Cantaretul de jazz Yusef Lateef, cunoscut pentru stilul fusion intre jazz si ritmurile orientale, a decedat luni, la varsta de 93 de ani, informeaza BBC. Lateef a cantat de-a lungul vremii in formatii alaturi de Dizzy Gillespie si Charles Mingus, fiind apreciat de public ca unul dintre primii artisti care a incorporat in jazz stiluri muzicale traditionale.

In 1987, a castigat un premiu Grammy pentru cel mai bun album New Age - Yusef Lateef's Little Symphony - un album pentru care el a cantat la toate instrumentele.

Lateef a murit luni, la domiciliul sau din Shutesbury, Massachusets, in urma unui cancer de prostata.

Lateef a fost un foarte bun saxofonist, insa a cantat si la flaut. La aceste 2 instrumente de baza a adaugat altele, precum oboiul sau instrumente utilizate in general in muzica traditionala, cum ar fi flautul de bambus sau sitar, scrie Hollywood Reporter.

In necrologul postat de Casa Funerara Douglass din Amherst se arata ca era "foarte cunoscut pentru sprijinul scordat tinerilor artisti" si ca a continuat sa cante pana in vara acestui an.

Yusef Lateef, nascut in 1920 sub numele William Emanuel Huddleston, s-a format ca muzician in scena efervescenta a jazzului din Detroit-ului anilor '40 si '50. In 1960, s-a mutat la New York.

Printre realizarile sale se numara albume muzicale precum "Eastern Sounds" si "Into Something", un doctorat in educatie obtinut la Universitatea din Massachusetts si un premiu acordat in 2010 de National Endowment for the Arts - a agentie federala americana independenta care promoveaza excelenta, creativitatea si inovatia artistica.