Cea de-a sasea editie a Balkanik Festival va aduce in Bucuresti voci arabe, indiene, turcesti si egiptene, dar si sunete din Europa de Est. Taraf de Haidouks, Omar Souleyman si Bollywood Masala Orchestra sunt capete de afis ale editiei din acest an care se va desfasura intre 9 si 11 septembrie in Gradina Uranus.

Omar Souleyman la Balkanik Festival 2016Foto: balkanikfestival

Printre primele capete de afis confirmate se numara Taraf de Haidouks si Kocani Orkestar, doua trupe mult asteptate pe aceeasi scena, in formula rara Band of Gypsies si starul muzicii arabe, Omar Souleyman. Pentru prima oara in Romania va veni Bollywood Masala Orchestra. Pe scena mare din Gradina Uranus vor mai urca Antwerp Gypsy-Ska Orkestra, Cumbus Cemaat si Orange Blossom.

La cea de-a sasea editie a festivalului vor urca pe aceeasi scena cei 26 de membri ai celor mai emblematice si faimoase trupe Gypsy - Taraf de Haidouks (Romania) si Kocani Orkestra (Macedonia) - cel mai bun taraf din intreaga lume si una dintre cele mai bune orchestre. Acestia isi vor uni instrumentele si fortele intr-un repertoriu nou si un spectacol rar, intitulat Band of Gypsies, pe care publicatia The Independent il compara cu "o calatorie prin muzica tiganeasca din Turcia, baladele medievale balcanice si chiar manelele pop romanesti".

Bollywood Masala Orchestra aduc un spectacol de ritmuri neobosite, culori stridente, costume, dansuri si acrobatii, ce poarta publicul intr-o calatorie in India, din Rajahstan pana in Mumbai, sustinut de o orchestra de alamuri, infuzata cu instrumente precum tabla, dholak sau clarinet, condimentata cu dansuri, acrobatii si un fakir. Muzica traditionala a tiganilor din Rajahstan, hituri din filmele indiene si nenumarate dansuri nemaivazute intre Carpati vor crea un spectacol teatral, unic si opulent, in care celor de la Dhoad Gypsies of Rajahstan li se vor alatura o multime de alti artisti.

Omar Souleyman, cel mai apreciat artist sirian al ultimelor decenii si un star al muzicii arabe, vine cu folkul sau electric din Siria la Balkanik Festival, pentru a molipsi Bucurestiul cu ritmuri orientale contagioase. Descoperit in perioada in care canta la nuntile din Siria, Omar a ajuns sa colaboreze cu artisti occidentali precum Bjork (pentru albumul Biophilia), Damon Albarn (Blur), Modeselektor, Dan Snaith aka Caribou si Four Tet, cel care i-a produs sirianului cel mai proaspat album, numit Wenu Wenu. Omar Souleyman i-a cucerit pe organizatorii festivalului Glastonbury in 2011 si a fost invitat sa cante la Ceremonia Premiilor Nobel pentru Pace din 2013, la Roskilde Festival si Pukkelpop Festival in 2014.

Trei nume din zone muzicale foarte diferite intregesc line up-ul Balkanik Festival: Antwerp Gypsy-Ska Orkestra, Orange Blossom si Cumbus Cemaat.

Antwerp Gypsy-Ska Orkestra inseamna sapte calatori muzicali din diferite colturi ale lumii, proveniti din trupe de ska si hardcore punk, care au ales sa aduca la un loc muzica orchestrelor tiganesti din Europa de Est si ritmurile rapide de ska / reggae-ska.

Cumbus Cemaat din Istanbul a fost pariul castigator al organizatorilor festivalului la editia 2015. Desi concertul s-a tinut in interioul The Ark, trupa a tinut publicul in priza mai bine de trei ore. Muzica lor s-a nascut la malul Bosforului, din cantece culese din Balcani si Orient, si combina stilurile folk, jazz, klezmer, rembetiko. De cativa ani, sunt invitati permanenti ai clubului de world music Araf din Istanbul, devenind foarte populari, in special in Taksim. Concertul de la Balkanik Festival 2015 a fost prima lor aparitie intr-un festival.

Dupa 20 de ani de activitate si o pauza de 9 ani, trupa Orange Blossom a revenit pe scena si un nou album "Under the Shade of Violets", un hibrid exotic la granita dintre trip hop, new wave, pop-rock, muzica araba si afrobeats. Inca din anii '90, Orange Blossom au cucerit publicul de pretutindeni cu infuzia nemaiauzita de heavy-electronica si ritmuri orientale.

Abonamentele early bird sunt disponibile pe www.eventbook.ro la pretul de 100 lei. Biletele de o zi vor fi puse in vanzare la data de 15 august si vor costa 50 lei, iar pretul abonamentelor va fi 120 lei.