In perioada 23- 29 mai, Sibiul gazduieste Festivalul International de Jazz organizat de Fundatia Sibiu Jazz Festival. Ca in fiecare an, Concursul SJF deschide saptamana jazzistica de la Sibiu. Evenimentul se desfasoara intre 23 si 25 mai si va fi transmis LIVE/in direct pe livestream.com, sibiujazz.ro si facebook.com/sibiujazz, incepand cu ora 19:00.

Sibiu Jazz FestivalFoto: webPR.ro

Iata cateva concerte pe care nu trebuie sa le ratati:

Big band contemporan: Modern Art Orchestra (Ungaria)

Modern Art Orchestra este un big band contemporan de jazz ce se axeaza pe intepretarea pieselor compuse de unii dintre cei mai creativi muzicieni contemporani maghiari. In calitate de fondator si director artistic al formatiei, trompetistul numarul unu al Ungariei, Kornel Fekete-Kovacs a reusit sa adune muzicieni de prim rang ce abordeaza genuri muzicale dintre cele mai diverse: jazz, pop, muzica clasica sau contemporana. MAO si-a castigat statutul de formatie creativa cu un sunet unic, ce isi are radacina in fuziunea dintre big band-ul de jazz profesionist si aranjamentele muzicale clasice, realizate pentru orchestra de camera. Formatia a realizat nenumarate proiecte de succes, alaturi de muzicieni de renume international precum: Bob Mintze, Dave Liebman, Kurt Elling sau Wallace Roney prin Rhoda Scott, New York Voices sau Corul de Gospel Harlem.

Trio memorabil: Reijseger - Fraanje - Sylla (Olanda, Senegal)

Ernst Reijseger - violoncel / Harmen Fraanje - pian / Mola Sylla - voce, m'bira, xalam, knogoma

Tot la Sibiu va fi prezent si Trio-ul Reijseger - Fraanje - Sylla din Olanda. Repertoriul lor consta in cantece africane in dialect Wolof, interpretate de solistul de origine senegaleza al trupei, Mola, si liniile melodice ale lui Ernst Reijseger si Harmen Fraanje, unele dintre ele fiind compuse pentru coloana sonora a filmelor lui Werner Herzog.

Ernst Reijseger este un maestru al violoncelului; combinand variatii de Bach, cu linii de bass hard bop in stilul lui Mingus si chiar ritmuri de percutie africana. Ceilalti membri ai formatiei sunt la fel de talentati si originali in interpretare: pianistul Harmen Fraanje, considerat unul dintre cei mai promitatori tineri pianisti din Europa, creaza linii melodice imaginare prin fuziunea muzicii clasice cu jazz-ul, iar muzicianul senegalez Mola Sylla exprima propriile traditii culturale, printr-un timbru vocal puternic acompaniat de cateva instrumente africane originale. Rezultatul acestui mix de stiluri si traditii este extrem de original si nu parcurge doar genuri muzicale diferite dar le si transcede. Imaginati-va aceasta combinatie de melodii lirice si pline de sensibilitate ale pianistului olandez Harmen si stilul mereu surprinzator de "guru al improvizatiilor" specific lui Ernst. Trebuie savurat!

Castigator Sekou Kouyate (Guineea)

Sekou Kouyate - kora electrica, vocal

Henrik West - chitara bas, vocal

Francis Kweku Osei - tobe, vocal

Carl Winther - pian & keyboard

"Un alt nume important din festival este Sekou Kouyate, castigator al Global Music Award - medalia de aur. De multe ori, supranumit "Jimi Hendrix al Korei" datorita riffurilor sale rapide si al sonoritatii fascinante, Sekou Kouyate este un artist unic. Originar din Guineea, Sekou Kouyate a obtinut recunoastere internationala, fiind cunoscut astazi drept unul dintre cei mai talentati interpreti de electric kora, instrument muzical de origine africana. A colaborat cu artisti precum: marele pianist cubanez - Roberto Fonseca, regele parizian al funkului - Marco Prince FFF, formatia de muzica zouk "Kassav" din Martinica sau rapperul new yorkez - Joe Driscoll.

FOCUS JAZZ, expozitie de fotografie inedita

Pana pe 29 mai, iubitorii de jazz si nu numai vor putea vizita expozitia de fotografie Focus Jazz, expozitie ce prezinta in fiecare an momente unice din istoria de peste patru decenii a festivalului de jazz de la Sibiu. Pentru prima data, aceasta expozitie traditionala este completata cu lucrari originale realizate special pentru Sibiu Jazz Festival de catre artistul fotograf Tibor Jakab. Lucrarile colectiei Musical Body Sounds vor fi prezentate in premiera in cadrul celei de-a 46-a editii. "Crearea colectiei 'Musical Body Sounds' a fost o noua provocare pentru mine. Muzica si trup. Sunet si forme. Erotism? Colectia reda dragostea pentru muzica, printr-un simbolic dans erotic dintre corpul femeii si instrumentul muzical", spune Tibor Jakab.

Expozitia de fotografie are loc la Centrul de Informare Turistica din cadrul Primariei Sibiu si poate fi vizitata in perioada 21-29 mai.

Jazz for Kids, concerte educative si ateliere de creatie pentru copii

Festivalul se va incheia pe 29 mai, intr-o atmosfera relaxanta, organizatorii pregatind pentru prima data un program exclusiv dedicat copiiilor: Jazz for Kids, in parteneriat cu jazz.ro.

Spectacolul JAZZ FOR KIDS din cadrul Sibiu Jazz Festival va fi dezvoltat in jurul unui scenariu original, pe muzica compusa de cunoscutul muzician de jazz Mihai Iordache. Muzicienii vor provoca audienta la interactiune prin ingenioase dialoguri cu instrumentele. Muzica, armoniile si ritmul se vor transforma in povesti, personaje sau ghicitori care vor traduce pe intelesul micilor spectatori limbajul bogat al muzicii de jazz.

Evenimentul, care se desfasoara la teatrul Gong, intre 18:00 si 19:00, este o intalnire ludica, interactiva si plina de ritm cu jazzul si improvizatia muzicala. Intrarea este libera.

Program disponibil online

Mai multe detalii despre artisti si programul festivalului pe www.sibiujazz.ro sau pe www.facebook.com/sibiujazz/

Bilete si abonamente

Biletele si abonamentele pentru festivalul de Jazz de la Sibiu se pot cumpara din reteaua Eventim , librariile Humanitas, magazinele Orange, Vodafone, Germanos si OMV. Pretul unui bilet este de 50 lei (redus - 30 lei), iar pretul unui abonament este de 120 lei (redus - 70 lei).