După ce a fost prezentat în luna octombrie într-un turneu american pe coasta de vest, albumul Transylvanian Concert, produs în luna mai a acestui an de prestigioasa casă de discuri ECM, și semnat de pianistul de origine română stabilit la New York, Lucian Ban, și de violistul american Mat Maneri, va fi introdus publicului românesc din Cluj, Timișoara, Oradea, Bistrița și Sighetu Marmației, într-un turneu transilvănean ce începe pe 1 decembrie.

Lucian Ban - Mat ManeriFoto: Claire Stefani / ECM

Autorii surprinzătorului album vor concerta pe 1 decembrie de la ora 20.00 pe scena Teatrului Maghiar de Stat din Cluj, care este producătorul evenimentului. Ban și Maneri îi au ca invitați în deschidere pe cei de la Romanian Jazz Collective, cu Eugen Gondi invitat special. La Timișoara, concertul de lansare este întregit de prezenţa inedită a grupului Bega Blues Band, într-un veşmânt acustic, sobru, apropiat de atmosfera duo-ului protagonist. Concertul va avea loc luni, 2 decembrie, de la ora 19.00, în sala Colegiului Național de Artă ”Ion Vidu” (STR Cluj nr 12) și este produs de Consiliul Județean Timiș, Filarmonica Banatul și Fundația Alternativa. La Oradea, concertul este produs și găzduit de Posticum, la Bistrița e organizat de Societatea de Concerte și are loc în frumoasa Sinagogă Veche, iar la Sighetu-Marmației, concertul va fi deschis de Elena Mandru Band în sala ”George Enescu”, fiind produs de Clubul Rotary.

Albumul Transylvanian Concert – din inima Transilvaniei, în paginile publicațiilor internaționale

Rezultat al unui concert extraordinar înregistrat în inima Transilvaniei la Opera (Palatul Culturii) din Târgu Mureș, albumul „Transylvanian Concert” - al cărui titlu a fost sugerat de chiar Manfred Eicher, directorul celebrei case de discuri ECM Records – se bucură de elogiile presei mondiale.

New York Times scrie că e vorba despre “un album minunat și neliniștit de la casa de discuri ECM – înregistrat în țara de origine a dlui Ban – album ce relevă interesul comun al creatorilor săi pentru îmbrățișarea misterului”. Prestigioasa revistă de specialitate All About Jazz vorbește despre “momente de neașteptată frumusețe”. Village Voice New York remarcă faptul că “Transylvanian Concert e unul din acele albume care te transportă instantaneu – prin reverii cu tonuri lungi, piruete sonore ce pulsează, introspecții conturate, bucurie gypsy. Poate să fie transcendent”, în vreme ce Jazz Weekly apreciază că e vorba despre “O colecție de sonate moderne care șterg granița dintre jazz și clasic, un amestec de piese și sunete similar cu o liturgie modernă”. Celebra revista Jazz Times plasează noul album “cât se poate de aproape de goth-jazz”.

De partea aceasta a oceanului, cunoscutul cotidian The Guardian spune despre Ban că “sugerează un Keith Jarret, un Monk și un Abdullah Ibrahim de la începuturile lor, stiluri amestecate cu infuzii din muzica clasică a secolului XX”, iar despre album că “are propria frumusețe melancolică, dar și o exuberanță greu de stăpânit”. La rândul său, London Jazz News scrie că ”Lucian Ban și Mat Maneri au extras nu numai seriozitatea profundă a acestei muzici, ci și umorul subtil și bucuria”, iar Neue Zurich Zeitung observă că “Elemente din universuri muzicale diferite sunt conectate într-o manieră delicată și relevă propria viziune asupra lumii. Nu una ermetică, ci una universală – amestecată cu o stare melancolică”.

Dec 1 - Teatrul Maghiar Cluj / cu Romanian Jazz Collective în deschidere

Dec 2 - Timisoara, Colegiul Ion Vidu / cu Bega Blues Band în deschidere

Dec 3 - Posticum, Oradea

Dec 4 – Bistrița, Societatea de Concerte @ Vechea Sinagoga

Dec 5 - Sighetu Marmației, Sala George Enescu / cu Elena Mandru band în deschidere

Albumul poate fi gasit & comandat prin www.andante.ro distribuitorul ofical ECM in Romania si in retelele Carturesti si pe website-ul www.carturesti.ro