Asociatia OCTAVA prezinta The Gurdjieff Folk Instruments Ensemble in concert la Sala Radio din Bucuresti, pe data de 26 martie 2015. Ansamblul Gurdjieff a fost fondat in 2008 de pianistul si compozitorul armean Levon Eskenian si poarta numele filozofului, maestrului spiritual, autorului si compozitorului Georges Ivanovitch Gurdjieff. G.I. Gurdjieff s-a nascut in orasul armean Kars, situat la granita Armeniei cu Turcia. Dupa anii de explorare cu grupul sau "Cautatorii adevarului" a adus in Vest o invatatura necunoscuta pana atunci despre posibila dezvoltare spirituala a Omului, care poate fi urmata in conditiile vietii de zi cu zi. El a numit acea invatatura "A patra cale".

Poster GurdjieffFoto: webPR.ro

Repertoriul sau muzical are la baza muzica pe care a intalnit-o in Armenia, Caucaz, Orientul Mijlociu si prin multe parti din Asia Centrala, India si nordul Africii. In aceste calatorii a fost adesea si martorul unor dansuri executate in timpul ritualurilor sacre din temple antice.

Marea majoritate a muzicii lui Gurdjieff a fost compusa intre 1924 si 1927, in colaborare cu compozitorul si pianistul rus Thomas de Hartmann. Gurdjieff a dictat continutul fiecarei melodii lui Thomas de Hartmann, unul dintre elevii sai, iar de Hartmann a reusit sa le transcrie in partituri muzicale. Din aceasta colaborare au rezultat in jur de 200 de piese si fragmente muzicale.

Pana in prezent, compozitiile lui Gurdjieff au fost studiate in America si Europa de Vest, in marea majoritate datorita transcriptiilor facute de Thomas de Hartmann pentru pian. Dintre pianistii care au interpretat piesele pentru pian enumeram: Laurence Rosenthal, Charles Ketcham, Linda Daniel Spitz, Alain Kremsky, Keith Jarett, Alessandra Celletti.

Pianistul si compozitorul Levon Eskenian a fondat ansamblul cu scopul de a crea aranjamente autentice etnografic pentru muzica compusa initial pentru pian. Abordarea artistica a lui Eskenian merge astfel dincolo de partitura tiparita si sondeaza traditiile muzicale cu care Gurdjieff s-a intalnit in anii calatoriilor sale. Bucatile muzicale pe care Eskenian le-a selectat isi au radacinile in folclorul si muzica spirituala armeana, greaca, araba, kurda, asiriana si caucaziana. Re-aranjamentele muzicale au fost facute avand in vedere pastrarea autenticitatii lor, si astfel abordare compozitiilor lui Gurdjieff este facuta din perspectiva sonoritatii bogate oferite de interpretarea cu instrumente muzicale autentice, traditionale.

In 2011, binecunoscuta companie de inregistrari, ECM, a scos CD-ul "Music of Georges I. Gurdjieff", iar dupa lansarea discului ansamblul a primit o multime de premii si recunoasteri din partea specialistilor pentru interpretarea speciala, si amintim aici Premiul Edison Jazz/World 2012 pentru cel mai bun album international, obtinut la Festivalul de jazz din Olanda.

Totodata, de la acea data, Ansamblul Gurdjieff a sustinut concerte in Europa, Asia, Australia incluzand prezenta la festivaluri de prestigiu precum Wege Durch Das Land in Germania, Imago Dei in Austria, Stansern Musiktage in Elvetia, Fiestival in Belgia, Nostalgia Festival in Polonia si multe concerte sustinute in locatii de renume precum Biserica Frari din Venetia, Muzeul de Stat Pushkin din Moscova si altele.

In programul concertului de la Bucuresti, vor fi incluse piese compuse de G.I.Gurdjieff si cateva piese apartinand compozitorului si etnomuzicologului armean Komitas Vardapet.

Ansamblul Gurdjieff este format din cei mai renumiti interpreti profesionisti de muzica instrumentala traditionala din Armenia, care canta la instrumente traditionale precum: duduk, blul/nay, saz, tar, kamancha, oud, kanon, santur, dap/daf, tombak si dhol.

Ansamblul Gurdjieff este compus din:

Levon Eskenian - aranjamente muzicale si director artistic

Emmanuel Hovhannisyan - duduk

Avag Margaryan - blul

Armen Ayvazyan - kamancha

Aram Nikoghosyan - oud

Meri Vardanyan - kanon

Vladimir Papikyan - santur

Davit Avagyan - tar/saz

Mesrop Khalatyan - dap/dhol

Norayr Gapoyan - duduk

Program: Concertul va incepe la ora 20:00. Accesul publicului se va face incepand cu 19:30. Inregistrarea audio/ video este interzisa pe toata durata concertului.

Video

Bilete: Costul biletelor este de 30 lei, 50 lei, 80 lei in functie de categorie, si pot fi achizitionate prin reteaua Eventim (magazinele Germanos, Orange Shop, Vodafone, Domo, librariile Carturesti si Humanitas) si online pe www.eventim.ro

Informatii suplimentare despre Ansamblu, reactii ale presei internationale dupa concertele sustinute, gasiti in sectiunea "Eveniment" pe site-ul www.octava.ro