Grupul norvegian Jaga Jazzist va deschide seara de sambataa festivalului Mozaic Jazz Festival din Sibiu.

JagaJazzistFoto: webPR.ro

Formata in 1996, Jaga Jazzist a fost fidela unui principiu solid: Niciun album nu trebuie sa semene cu precedentul. Au reusit pe deplin acest lucru, Jaga Jazzist fiind in acest moment una dintre cele mai originale trupe europene. Pionieri ai electro-jazz-ului si nu-jazz-ului scandinav, grupul integreaza in compozitiile lor influente din muzicajazz, post rock, electronica, rap si chiar muzica clasica. O prezenta live exploziva, Jaga Jazzist sunt un must see/listen al festivalului.

Mozaic Jazz Festival este cel mai cool festival de jazz al orasului, si are loc intre 13 si 15 noiembrie la Casa de Cultura a Sindicatelor! Editia de anul acesta reuneste unii dintre cei mai talentati muzicieni de jazz ai momentului: Tigran Hamasyan,Miroslav Vitous,The Ploctones,Ambrose Akinmusire Quartet,Balazs Bagyi New Quartet,Jaga Jazzist.

Mozaic Jazz Festival a stat de vorba cu Lars Horntveth, principalul compozitor al trupei, dar si un talentat instrumentist (chitara, clarinet, saxofon, clape). Iata ce a iesit:

Anul acesta, in noiembrie veti concerta pentru prima data in Romania. Ce stiti despre tara noastra si despre Sibiu, orasul care gazduieste Mozaic Jazz Festival?

Nu stim inca foarte multe despre Romania, dar suntem nerabdatori sa cantam acolo. Trebuie sa ne facem temele inainte sa plecam la drum, e intotdeauna placut sa ajungi in locuri noi.

Pentru cei care nu sunt familiarizati inca cu trupa voastra, care ar fi momentele cheie in cei 20 de ani de cariera?

Unul dintre cele mai importante evenimente a fost lansarea albumului A Livingroom Hush in 2001 si debutul turneului in afara Norvegiei. Acel disca fost primul editat de Ninjatune, si ne-a dat posibilitatea sa concertam in toata lumea. Show-urile noastre dinJaponia, Statele Unite si Canada sunt probabil cele mai ”exotice„ amintiri ale noastre. Totusi, concertul din aceasta vara la cel mai mare festival din Oslo este cea mai tare experienta pe care am avut-o in ultimul timp, probabil si datorita faptului ca am cantat doar piese de pe cel mai recent album, Starfire. Totul a fost foarte proaspat si placut.

Care a fost procesul creativ din spatele discului Starfire?

Albumul a fost compus si inregistrat in mare parte in Los Angeles, de catre mine, pe parcursul unui an. Apoi am adus in studio, unul cate unul restul muzicienilor sa inregistreze partile lor si sa propuna idei noi. Nu am repetat deloc inainte, este un album de studio 100% si ne-am simtit ca si cum am fi lucrat la un remix gigantic.

Care a fost cel mai mare avantaj al faptului ca te-ai mutat in Statele Unite? In ce fel crezi ca a ajutat aceasta miscare albumul si trupa?

A fost foarte bine pentru mine sa fug pentru o perioada, sa cunosc si sa lucrez cu oameni noi si sa fiu inspirat de altfel de muzica si natura. Din cauza ca toti cei din trupa sunt ocupati cu diverse proiecte, am fost nevoit sa plec sa lucrez singur un timp la acest album. In acel moment a fost unica optiune de a scoate un album, si probabil chiar a iesit altfel decat daca am fi fost in studio toti, mereu.

Cum ai descrie scena muzicala norvegiana actuala?

Cred ca sunt multe trupe faine: Elephant 9 si Moster sunt preferatele mele, dar si Cortex, Paal Nilssen-Love, Band of Gold, Toro Y Moi, StarRover , Andre Bratten, Atomic si megatalentatul Ola Kvernberg. Ah, si am ascultat foarte mult Tonbruket anul acesta, ii ador.

Care a fost cel mai amuzant concert al vostru si de ce?

Primul nostru turneu in Japonia iese in evidenta ca fiind cea mai stranie si vesela experienta.

Am fost nevoiti sa cantam din ce in ce mai mult in fiecare seara, culminand in ultimul concert cu un set de 2h si 45 de minute. In plus, cultura japoneza e atat de diferita de cea europeana incat timpul petrecut acolo a fost fascinant si ne-a inspirat cu adevarat.

Ati incercat atatea lucruri noi pe parcursul carierei voastre, exista totusi ceva ce nu ati reusit sa experimentati si ati vrea mult?

Visam sa colaboram cu muzicianul nostru de jazz favorit din Norvegia, Jon Balke, dar nu am gasit timpul necesar. Ar fi grozav sa reusim!

La ce se poate astepta publicul roman de la un concert Jaga Jazzist?

Show-urile noastre sunt intense, atat vizual cat si sonic, cu o scena plina cu 35 de instrumente si 8 oameni facand ce stiu sa faca mai bine pentru caseara sa fie una memorabila. Ne distram pe cinste la concerte si cantam cu o mare placere.

Ce mesaj aveti pentru fanii romani?

Sariti in pantofii de dans progrock!

Mozaic Jazz Festival este un eveniment produs de Asociatia Mozaic Events si cofinantat de Consiliul Local Sibiu si Primaria Municipiului Sibiu.

Bilete si abonamente

Biletele si abonamentele se gasesc in reteaua Eventim: Magazinele Germanos, Orange, Vodafone, Domo, Librariile Humanitas si Carturesti, si on-line pewww.eventim.ro

Detalii pe www.mozaicfestival.com si pe pagina de Facebook Mozaic Jazz Festival