Starea lui Gabriel Cotabita arata o ameliorare, intrucat pacientul raspunde la anumiti stimuli si respira spontan pe sonda de traheostomie, dar necesita in continuare ventilatie mecanica intermitenta, potrivit reprezentantilor Spitalului Floreasca, unde artistul este internat din 8 mai, potrivit Mediafax.

Gabriel CotabitaFoto: Agerpres

Cotabita este evaluat in prezent pe scara GCS (Glasgow Coma Scale, de evaluare a starii de coma de la 3 - coma profunda - la 15) la 8 puncte, potrivit spitalului.

El beneficiaza zilnic de sedinta de fizio-kinetoterapie asa cum se procedeaza in astfel de cazuri.

O echipa multidisciplinara reevalueaza, in fiecare zi, stare de sanatate a pacientului.

Spitalul mai precizeaza ca, incepand de saptamana viitoare, in fiecare joi vor fi elaborate si difuzate comunicate referitoare la starea de sanatate a lui Gabriel Cotabita.

Fiicele lui Gabriel Cotabita aratau, intr-un mesaj postat sambata pe Facebook, ca starea tatalui lor este buna si ca nu s-a pus niciun moment problema ca acesta sa fie deconectat de la aparate, pentru ca nu este cazul.

"Avand in vedere stirile fara verificari si fara cercetare prealabila care au aparut, va informam ca nu s-a pus in niciun moment problema de deconectare, pentru ca nu este cazul. Este ilegal in Romania sa deconectezi un pacient de la aparate. Starea tatei este in continuare buna. Suntem alaturi de el permanent, atat noi, cat si echipa Spitalului Floreasca. Rugam insistent presa ca pe viitor, daca nu pot respecta dorinta de discretie exprimata deja in mai multe randuri, inainte de a publica orice alt fel de material, sa verifice informatiile medicale cu purtatorul de cuvant al Spitalului Floreasca", se arata in mesajul postat pe Facebook de catre Aela Cotabita.

Cantaretul Gabriel Cotabita a fost gasit, in 8 mai, in stop cardio-respirator, in stare de inconstienta, intr-o sala de fitness de la un hotel din Capitala. Cotabita era singur in sala cand i s-a facut rau, el fiind gasit ulterior de un angajat al hotelului, care a sunat la numarul de urgenta 112. Cotabita a fost resuscitat de un echipaj SMURD si a raspuns rapid manevrelor, fiind stabilizat si dus la Spitalul de Urgenta Floreasca din Capitala, unde este internat in continuare.

Investigatiile complexe indicau, in 11 mai, drept cea mai probabila cauza a stopului cardio-respirator suferit de Cotabita o tulburare severa de ritm cardiac, produsa in contextul unor afectiuni cardio-vasculare preexistente.

Un examen RMN efectual in 12 mai a pus in evidenta prezenta unor zone de leziuni cerebrale grave. Tulburarea severa de ritm cardiac care a provocat stopul cardio-respirator a scazut debitul sanguin cerebral si implicit oxigenarea creierului a fost precara. De aceea se vorbeste despre "leziuni cerebrale greu cuantificabile, in acest moment", spuneau surse medicale.

In 19 mai, Gabriel Cotabita a fost supus traheostomiei, interventie care ii va proteja si coardele vocale, declarau surse medicale, care precizau ca solistul este in continuare ventilat mecanic, in stare grava, dar stabila.

Miercuri, intrebat, la Spitalul Floreasca din Capitala, ce poate spune despre starea lui Gabriel Cotabita, ministrul Sanatatii afirma ca acesta este ingrijit de cei mai buni medici.

"Gabriel Cotabita, pot sa va spun ca este ingrijit de cei mai buni medici si de cele mai bune asistente. Personalul este extraordinar", spunea Banicioiu.