Garana Jazz Festival se pregateste de editia cu numarul 20. Cinci zile de muzica si evenimente culturale stabilesc coordonatele celui mai intens maraton de jazz din aceasta vara, care va avea loc intre 7 si 11 iulie, in Muntii Semenic. Programul editiei aniversare Garana e construit ca un ecou al ultimilor 20 de ani de concerte, aducand impreuna prezente legendare precum Jack DeJohnette, dar si tineri artisti contemporani, anunta organizatorii.

KTU la Garana Jazz FestivalFoto: Garana Jazz Fest

Noi prezente in line-up-ul Garana

Jazz-ul est-european si balcanic isi aduce reprezentantii cei mai de seama pe scenele Garana. Wojtek Mazolewski, artistul care a pus jazz-ul in mainstream-ul muzicii poloneze si apoi pe scenele marilor festivaluri internationale, se numara printre cele mai recente nume confirmate in line-up. Cu sprijinul Institutului Polonez din Romania, Wojtek Mazolewski va canta pe scena din Poiana Lupului pe 8 iulie, alaturi de excentricul quintet format din Wojtek Mazolewski (chitara bass), Joanna Duda (clape) Oskar Torok (trompeta), Marek Pospieszalski (saxofon, clarinet) si Jakub Janicki (tobe).

Grupul Eyot (Serbia), supranumit de presa "nirvana jazz-ului European", concerteaza pe scena din Poiana Lupului, vineri, 8 iulie. Dejan Ilijic (pian), Slaᅣan Milenovic (chitara), Milos Vojvodic (tobe) si Marko Stojiljkovic (chitara bas) si-au consolidat un stil unic prin mixul de pian clasic, elemente folk est-europene si fusion electronic. Tot pe lista de nou-veniti se afla si americanul Kurt Rosenwinkel, descris de Chicago Tribune ca "unul dintre cei mai aclamati chitaristi internationali din generatia artistilor sub 50 de ani", alaturi de Tim Motzer (chitara) si Gintas Janusonis (tobe), ce vor concerta pe 9 iulie in Poiana Lupului.

Sambata, 10 iulie, scena principala va gazdui prezenta bandului de origini elvetiene Rusconi, condus de pianistul elvetian Stefan Rusconi. Prezent pentru prima data in Romania, grupul Rusconi promite un concert ce combina stilul free-rock, noise, groove si electronica.

Din Finlanda vine amestescul exploziv de jazz progresiv si experimental, pus in scena de acordeonul lui Kimmo Pohjonen, tobele lui Patt Masteloto si chitara lui Trey Gunn, in formula trio-ului KTU. Pe scena din Poiana Lupului va concerta si norvegianul Arild Andersen, cel mai popular basist de jazz al Norvegiei, alaturi de Tommy Smith (saxofon), Helge Lien (pian) si Paolo Vinaccia (tobe).

Jazz "fabricat in Romania" la Hanul La Rascruce si Biserica Catolica Valiug

Cele mai curajoase proiecte de jazz romanesc ocupa un loc de seama la Garana 2016. Printre acestea se numara Raul Kusak, Sebastian Spanache Trio, Jazzybit, Nicu Patoi & Platonic Band sau TROMPETRE, grup inedit al carui miez este trompetistul timisorean Petre Ionutescu, alaturi de prietenii Artur Balogh (chitara bass), DJ-ul Alin Constantin (K-lu), percutionistul Sergiu Catana si Gabriel Almasi (chitara). Experimente muzicale romanesti la cea mai inalta calitate vor putea fi descoperite de public in 2 locatii inedite: scena Hanul la Rascruce si scena amenjata in biserica catolica din satul Valiug.

Trei scene si 90 de artisti la editia aniversara

Muzica se va auzi pe trei scene, amenajate in Poiana Lupului, Hanul La Rascruce si Biserca Catolica din satul Valiug. Printre artistii ce vor cunoaste publicul roman intre 7 si 11 iulie se numara Jack Dejohnette (USA), Yuri Honing Acoustic Quartet (Olanda), Kari Ikonen Trio (Finlanda/ Armenia), Magnus Ostrom Band (Suedia), FOOD (Marea Britanie, Norvegia), Nils Petter Molvᅢr Quartet (Norvegia) si Louis Sclavis Trio (Franta).

Biletele pentru Garana Jazz Festival 2016 pot fi cumparate online, pe site-ul biletmaster.ro, in trei variante: bilet de 1 zi, la pretul de 90 de lei, festival pass pentru 4 zile, la pretul de 320 de lei sau festival pass pentru 5 zile, la pretul de 400 de lei. Biletele si abonamentele pot fi cumparate si la fata locului, din Poiana Lupului, in limita locurilor disponibile.

In ultimii 20 de ani, peste 50.000 de spectatori si numerosi artisti cu renume international au impartasit experienta muzicii jazz de avangarda ascultata sub cerul liber in micul sat din inima Banatului. Au cantat la Garana: Eberhard Weber, Mike Stern, Jan Garbarek, Charles Lloyd, Jean-Luc Ponty, Stanley Jordan, John Abercrombie, Miroslav Vitous, Zakir Hussain, Magnus Ostrom, Bugge Wesseltoft, Lars Danielsson, Avishay Cohen si Nils Petter Molvaer si multi altii.