Eurovision 2014 (a carui finala va avea loc simbata la Copenhaga) e vazut unanim de public drept editia cu cea mai mare incarcatura politica din ultimii ani, dupa ce Rusia a anexat Crimeea si intretine revoltele din Ucraina. Sentimentele anti-ruse au iesit la iveala inca din timpul calificarilor: formatia care reprezinta Rusia a fost fluierata copios de publicul danez atunci cind prezentatorii au anuntat ca s-a calificat in finala mare. Eurovision este un concurs muzical in care voturile publicului se impart pe criterii de afinitate culturala, Rusia beneficiind mereu de voturile tarilor vecine. La finala din 2014 e de asteptat o tensiune mult mai mare fata de editiile precedente, dat fiind contextul geopolitic.

Surorile Tolmachevy, reprezentantele Rusiei la EurovisionFoto: Eurovision.tv

  • Ramai pe HotNews.ro pentru cele mai semnificative momente ale zilei la Eurovision 2014 Copenhaga

Ora 15:04: Referitor la voturile din Crimeea, "daca operatorii de telefonie mobila din Ucraina vor sa blocheze traficul din Crimeea sau daca operatorii rusi vor decide sa isi faca serviciile disponibile in Crimeea, voturile se vor numara in favoarea RUsiei. In acest moment, se pare ca acestea sunt inca in reteaua ucraineana, dar continuam sa monitorizam situatia", a explicat Jarmo Siim, purtator de cuvant al Eurovision, scrie The Wall Street Journal.

Ora 13.49: In perioada premergatoare concursului, atat media ucraineana, cat si cea ruseasca au citat un articol umoristic al unui jurnalist englez care analiza piesa reprezentantelor Rusiei, spunand ca ascultatorii ar trebui sa o perceapa ca ceea ce este, "o scrisoare voalata de dragoste de la Rusia pentru Crimeea", noteaza The Moscow Times.

Ora 13.37: Anul acesta, criza in curs de desfasurare dintre Rusia si Ucraina ar putea sa dezechilibreze sistemul de vot obisnuit. Expunerea media de care se bucura Ucraina va oferi acesteia o crestere a numarului de voturi, spune Lee Adams, fondatorul unuia dintre cele mai cunoscute bloguri independente despre Eurovision, citat de The Wire.

Ora 13.22: Politica se face simtita odata cu huiduielile adresate formatiei ruse la Eurovision, scrie Irish Times

Ora 13.10: Experti citati de Daily Mirror arata ca manifestarile publicului impotriva formatiei ruse sint motivate atit de comportamentul Rusiei in Ucraina, cit si de homofobia manifesta a lui Vladimir Putin

Ora 11.51 Ruslana, fosta castigatoare a Eurovision din partea Ucrainei, a turnat gaz peste foc intr-un interviu pentru BBC, acuzand Rusia ca vrea sa-i distruga tara

---------------------------------------

Surorile, care au castigat deja o varianta pentru juniori a competitiei, au evitat intrebarile presei referitoate la politica Rusiei si rolul acesteia in dezintegrarea Ucrainei, relateaza EuObserver.

Piesa rusoaicelor este despre "a spune lumii sa arate dragoste". Cantecul "Shine", interpretat de surorile Tolmachevy, contine si versurile "Living on the edge/ closer to the crime/ cross the line a step at a time"

Reprezentanta Ucrainei, care s-a calificat si ea in finala de sambata, a fost mai putin rezervata cu declaratiile referitoare la evenimentele din tara sa.

"Toata lumea din Ucraina a fost socata. De fapt, atunci cand ma pregateam in Ucraina, nici nu am putut sa ma concentrez pe munca pentru ca eram influentata de ceea ce se intampla", a spus Mariya Yaremchuck la o conferinta de presa tinuta in Copenhaga.

"Chiar ma afecteaza deoarece o sa dau tot ce am mai bun pentru a demonstra ca Ucraina este o natiune puternica si conflictele se termina, dar muzica traieste. Sper ca Ucraina va incepe o noua viata si o noua pagina", a adaugat aceasta.

Geopolitica a jucat intotdeauna un rol important la Eurovision, unde statele nu pot vota reprezentantele proprii. In 2009, dupa o alta intruziune militara ruseasca in Georgia, reprezentantii statului georgian au vrut sa intre in concurs cu o piesa ironica la adresa liderului rus, Vladimir Putin ("We don't wanna Put In"), dar organizatorii au considerat piesa prea politica si le-au cerut acestora sa schimbe versurile sau sa concureze cu un alt cantec. Ulterior, Georgia s-a retras din concurs.

Cu toate acestea, huiduitul este rar intalnit la spectacolele live, spune Ewan Spence, expert Eurovision.

In ceea ce priveste voturile care vin de la telespectatorii din Crimeea, organizatorii spun ca inca se bazeaza pe Ucraina.

"In Crimeea, exista o retea de telecomunicatii ucraineana. Acest lucru inseamna ca voturile care vin din acea zona fac parte din televotul ucrainean de anul acesta de la Eurovision Song Contest", a declarat Stephanie Caflisch, purtator de cuvant pentru European Broadcasting Union.

Reprezentantii Romaniei, Paula Seling si Ovidiu Cernauteanu (Ovi), vor concura in cea de-a doua semifinala a Eurovision Song Contest 2014, joi, cu piesa "Miracle".