​In Romania, cultura festivaliera este in continua crestere. In fiecare vara isi mai face debutul cate un festival si tot mai multi turisti straini vin special pentru evenimentele muzicale, indiferent ca vorbim despre festivaluri de muzica techno, electronica, rock sau psihedelica. Gama este variata: de la festivaluri ascunse in munti si paduri cum ar fi Waha sau Transylvania Calling, la festivaluri care au loc chiar in inima oraselor mari de la noi, iar aici amintim de Untold si Rock the City. Daca inca nu ti-ai facut planuri pentru urmatoarele luni, iti prezentam un top si o harta cu cele mai asteptate festivaluri de la noi din tara.

Harta Festivalurilor de muzica din RomaniaFoto: Hotnews

Esti pe versiunea de mobil sau vrei sa vezi aplicatia meara, in fereastreastra separat? Click aici.

Electric Castle (14 -17 iulie)

Electric Castle are loc la aproximativ 40 de kilometri de Cluj, în comuna Bontida, la castelul Banffy. Un loc cu o istorie foarte interesanta, lucru care da un plus festivalului. Castelul este in reparatii de mai bine de 14 ani, insa prinde viata o data pe an, cand zeci de mii de persoane se aduna acolo la festivalul de muzica electronica. Noi am fost la editia de anul trecut si vreme de 4 zile ne-am simtit ca intr-o poveste. A fost, ce-i drept, unul dintre cele mai frumoase festivaluri din Romania la care am participat si ne-am dorit sa nu se mai termine. In timpul zilei poti sa ai tot soiul de activitati, de la lenevit in paie sau hamace, la sporturi extreme si jocuri distractive, iar noaptea castelul se transforma intr-o mare petrecere care dureaza pana la primele ore ale diminetei sau chiar pana a doua zi dupa-amiaza. La Electric simti pe pielea ta ce inseamna atmosfera de festival. Muzica buna si pentru toate gusturile, natura si oameni diversi. Iar daca la editia de anul trecut pe retelele de socializare au circulat tot felul de glume si fotografii legate de ploaie, n-am vazut pe nimeni sa se planga de vreme. Electric Castle te electrizeaza fie soare, fie ploaie.

Skrillex, Sigur Ros, Bring Me The Horizon, Bastille si Paul Kalkbrenner sunt capete de afis la editia de anul acesta. Unde te cazezi? Te poti caza in campingul festivalului, in functie de confortul pe care ti-l doresti, ai de ales intre Dream Tent, un cort care nu degeaba se numeste "dream/vis", insa e cam scump si deja ofertele sunt sold-out, ori pachetul premium care-ti da acces la toalete si dusuri VIP, dulapuri securizate, puncte de reincarcare a telefoanelor. Oferta e diversa, asadar, cand vine vorba de cazarea in camping. Ori poti apela la ospitalitatea localnicilor din Bontida. Satenii sunt oameni foarte cumsecade si deschisi, obisnuiti cu nebunia de pe perioadafestivalului. Fie stai la ei in casa, fie iti campezi cortul la ei in curte.

UNTOLD (4-7 august)

Dupa o prima editie in urma careia Untold a castigat titlul de Best Major Festival, la editia din 2016, pe scenele din Cluj-Napoca vor urca, printre altii, cei cinci regi ai muzicii electronice: Dimitri Vegas & Like Mike, Hardwell, Martin Garrix, Armin van Buuren, Tiesto. Iar daca anul trecut Untold a adus la un loc aproape 250.000 de oameni, dintre care in jur de 15% au fost turisti, cu siguranta la editia din aceasta vara vor veni si mai multi tineri ce vor vibra pe ritmuri electronice, avand in vedere ca Untold Festival este cel mai asteptat eveniment muzical al anului. Dupa spusele celor care au fost la Untold, organizarea festivalului a fost impecabila. Daca nu sunteti inca convinsi, aflati ca Armin Van Buuren a plans de fericire anul trecut pe scena Untold. Dj-ul olandez ar fi trebuit sa mixeze in jur de doua ore, insa si-a prelungit programul multumita atmosferei de la Untold si le-a promis romanilor ca va reveni. I-a placut atat de mult la noi, incat se tine de cuvant.

Unde te cazezi daca mergi la Untold? Corturi neconventionale, cabane dotate modern si casute de lux. Asa va arata campingul oficial al celui mai bun festival din Europa. Organizatorii Untold au anuntat pana la 25.000 de locuri de cazare in campingul ce va fi amenajat in Livada Palocsay. In plus, puteti sa va cazati si in camere cu patru paturi si in caminele universitare din Cluj-Napoca. Mai multe detalii despre cazare aici.

Airfield ( 30 iunie- 3 iulie)

Airfield se petrece in apropiere de Sibiu, pe aerodromul Magura. Este singurul festival din Romania care are loc pe un aerodrom. Locul, din nou, da un plus festivalului, aerodromul fiind inconjurat de muntii Fagaras. Daughter, Pryme, Jamie Woon, Adriatique si multi artisti romani vor urca pe scenele festivalului si-o sa te tina treaz pana va iesi soarele dintre munti. Se stie, asadar, ca noaptea se lasa cu mare party la Aerfield, iar in fiecare zi, vreme de patru zile poti sa zbori cu avionul, sa sari cu parasuta si sa faci o baie in piscina. Un festival care imbina muzica, relaxarea si ...sporturile extreme. Unde te cazezi? La cort, in camping, in Sibiu ori pe langa. Aerfield e la 5 km de Sibiu.

Blaj Alive (18-19 iunie)

In anul 1848 pe Campia Libertatii de la Blaj s-a tinut Marea Adunare Naționala. Iar de cativa ani tot la Blaj se face, la inceputul verii, marea adunare de artisti, muzica si voie buna. Am ajuns si noi anul trecut la Blaj, iar locul arata spectaculos. Noptile am dansat pe muzica lui Matisyahu, a celor de la Manu Chao și a celor de la Dubioza Kolektiv, iar ziua ne-am aciuat sub copaci si-am dat din cap pe ritmuri de reggae. Printre cei pe care ii vei asculta anul acesta la Blaj Alive se număra Dub Inc si Kadebostany. Cu siguranta ai auzit de cel putin 20 de ori piesa Castle în The Snow. Blaj Alive nu este un festival foarte mare, vin multi localnici si poate arata, în unele momente, ca un fel de sărbătoare a orașului. Nu prea ne-a placut ca nu am gasit o gama variata de mancare. In afara de mici, carnati si cartofi prajiti, nu prea am avut ce sa cumparam din cadrul festivalului. Am mancat, in schimb, kurtos colac pana la refuz. Speram ca la editia de anul acesta sa gasim niste clatite cu Nutella si banane ca la Electric Castle. Cu toate acestea Blaj Alive este un festival de luat in calcul vara aceasta, iar campingul arata de nota zece.

Padina Fest (28-29 iulie)

Padina Fest este unul dintre cele mai longevive festivaluri de muzica alternativa de la noi din tara, un festival 100% romanesc. Line-up ul este alcatuit doar din artisti romani. Multi spun despre Padina ca este un festival “la inaltime”. Pe buna dreptate, avand in vedere ca se desfasoara la 1509 m altitudine. Anul acesta Padina sarbatoreste cea de a 7-a editie alaturi de nume rock si electro, genurile fiind impartite intre vineri si sambata seara. Pe scena vor urca Vita de Vie, Robin and the Backstabbers, Coma, E.M.I.L, The Pixels, Suie Paparude, GOLAN, Gojira + Planet H, Baba Dochia, We Singing Colours si Omelette. La Padina poti sa ai parte de activitati sportive montane- catarari pe stanca, rapel, tiroliana, ateliere de aventura. La Padina puteti sa ajungeti, cel mai usor, cu masina, cu telecabina sau puteti merge pe munte, pe traseul Jepii Mari sau Jepii Mici, insa trebuie sa fiti echipati corespunzator. Traseul pe Jepi dureaza in jur de 5-6 ore. Unde va cazati? Puteti sa dormiti in cort, in campingul festivalului, sau sa va cazati la cabanele din zona.

Waha (21-24 iulie)

Waha este genul de festival al carui afis nu-l vezi lipit prin metrou, prin oras, si nici nu dai de el pe panourile publicitare. Se poate sa fi auzit despre Waha de la cineva care a mai fost acolo, ori sa vezi ca a dat “attending/going”pe Facebook cineva din lista ta de prieteni. Waha este un festival discret in jurul caruia s-a creat o comunitate de oameni care respecta natura si simplitatea. Petre Inspirescu, Dr. Nojoke, Johannes Klingebiel, Priku, Sedee sunt cateva dintre numele care vor avea grija sa dansezi pe sub copaci la Batanii Mari (Covasna), acolo unde are loc festivalul. Pe langa muzica, workshopuri, galerii de arta si cinema, la Waha va exista si o zona de healing/vindecare (meditatie si terapii alternative in aer liber). Unde te cazezi? La cort. Waha inseamna celebrare, inseamna manifestare, inseamna vibratie, inseamna dans, inseamna cooperare, inseamna impartasire, inseamna armonie, inseamna iubire, spun organizatorii.

Summer Well (13 -14 august)

Summer Well are deja cinci editii in spate, cea de anul acesta fiind ce-a de-a sasea. Lucru care ne face sa ne gandim ca este unul dintre festivalurile serioase de la noi din tara, la care mergi pentru concerte, in mod special, si mai putin pentru atmosfera de festival. Are loc pe domeniul Stirbey din Buftea, o suburbie inverzita a Bucurestiului. Astfel, dupa concerte va intoarceti in Bucuresti, festivalul neavand un camping. Cu toate acestea, la Summer Well te incearca o oarecare atmosfera de festival pentru ca intreaga zona este amenajata ca atare. Nu lipsesc hamacele si pernele, iar multa lume vine cu patura de acasa. Cine canta? The Chemical Brothers, Hurts, Years & Years si The Neighbourhood.

Spellground (12-14 august)

Spellground isi face debutul anul acesta si pare sa fie un festival care promite multe. Va avea loc pe Insula de la Capidava, la 160 de kilometri de Bucuresti, 65 de kilometri de Constanţa si 20 de kilometri de Cernavodă. Un festival pe malul Dunarii, oarecum aproape de Bucuresti. Nu intelegem de ce Spellground va avea loc in acelasi timp cu Summer Well-ul. Multa lume va trebui sa aleaga intre cele doua festivaluri – ambele cu muzica buna. La Spellground ii puteti asculta pe The Kooks, Royksopp, Fritz Kalkbrenner, Amber Run, Oscar and The Wolf si multi altii. Unde te cazezi? In campingul festivalului care va fi impartit pe zone, in functie de facilitati si confort.

Jimbolia Electronic Music Festival (20- 22 mai)

Jimbolia Electronic Music Festival, pe scurt JEMF, fura startul festivalurilor de la noi din tara si ii invita pe iubitorii de muzica techno, electro si rap intr-un colt ce pare desprins din basme, in Balta, in apropiere de Timisoara, Novi Sad si Budapesta. A patra editie a evenimentului reuneste un line-up impartit in trei genuri muzicale: techno, electro si rap. Astfel, pe scenele JEMF vor urca, printre altii, Monika Monika Kruse, Dennis Ferrer, Deborah de Luca, Subcarpați, Macanache. JEMF e locul ideal unde sa-ti faci incalzirea pentru vara ce urmeaza.

Garana Jazz Festival (7-11 iulie)

Probabil cel mai apreciat si asteptat eveniment cu muzica jazz din tara aniverseaza anul acesta 20 de editii. Cu aceasta ocazie, pune stapanire pe 3 locatii: Poiana Lupului, Hanul La Răscruce si Biserica Catolica din satul Valiug. Yuri Honing Acoustic Quartet, Enrico Rava, Kari Ikonen Trio si Magnus Ostrom Band completeaza lineup-ul Garana Jazz Festival XX, ce va avea loc intre 7 si 11 iulie in varful muntilor Semenic din Caras-Severin. 80 de artisti, 22 de trupe, 3 scene si 5 zile de concerte contureaza editia aniversara a celui mai important festival de jazz open-air din Europa Centrala si de Est. Noi am fost la Garana la editia din 2011 si ne-a placut tare mult. Am mancat plescavita, am stat la cort, ne-am spalat la rau pentru ca in camping nu erau dusuri sau toalete, dar nu ne-am plans nicio clipa. A plouat aproape in fiecare seara, asa ca e important sa nu va uitati pelerinele de ploaie acasa. Puteti sa va cazati si la pensiuni sau la gazde. Sunt foarte multi sateni care inchiriaza camere sau case intregi pe durata festivalului. Garana, la fel ca Electric Castle, este un festival la care vrei sa revii indiferent de vreme sau de conditii. Noi cu siguranta vom fi acolo.

Delahoya (10-11 iunie)

Primul si cel mai longeviv festival de muzica electronica din Romania aniverseaza 20 de ani. Editia aniversara Delahoya va loc la Sala Polivalenta din Cluj-Napoca, nu ca-n alti ani, in padure. In cele doua zile de festival vor urca pe scena 40 de artisti straini si din Romania. Dintre acestia amintim de formatia Formatia sud-africana Die Antwoord, Andy C, Modestep, Nic Fanciulli, James Zabiela, Shiver.

Rock the City (29- 30 iulie)

Unul dintre cele mai mari festivaluri de rock din Romania, Rock The City, ajuns la cea de-a 7-a editie, revine dupa o pauza de doi ani. Muse si Iron Maiden sunt capete de afis. Trupa Muse va concerta in Piata Constitutiei pe 29 iulie, iar Iron Maiden pe 30 iulie. Despre venirea celor de la Muse, trupa cu peste 20 de milioane de albume vandute, peste 50 de premii primite, dintre care 3 Grammy, s-a tot speculat in ultmul an. Asadar vestea data de organizatorii Rock the City i-a exaltat pe fanii Muse. Avand in vedere ca festivalul se va desfasura in Piata Constitutiei, multa lume e sceptica in ceea ce priveste evenimentul pentru ca la concertul Robbie Williams de anul trecut a fost haos. Oamenii au asteptat la cozi ore in sir pentru a-si cumpara ceva de baut. De data aceasta, insa, organizatorii dau asigurari ca nu va mai fi la fel. Oricum ar fi, Muse si Iron Maiden nu sunt de ratat.

Zutopia Music Festival (15 -17 august)

Cantareata australiana Sia, cunoscuta mai ales pentru hiturile „Elastic Heart“ si „Chandelier“, Steve Aoki sunt doi dintre artiştii care vor concerta pentru prima data in Romania, in cadrul Zutopia Music Festival, ce va avea loc in Piata Constitutiei din Bucuresti. Pe langa Steve Aoki si Sia, in cadrul evenimentului vor mai urca pe scena cantaretele daneze Fallulah si Oh Land şi belgiana Selah Sue. Atentie! Concertul Rihannei nu face parte din cadrul Zutopia Music Festival.

Shine Festival (1-2 iulie)

Shine a castigat premiul publicului la METALHEAD Awards si a fost denumit “Best Alternative Festival” in 2015 ! Anul acesta, la cea de-a treia editie, festivalul are loc tot la Arenele Romane pe 1 si 2 iulie si pana acum au fost confirmate trupele Alternosfera, Subcarpati, Carla's Dreams, Mihail, Boogie Belgique, Robin and the Backstabbers, FiRMA, TRAVKA, Fameless si Coma.

Balkanik Festival (9-11 septembrie)

Balkanik Festival ajunge in 2016 deja la ce-a de-a sasea editie si este singurul festival de muzica balcanica din Romania. La eveniment vei dansa pe ritmuri din Balcani, o combinatie de muzica electro-acustic, reggae, jazz, dar si hip-hop. Vor fi amenajate si zone culinare cu mancare traditionala, vin fiert si dulciuri de casa. Inca nu au fost anuntati artistii, dar sa treceti pe lista de festivaluri si Balkanik-ul.

* Fotografii de pe conturile de Facebook ale festivalurilor descrise