Noua varianta a videoclipului "Despre smerenie", din care muzicianul Grigore Lese a fost exclus, la solicitarea sa, fiind inlocuit cu alte 35 de personalitati a starnit, in mai putin de 24 de ore, numeroase reactii si comentarii in spatiul public si in mediul virtual in special. In clipul lansat joi, 11 mai, versul "Dumnezeu prefera lemnul si spatiile mici" este rostit de Dan Teodorescu, solistul trupei Taxe, si inca 67 de nume sonore din showbizul romanesc, muzicieni, actori, sportivi si oameni de cultura. De o parte sunt cei care spun ca s-au alaturat proiectului pentru ca nu vad necesara realizarea Catedralei Neamului, printre acestia se numara actrita Stela Popescu, Flavius Buzila si solistul trupei Trooper, Alin Dinca, de cealalta parte stau cei care sunt "pentru" construirea catedralei.

Vedetele din clipul TaxiFoto: Captura YouTube

"Dumnezeu prefera lemnul si spatiile mici", acesta este versul pe care toate cele 67 de personalitati il rostesc alaturi de solistul trupei Taxi, Dan Teodorescu, in maniera proprie, in clipul lansat joi, 11 mai. Astfel, celor 33 de prieteni ( exceptie facand Grigore Lese ) ai trupei Taxi, s-au mai alaturat inca 35 de artisti.

La solicitarea HotNews.ro, o parte dintre acestia si-au motivat aparitia in videoclip, expunandu-si opinia si in ceea ce priveste proiectul construirii Catedralei Neamului.

Actrita Stela Popescu a declarat pentru HotNews.ro ca proiectul construirii catedralei i se pare a fi "mult prea grandios".

"Eu cred ca situatia Romaniei de astazi cere mai multa atentie in ceea ce priveste cheltuirea banilor si ca marimea unui lacas religios atat de mare e un pic sfidatoare. Nu cred ca asta ii va face pe oameni mai credinciosi. Unii dintre noi ne rugam in genunchi seara, acasa. Realizarea catedralei mi se pare un proiect mult prea grandios. Nu vreau sa spun cuvinte dure, insa mi se pare prea mult. Biserica poate sa ajute populatia asta atat de amarata prin alte modalitati. In ceea ce priveste iscarea unui nou val de furie din partea unelor persoane, trebuie sa va spun ca atunci cand am fost contactata pentru participarea la noul videoclip, mi s-a explicat pe larg care ar putea fi consecintele si ce ar putea sa se intample. Cu toate acestea am fost de acord inca de cand am auzit prima oara melodia. Ideea pe care o transmite Dan Teodorescu am avut-o si eu inca de multa vreme si cred ca mesajul lui Dan e binevenit, e un mare adevar. Dumnezeu nu are nevoie de ziduri inalte pentru a convinge oamenii sa fie credinciosi, credinta vine din interior".

Mike Godoroja, muzician

"Am acceptat invitatia de a face parte din videoclipul Despre smerenie pentru ca sunt prieten cu Dan si pentru ca imi place proiectul. In ceea ce priveste reactiile pe care ar putea sa le starneasca noua varianta a clipului, cred ca a trecut momentul emotional, iar acum videoclupul isi face doar efectul intelept. In ceea ce priveste realizarea catedralei, sunt de acord cu acest proiect, insa trebuie doar sa nu existe opulenta".

De cealalta parte, actrita Ada Condeescu e de parere ca realizarea catedralei "nu este raspunsul sau ajutorul pe care il cauta oameni".

"Dincolo de asta, aceste valuri trecatoare de furie si cuvinte urate pe mine nu ma ating si nici nu m-au atins vreodata atunci cand am crezut in ceva. Am propriile valori si mi-am asumat mereu deciziile. Cred ca oamenii sunt confuzi, dezorientati si au nevoie de biserici si de ceva sau cineva care sa-i indrume".

Liderul formatiei rock Trooper, Alin Dinca, a declarat pentru HotNews.ro ca a acceptat invitatia de a se alatura proiectului trupei Taxi din simplul motiv ca el crede in mesajul piesei.

In plus, artistul a mai precizat ca este "satul de tot ceea ce se intampla la nivel inalt cu Biserica".

In ceea ce priveste reactiile starnite de clipul "Despre smerenie", cantaretul ii sfatuieste pe cei care sunt furiosi sa mearga la medic ori sa se obisnuiasca cu ideea ca oamenii au pareri diferite.

"Am convingeri puternice si le pot argumenta. Nu dau doi bani pe ura unora sau pe genul asta de crestin cu bata in mana", spune cantaretul.

Intrebat care este parerea lui vizavi de realizarea catedralei, Alin Dinca a raspuns ca este crestin practicant, insa nu crede ca Romania are nevoie de o asemenea cladire.

"Cred ca merg prin biserici mai des decat unii preoti. Insa stiu ca in Romania se moare de foame si de frig... chiar si acum in 2016. Stiu ca pica spitalele si scolile pe noi. Stiu ca batranii se zbat in saracie si tinerii viseaza sa plece din tara. Nu am nevoie de o cladire oribila arhitectural ca sa fiu aproape de Dumnezeu. In tara asta se duce o politica criminala. Si Patriarhia participa la macel. Pentru bani se face orice. Prea multi Iuzi la varf. Sa te vinzi o viata pentru bani... chiar mai poti sa te autonumesti "preafericit?", precizeaza Alin Dinca.

Solistul trupei Hara, Flavius Buzila, considera ca Dumnezeu nu este un subiect tabu si ca proiectul trupei Taxi caruia s-a alaturat si el este o metafora despre simplitate si apropiere. Mai mult, artistul subliniaza ca piesa Despre smerenie "a reusit sa patrunda acolo unde multe slujbe de la biserica nu au ajuns, fara sa loveasca pe cineva".

"Avem nevoie sa vorbim si sa cantam mai mult despre asta, fara frica de controverse...doar asa ne putem scutura de prejudecatile si judecatile care controleaza inca vietile multor romani! E posibil ca unii oameni sa reactioneze violent iar...Dan Teodorescu a fost destul de afectat, dar i-am spus ca parerile oamenilor nu sunt despre cantec, ci despre ei insisi, despre credintele lor limitative care nu ii lasa sa vada <>...acest cantecel a intors oglinda spre noi ca societate si asta e ceea ce vedem!"

Intrebat ce parere are despre realizarea catedralei, artistul spune ca nu crede "ca e necesara Catedrala Mantuirii Neamului cum nu e necesara nici o mega moschee...pentru ca mantuirea nu are legatura cu numarul sau marimea bisericilor , ea vine din mintile si inimile noastre ...nu cred ca Iisus Hristos si-a dorit ca azi sa avem peste 20000 de diferite biserici crestine care sa concureze intre ele...mai degraba mesajul lui a fost despre iubire, acceptare si toleranta ...daca oamenii ar intelege cu adevarat asta, ar trai mantuirea pe viu, zi de zi", a declarat Flavius Buzila.

Si Dragos Bucurenci, jurnalist si consultant si trainer de comunicare, a declarat pentru HotNews.ro ca a a acceptat invitatia celor de la Taxi pentru ca s-a regasit de la bun inceput in refrenul melodiei "Despre smerenie".

Mai adauga Dragos Bucurenci ca reactia pe care a starnit-o aceasta piesa i se pare "prea putin crestineasca".

"Nu este un atac la adresa Bisericii, este pur si simplu exprimarea unei optiuni de gust. In opinia mea, crestinismul ortodox romanesc nu se potriveste cu constructii megalomanice, cu bolizi de lux si cu crucifixuri bling-bling. O optiune similara a avut si Ion Creanga, cu mult inaintea trupei Taxi, atunci cand a scris povestea Popa Duhu. Sper ca n-o sa-l acuzam acum si pe Ion Creanga de lipsa de smerenie pentru ca-si dadea cu parerea despre podoabele ierarhilor bisericesti in vreme ce se balacea in butoiul din curtea bojdeucii. Cred ca este bine ca se construieste Catedrala Manturirii Neamului pe Dealul Arsenalului, langa Casa Poporului, pentru ca in felul acesta Bucurestiul se va putea lauda cu un loc geometric al urateniei arhitectonice, care va atrage, cu siguranta, foarte multi turisti", spune Dragos Bucurenci.

Actorul Andrei Aradits recunoaste ca a fost bucuros si onorat atunci cand l-a sunat Dan Teodorescu pentru a-l invita sa participe la proiectul "Despre smerenie".

In ceea ce priveste scandalul iscat in urma lansarii primei variante a clipului, Andrei Aradits spune ca i se pare "disproportionat".

"Despre smerenie e un cantec, o metafora.. nu o petitie. In ce priveste catedrala, ma bucur ca au eliminat mantuirii din titlu, asta implica analogia falsa ca am fi un neam damnat fara catedrala. In rest, eu am un Tico", declara actorul.

Tudor Ionescu de la Fly Project spune ca a acceptat invitatia celor de la Taxi fara sa-si imagineze ca piesa ar putea crea controverse si ca se bucura ca a avut sansa sa participe la acest proiect.

"Pana la urma fiecare dintre noi are dreptul la opinie personala, neingradita de necunoastere. Vreau sa cred ca traim intr-o tara libera cu oameni inteligenti care pot sa se exprime mult mai inteligent decat <> sau <>> sau <>... Ma bucur c-am avut sansa sa particip la acest proiect impreuna cu niste oameni inteligenti pe care ii respect. Cat despre reactii, cred cu tarie ca suntem cu totii liberi sa ne exprimam parerile personale exact asa cum credem de buna cuviinta. Referitor la catedrala, am o singura nedumerire: de ce trebuie sa-mi fie frica de Dumnezeu atata timp cat El e cel mai bun prieten al meu?", se intreaba Tudor Ionescu.

Cantaretul Cosmin Vaman a precizat pentru HotNews.ro ca scandalul provocat de videoclipul "Despre smerenie" l-a incurajat sa accepte invitatia Taxi, fara sa stea pe ganduri.

"M-au revoltat furia si atacurile la persoana indreptate impotriva oamenilor din clip, oameni care in cel mai civilizat, mai bland si ne-agresiv exprima o opinie cu care sunt in perfect acord. Nu cred ca va exista o reactie la fel de puternica acum. S-a vorbit cam tot ce era de vorbit pe subiectul acestui cantec. Iar despre catedrala nu am de spus nimic mai mult decat ce se spune acolo".

"Dumnezeu prefera lemnul si spatiile mici"este versul pe care l-au rostit cele 34 de personalitati care apareau in prima varianta a videoclipului ( Dan Teodorescu, Dan Bittman, Cornel Ilie, Monica Anghel, Virgil Iantu, Andi Vasluianu, Dorina Chiriac, Stefan Banica, Robin Proca, Andi Moisescu, Dani Otil, Paula Chirila, Horia Moculescu, Toni Grecu, Irina-Margareta Nistor, Dan Byron, Teo Trandafir, Oreste Teodorescu, Pavel Bartos, Ada Milea, Calin Goia, Mircea Cartarescu, Horia Virlan, Guess Who, Laura Lavric, Andreea Esca, Razvan Simion, Alexandru Andries, Emilia Popescu, Grigore Lese, Mircea Baniciu, Alexandra Ungureanu, Oana Pellea, Victor Rebengiuc).

Clipul, lansat pe 7 aprilie, a fost scos de pe canalul de Youtube pe 13 aprilie, pentru a respecta decizia muzicianului Grigore Lese de a fi exclus din videoclipul "Despre smerenie".

In noua varianta a clipului lansata miercuri, 11 mai, versul"Dumnezeu prefera lemnul si spatiile mici"este repetat si de Marian Ralea, Andrei Aradits, Marius Florea Vizante, Catalin Mitulescu, Pavel Stratan, Cristian Hrubaru, Ovi, Adrian Daminescu, Alin Dinca, Radu Gheorghe, Dana Dorian, Flavius Buzila, Ivan Patzaichin, Dan Fintescu, Tudor Ionescu, Carmen Tanase, Aurelian Temisan, Alina Manole, Nico, Marius Batu, Mike Godoroja, Benone Sinulescu, Ada Condeescu, Cristi Gretcu, Stela Popescu, Dragos Bucurenci, Daniel Iordachioae, Florin Ristei, Marius Manole, Monica Davidescu, Ioan Gyuri Pascu, Cosmin Vaman, Bebe Cotimanis, Mihai Petre, Kempes.