Joshua Redman, saxofonistul american care a impartit marile scene ale lumii cu The Rolling Stones, Stevie Wonder sau B.B. King, concerteaza in premiera in Romania pe 24 martie. Fiul legendarului muzician Dewey Redman, Joshua Redman (n.1969) duce mai departe cu onoare numele tatalui sau, fiind unul dintre cei mai aclamati saxofonisti ai generatiei sale.

Joshua RedmanFoto: Twin Arts

Desi incepe studiile muzicale inca de la 9 ani cantand la clarinet, se decide un an mai tarziu pentru saxofon. Copilaria ii este insotita de acordurile de muzica clasica, rock, jazz, muzica indiana, indoneziana sau africana, iar eroii sai sunt unii dintre cei mai mari exploratori ai sunetelor- John Coltrane, Cannonball Adderley, The Beatles, Aretha Franklin, The Temptations, Earth, Wind and Fire, Prince, The Police sau Led Zeppelin.

In 1991 Redman isi primeste diploma in sociologie la Harvard si se muta la New York, acolo unde incepe ascensiunea de neoprit a carierei sale. Mult ravnitul premiu Thelonious Monk, turneele si inregistrarile cu Charlie Haden, Elvin Jones, Joe Lovano, Pat Metheny, Paul Motian sau Clark Terry ii certifica reputatia unui muzician redutabil si a unui lider de grup carismatic si dedicat.

Primul album, aparut in 1993 sub egida Warner Bros, ii aduce si cea dintai nominalizare la premiile Grammy. Urmeaza colaborari cu nume sonore ale industriei muzicale: The Rolling Stones, Stevie Wonder , The Bad Plus, Chick Corea, Dave Brubeck, The Dave Matthews Band, Jack DeJohnette, Bill Frisell, Herbie Hancock, Roy Hargrove, Quincy Jones, B.B. King, Branford Marsalis, Brad Mehldau, Pat Metheny, Marcus Miller sau Dianne Reeves. Compune coloana sonora pentru deja clasica pelicula Vanya on 42nd Street, si chiar apare el insusi in filmul Kansas City al regizorului Robert Altman. Anul trecut, muzicianul american a fost nominalizat din nou la premiile Grammy pentru solo-ul de pe piesa Friend or Foe aparuta pe discul The Bad Plus Joshua Redman.

Pe 24 martie, ora 20:00 la Sala Radio din Bucuresti, Joshua Redman-saxofon, Joes Sanders-contrabas, Gregory Hutchinson-tobe vor sustine primul lor concert din Romania, o rara ocazie de a-l vedea pe cel mai spectaculos saxofonist al momentului in cadrul seriei de concerte Jazz Night Out.

Creata de Twin Arts ca o platforma de concerte si experiente muzicale interactive, Jazz Night Out prezinta pe scenele din Romania cei mai importanti artisti de jazz ai lumii. Accesul in sala pentru concertul Joshua Redman Trio se face incepand cu ora 19:30. Nu este permis accesul cu camere foto profesionale. Filmatul este interzis pe toata durata concertului.

Urmatoarele concerte Twin Arts:

  • 12 mai-Anouar Brahem Quartet-Souvenance
  • 26 mai-Ara Malikian
  • 10 noiembrie-The Victor Wooten Band feat, Dennis Chambers & Bob Franceschini