Grupul newyorkez de jazz ELEVATION aduce pe scena bucureșteană muzica din albumul Mystery. Editat și lansat anul trecut de prestigioasa casă de discuri americană Sunnyside Records, albumul Mystery a fost multiplu nominalizat de critici și reviste de specialitate drept BEST of 2013 alături de cele mai mari nume ale jazz-ului contemporan, de la Keith Jarrett, la Wayne Shorter și David Murray.

În premieră pe scena de la ARCUB, pentru concertul din 27 mai, ora 20.00, grupul se află în România în formula originală de pe album cu John Hébert și Eric McPherson, alături de cunoscutul saxophonist Abraham Burton și de liderul grupului, pianistul de origine română Lucian Ban.

“ELEVATION is an enlightened state of mind and this music is certain to take you there” (Jazz Inside Magazin, ianuarie 2014)

Cumpara aici bilete online.

Alături de pianistul Lucian Ban trei dintre cele mai marcante personalități ale jazz-ului contemporan sunt reunite în grupul Elevation: Abraham Burton, John Hébert, Eric McPherson creează o muzică ce reinventează idiomul, un flux sonor ce coboară din marea tradiție a jazz-ului, dar se îndreaptă creativ spre viitor. Ei reprezintă ”noul jazz” în forma sa cea mai spectaculoasă.

Numit de Todd Barkan, curator Lincoln Center ”unul dintre cei mai mari saxofoniști tenori ai timpului nostru”, Abraham Burton spune despre colaborarea cu Lucian Ban: ”Muzica lui este printre cele mai creative pe care le-am cântat vreodată. Are multă emoție și trăire, are și un ritm propriu interior, curge foarte bine, este foarte lirică.”

La rândul său, Lucian Ban consideră că: ”Între mine și Abraham există o chimie muzicală și umană cu totul particulară. El este unul dintre cei mai mari cunoscători ai tradiției jazz-ului american și posedă un simț al melodiei uluitor, cu totul unic între muzicienii de jazz”.

Muzica grupului ELEVATION a fost apreciată de Time Out New York drept o mostră de ”jazz post-bop care se îndreaptă spre avangardă fără să piardă efervescența swing-ului”.

Extraordinarul grup american ELEVATION a susținut de-a lungul anilor nenumărate concerte în lume, în Franța, Austria, Belgia, Germania, Olanda, dezvoltând un repertoriu ce s-a rafinat în timp, și oferind un material ce impresionează grație originalității și cucerește audiența prin incredibila creativitate a celor ce îl alcătuiesc.

Concertul din 27 mai face parte din evenimentul de celebrare a celor 18 ani de existență a ARCUB - Centrul Cultural al Capitalei.

Despre muzicieni:

LUCIAN BAN Pianistul, liderul, compozitorul și aranjorul Lucian Ban este considerat parte din generația de interpreți și compozitori aflată în prim-planul jazz-ului modern contemporan la New York. Ban conduce mai multe proiecte și scrie muzică inovatoare ce reinventează idiom-urile muzicii de jazz. Compozițiile sale sunt interpretate și înregistrate și de alți muzicieni și ansambluri de jazz. A înregistrat până acum 8 albume sub nume personal, pentru case de discuri prestigioase, care s-au bucurat de recunoașterea criticii de specialitate. Susține în mod curent concerte și turnee cu diferitele sale proiecte în America și Europa. Despre pianistul Lucian Ban criticul de jazz Bruce Lee Gallanter a spus că este ”unul dintre cei mai talentați pianiști care s-au mutat la New York în ultimul deceniu.”

În ultimii patru ani, împreună cu extraordinarul basist John Hébert, Lucian Ban a condus Octetul ENESCO RE-IMAGINED dedicat reimaginării lucrărilor celebrului compozitor George Enescu, un proiect pe care l-a inițiat cu susținerea Festivalului Enescu și pe care l-a dus pe marile scene ale lumii: în London Jazz Festival, Royal Elizabeth Hall, unde a fost înregistrat de BBC, Festivalul de Jazz de la Barcelona, Festivalul Jazz dÓr din Strasbourg, Capitala Culturală Europeană de la Guimaraes, Portugalia, și multe altele. Despre albumul Enescu Re-Imagined s-a spus că ”i-a așezat pe Ban și Hébert printre marii interpreți ai secolului 21” (Michael J. West, Jazz Times). Anul 2013 a fost marcat în mod special în cariera pianistului, prin apariția a două noi albume: Transylvanian Concert, în duo cu Mat Maneri, produs de ECM Records și Elevation, cu Abraham Burton, Eric McPherson și John Hebert, o producție Sunnyside Records, New York.

www.lucianban.com

ABRAHAM BURTON a cântat în cariera sa de până acum cu Jackie Mclean, Art Taylor, Jimmie Smith, Winton Marsalis. Una dintre cele mai extravagante experiențe muzicale ale sale constă în grupul pe care l-a alcătuit împreună cu celebrii bateriștii Nashid Waits și Eric McPherson, împreună cu care a crescut, în Greenwich Village - un ”trio extravaganza”, cum a fost numit de presa de specialitate. Interesant este că atât Nasheet Waits cât și Eric McPherson au făcut parte de-a lungul timpului, în diferite formule, din grupul ELEVATION.

www.abrahamburtonjazz.com

JOHN HÉBERT Considerat unul dintre cei mai importanti contrabasisti de jazz la ora actuala John Hebert a fost votat de doua ori la „ Rising Star Acoustic Bassist” alaturi de alte nominalizari si materiale dedicate in presa de dpecialitate. A fost ultimul contrabsist al celebrului pianist Blue Note Adrew Hill, aparand pe cel din urma album al acestuia pt Blkue Note Records – Time Lines. In ultimii 4 ani este contrabsist inTrioul Fred Hersch, considerat unul din cei mai mari stilisti ai piansului de jazz din ultimile decenii. Alaturi de el in acelasi trio Eric McPherson la baterie, prezent si in Quartetul Elevation. John Hebert a colaborat cu cei mai mari muzicieni de jazz din lume printre care amintim: Lee Konitz, Paul bley, John Abercrombie, Greg Osby, Kenny Wheeler, David Liebman, Paul Motian, Jason Moran, etc. John Hebert conduce grupul Byzantine Monkey ce a primit numeraose elogii pentru compozitiile si interpretarea sa. A inregistrat ca leader pentru cunoscutul label Clean Feed Records.

www.johnhebert.com

ERIC MCPHERSON (drums) La doar 40 de ani, Eric McPherson este colaborator al unora dintre cele mai mari legende ale jazz-ului, de la Pharoah Sanders la Andrew Hill și celebrul Jackie McLean care i-a dus consacrarea și porecla de E-mac. Oaspete al celor mai mari festivaluri de jazz din lume, Eric McPherson cântă deasemenea cu staruri mai tinere ale jazzului precum Avishai Cohen, Claudia Acuna, Jason Moran, Greg Osby sau Kurt Rosenwinkel. Prestigioasa revistă All About Jazz îl compară cu Jack DeJohnette și elogiază „extraodinarul său simț eliberator al ritmului.

www.ericmcpherson.com