Dupa 16 ani in care au incantat publicul din lumea intreaga, Orquesta Buena Vista Social Club se pregatesc sa ne spuna "Adios!" in ultimul lor turneu mondial. Turneul "Adios!" reprezinta o incununare a ceea ce a insemnat mai bine de o mie de spectacole, la care au participat de-a lungul vremii in total ceva mai mult de 40 de muzicieni de elita. Timp de 16 ani, grupul a evoluat si a ajuns la o maturitate care imbina perfect flerul veteranilor si elanul generatiei tinere, pentru a celebra impreuna traditia muzicii cubaneze.

OMara-PortuondoFoto: webPR.ro

Orquesta Buena Vista Social Club este un proiect care isi trage originile din documentarul despre muzica cubaneza cu acelasi nume (1999), regizat de Wim Wenders si nominalizat la Oscar. Albumul omonim, inregistrat cu ocazia filmarilor, a cucerit premiul Grammy. Acesta a fost doar inceputul, pentru ca au urmat alte premii Grammy, o serie de albume foarte apreciate si nenumarate turnee.

Sub conducerea atenta a liderului Jesus Aguaje Ramos, pornesc din nou in turneu neobositii protagonisti ai filmului si albumului Buena Vista Social Club: incomparabila Omara Portuondo, chitaristul cu palarie de cowboy Eliades Ochoa, trompetistul Guajiro Mirabal si virtuozul instrumentului traditional cubanez laud - Barbarito Torres.

Solista Buena Vista Social Club, Omara Portuondo, a acordat un interviu in care a discutat despre ce au insemnat acesti 16 ani de muzica si despre viitorul concert pe care trupa il va sustine la Sala Palatului din Bucuresti sambata, 28 iunie 2014.

Interviul acordat de Omara Portuondo

1. O sa va lipseasca viata de turneu dupa actualul turneu de adio?

De fapt sunt putin emotionata pentru ca azi e chiar primul concert din turneul Adios, asa ca am emotii... Vrem sa facem un show foarte special, un omagiu adus tuturor celor care au facut parte din proiectul Buena Vista Social Club. O sa imi fie dor de muzicienii din trupa dar sunt sigura ca o sa gasim timp sa ne mai intalnim pe la Havana.

2. Exista o generatie tanara care va calca pe urme si care sa duca muzica cubaneza mai departe?

Chiar exista si sunt toti plini de energie si talent cu carul. In Cuba educatia muzicala e foarte solida si generatia tanara creste cu un respect profund pentru radacinile muzicii noastre traditionale.

3. E vreun loc special in lume (sau in Cuba) unde nu ati ajuns sa cantati dar v-ati fi dorit foarte mult sa o faceti?

Oh, am fost in atat de multe tari si atatea locuri foarte diferite... Imaginati-va ca am cantat pe o scena de cristal, pe yacht-uri si tot felul de alte locuri speciale. De fapt sunt recunoscatoare pentru norocul pe care il am sa cant si sa fac ce iubesc cel mai mult.

4. Aveti vreun mesaj special pentru publicul care va veni sa va vada la Bucuresti?

Transmiteti-le ca inima mea e plina de energie si iubire si ca abia astept sa ii vad la Sala Palatului. Va fi pentru ultima data cand Orquesta Buena Vista Social Club vine in Romania cu membrii originali si abia asteptam sa va vedem cum fredonati impreuna cu noi melodiile clasice cum ar fi Chan Chan, Candela, Veinte Anos sau alte surprize! Ne vedem sambata!