In perioada 28 octombrie - 30 noiembrie 2015, Asociatia Culturala Kitharalogos va propune 8 calatorii muzicale in lumea chitarei, cu ocazia editiei aniversare a Festivalului International "Serile de chitara" ce reuneste muzicieni de valoare din strainatate si din tara.

Serile de chitara 2015Foto: Asociatia Culturala Kitharalogos

Capetele de afis ale celei de-a cincea editii a "Serilor de chitara" sunt recitalurile extraordinare a doi dintre cei mai apreciati muzicieni din lumea chitarei clasice: italianul Carlo Marchione, un muzician rafinat, cu o tehnica impecabila si francezul Gabriel Bianco, unul dintre virtuozii noii generatii de chitaristi.

Itinerariul muzical propus va fi completat de concertele chitaristilor romani Catalin Stefanescu-Patrascu, Costin Soare si Bogdan Mihailescu, iar pentru a calatori in lumi sonore cu un parfum special, au fost pregatite un recital cu instrumente originale din epoca Barocului - archlute (duo Olivia Iancu-Claudiu Lobont) si un recital de jazz cu Sorin Romanescu. Invitat special pentru concertul de deschidere ce se va desfasura la Universitatea Nationala de Muzica din Bucuresti, este flautistul Ion Bogdan Stefanescu, unul dintre cei mai apreciati muzicieni romani, instrumentist versatil care canta pe un flaut de aur Muramatsu.

Patru dintre copiii si adolescentii cei mai talentati din Romania vor participa la o gala extraordinara a talentelor in afirmare, la Palatul Sutu, o componenta importanta a proiectului asociatiei care isi propune sprijinirea si promovarea acestora.

Leit-motivul acestei editii este aniversarea a 330 de ani de la nasterea a trei genii muzicale, Johann Sebastian Bach, Georg Friedrich Handel si Domenico Scarlatti, astfel ca fiecare concert va contine cel putin o lucrare a unuia dintre compozitorii de mai sus. Promovarea tinerilor compozitori romani este o parte importanta a proiectului, avand si anul acesta doua lucrari prezentate in prima auditie absoluta la Muzeul National "George Enescu". Invitatii straini, alaturi de doi chitaristi romani, vor sustine masterclass-uri pentru elevi si studenti la Universitatea Nationala de Muzica si Colegiul National de Arte "Dinu Lipatti". De asemenea, festivalul va fi un prilej de dezbatere pe diverse teme muzical-chitaristice, prin conferinta care se va desfasura pe 15 noiembrie la UNMB.

Intrarea la evenimente este libera, in limita locurilor disponibile. Mai multe informatii pe www.kitharalogos.ro sau www.facebook.com/kitharalogos. Contact: kitharalogos[at]gmail.com.

Organizator: Asociatia Culturala Kitharalogos

Sponsor principal: Hora S.A.

Proiect cofinantat de Uniunea de Creatie Interpretativa a Muzicienilor din Romania

Parteneri: Universitatea Nationala de Muzica din Bucuresti, Centrul National de Arta "Tinerimea Romana", Muzeul National "George Enescu", Fundatia ACCUMM, Aperto, D'Addario Foundation, Institutul Cervantes, Institutul Francez, Institutul Italian, Colegiul National de Arte "Dinu Lipatti", Cafe Godot

Parteneri media: RFI Romania, Radio Romania Muzical, Radio Romania Cultural, Dilema Veche, Observator Cultural, Liternet, HotNews.ro, Metropotam