombrie 2013. Concertele vor avea loc:

- joi, 17 octombrie, ora 20.00, la Green Hours;

- vineri, 18 octombrie, ora 20.00 la Clubul Taranului Roman;

- sambata, 19 octombrie, ora 22.00, la Godot Cafe Teatru.

  • Cine sunt membrii Zmeitrei

Zmeitrei este un proiect international creat la Berlin, la care participa artisti din Germania si din Romania.

Mai multe melodii Zmeitrei ascultati aici https://soundcloud.com/zmeitrei.

Zmeitrei

Zmeitrei

Foto: Zmeitrei

Muzica Zmeitrei se poate defini ca o muzica aspra cantata cu suflet. Rough Romanian soul. Muzica directa, dreapta, taioasa ca o lama, fara ascunzisuri, fara pretentii, fara false identitati, Drept la inima, ca un glont de argint.

Sound-ul Zmeitrei este rezultatul unui experiment reusit din contraste. Fiecare dintre cei cinci muzicieni canta liber in propriul stil, diferit de al celorlalti, insa cu o mare sensibilitate in ceea ce priveste sunetul de ansamblu. Vocea puternica imbina stilul cel mai pur romanesc cu o frazare perfecta. Chitara sustine structura, mereu la limita dintre zonele clasic, folk si jazz. Muzicutele canta o experienta de zeci de ani in stilul traditional, iar vibrafonul improvizeaza jazz si progresiv.

Pe 4 martie 2013 Zmeitrei a cantat cu sala plina in B-Flat, cel mai renumit club de jazz din Berlin. A urmat un turneu in Romania, cu patru concerte consecutive la Bucuresti, care au avut un ecou profund in public si acoperire nationala in radio si presa. De curand Zmeitrei au fost aplaudati din nou la scena deschisa la Berlin, la invitatia Institutului Cultural Roman.

Primul album demo a fost inregistrat in mai putin de sase luni si este acum disponibil: https://soundcloud.com/zmeitrei.

Paula Turcas a studiat la Academia de Muzica "Gh.Dima" din Cluj si la Hochschule Musik und Theater Zurich. A absolvit apoi cursul postuniversitar de muzica contemporana la Conservatorio della Svizzera Italiana din Lugano, cu Luisa Castellani. A fost membru al Schweizer Opernstudio Biel si al Opernhaus Biel-Solothurn. In cadrul Academiei Internationale Handel din Karlsruhe si-a consolidat stilul interpretativ in muzica veche. In ultimii ani a cantat alaturi de importante ansambluri de muzica baroca la Handel Festspielle Halle, Bayreuth Barock, Filarmonica din Varsovia, Opernhaus Passau etc. In 2006 a castigat Premiul Fundatiei Elsy Meyer din Zurich.

Mihai Victor Iliescu a infiintat Zmeitrei in 2011. A studiat chitara de mic, dar a urmat Dreptul la Bucuresti si la Londra. S-a facut avocat, dar l-a cam strans cravata la gat. Apoi a facut reclame - pana s-a saturat si de asta. Atunci si-a luat lumea in cap si a plecat la Berlin, unde a studiat din nou chitara cu Prof. Rainer Feldmann si jazz cu Alexej Wagner. Actualmente este muzician si profesor de chitara la Berlin.

Oli Bott este, cu cuvintele presei germane, "the rising star on the Berlin jazz sky". A studiat vibrafon si

Zmeitrei

Zmeitrei

Foto: Zmeitrei

compozitie la Berklee College of Music din Boston, unde i-a avut profesori pe Gary Burton si Bob Brookmeyer si unde a absolvit cu distinctia summa cum laude. La Berlin compune pentru propria sa orchestra de jazz, pentru radio si TV, Distins cu Premiul NDR pentru dirijori de jazz, Premiul I la Concursul de Improvizatie de la Leipzig, Europe Jazz Contest si Wayne Shorter Award, USA.

Ioan Constantin este un geniu muzical absolut, cel mai bun intepret la muzicuta din estul Europei, poate printre cei mai buni din lume. Nelu canta la muzicuta de peste 50 de ani si nu este ceva-sa-nu-poata. De la muzica clasica la populara, de la virtuozitate extrema le sensibilitate extrema. A inregistrat impreuna cu grupurile Ritmic si Polifonic albume cu piese de referinta ale traditiei romanesti.

Adam Datcu nu are in mana nici un fulger, nici o flinta, nici o sabie. Obiectul periculos de metal este o muzicuta mare si grea, pe care doar el poate sa o ridice si sa o mai si cante. Ea face acorduri, armonii, ritmuri, sunete ciudate, ea face oamenii sa danseze. Adam reprezinta in Zmeitrei forta bruta, energia pamanteana in starea ei naturala, nefiltrata. Sound-ul lui inconfundabil, direct, creeaza un contrast puternic cu stilul rafinat al vocii si vibrafonului.