Nascuta in Japonia la Shizuoka in 1979, Hiromi canta la pian inca de la varsta de 6 ani. Timp de un an a fost studenta la Yamaha School of Music din Japonia. La varsta de 14 ani canta in fosta Cehoslovacie cu Orchestra Nationala din Praga, trei ani mai tarziu regasindu-se pe aceeasi scena cu Chick Corea, improvizand alaturi de celebrul pianist. In 1999 se muta in Statele Unite si isi definitiveaza studiile la Berklee College of Music din Boston, perioada in care a cantat cu Oscar Peterson si Ahmad Jamal, mentorul sau. Pe 30 iunie, Hiromi The Trio Project featuring Anthony Jackson & Simon Phillips concerteaza la Sala Radio. Concertul face parte din turneul de promovare al noului album, Alive.

Concert Hiromi 2015Foto: Twin Arts

Pianista japoneza a avut amabilitatea de a ne acorda un scurt interviu pe care il redam mai jos:

Reporter: Cum decurge turneul cu Trio Project, unde v-a placut cel mai mult pana acum?

Hiromi: A fost grozav sa concertam pentru prima data in America de Sud, Brazilia, Argentina.

R: Ati scos un nou album, Alive, povesteste-ne despre el.

Hiromi: Am inregistrat doua albume cu Simon Phillips si Anthony Jackson. Experienta a fost atat de placuta, ne-am bucurat de o adevarata aventura muzicala, aveam toate motivele deci sa intram din nou in studio pentru al treilea material discografic. Tema albumului orbiteaza in jurul vietii insasi, cu emotiile pe care aceasta ni le scoate in cale. Cautarile, jocurile, calatoriile, luptele, visele sunt evocate intr-un fel sau altul pe acest nou disc.

R: Sunt convins ca multi oameni iti marturisesc senzatiile pe care le incearca atunci cand asculta muzica ta. Ce simti tu insa, cand iti asculti propriile compozitii?

Hiromi: Pentru mine e ca si cum as rasfoi propriul jurnal, muzical in acest caz. Fiecare piesa e o pagina care imi aminteste ce simteam, cum eram in momentul cand am inregistrat.

R: Iti faci timp sa mergi la concerte? Care dintre ele ti-a dat fiori in ultima vreme?

Hiromi: Squarepusher, Avishai Cohen Trio, Roy Haynes Quintet, Christof Chassol.

R: Ai un ritual de incalzire a mainilor inainte de urca pe scena?

Hiromi: Cant game in 12 tonalitati.

R: Te mai gandesti la propria tehnica in timp ce canti la pian sau e deja ceva natural in acest moment la carierei tale?

Hiromi: Nu ma gandesc deloc la asta in timp ce cant, e ceva firesc.

R: Este eticheta de "geniu muzical", "instrumentist inovator" o povara uneori pentru tine?

Hiromi: Nu m-am gandit niciodata la asta, cred ca cel mai bun lucru pe care il pot face este sa fiu modesta, sa muncesc mult si sa fiu recunoscatoare celor care vin la concert.

R: Te-ai gandit sa inregistrezi si un album de pian solo?

Hiromi: Nu in viitorul apropiat, dar cu siguranta voi face asta.

R: Vei concerta in iunie pentru a treia oara in Bucuresti, a doua oara in formula de Trio. Esti foarte indragita aici, toate concertele tale sunt sold out. Ce amintiri ai de la precedentele vizite?

Hiromi: Oamenii sunt foarte calzi si binevoitori in Bucuresti, ma simt ca acasa ori de cate ori concertez in acest oras. Abia astept o noua calatorie muzicala impreuna cu publicul roman.

Hiromi- The Trio Project va concerta pe 30 Iunie 2015, ora 20:00 la Sala Radio din Bucuresti in cadrul Jazz Night Out. Creata de Twin Arts , seria de concerte Jazz Night Out prezinta pe scenele din Romania cei mai bine cotati artisti internationali de jazz ai momentului. Accesul in sala se face incepand cu ora 19:30. Nu este permis accesul cu camere foto profesionale. Filmatul este interzis pe toata durata concertului.

BILETE

Biletele pentru acest eveniment costa 95, 135, 155 de lei in functie de categorie si pot fi achizitionate prin reteaua Eventim (magazinele Germanos, Orange Shop, Vodafone, Domo, librariile Carturesti si Humanitas) si online pe www.eventim.ro.

Detalii pe www.twinarts.ro si paginile de Facebook Twin Arts si Jazz Nights Out.

VIDEO