Joi, 7 iulie, incepe cea de-a 20-a editie a celui mai important festival de jazz open-air din Europa Centrala si de Est. Garana Jazz Festival se va desfasura pana 11 iulie in mijlocul naturii, in varful muntilor Semenic din Caras-Severin. 80 de artisti, 22 de trupe, 3 scene si 5 zile de concerte contureaza editia aniversara a festivalului de jazz de la Garana.

Garana Jazz Festival 2016Foto: Garana Jazz Fest

In prima zi a festivalului olandezul Yuri Honing va imparti scena cu suedezul Magnus Ostrom si portughezul Carlos Bica. Pe parcursul a cinci zile vor mai canta Wojtek Mazolewski Quintet, Kari Ikonen Trio, Louis Sclavis Trio, Food, KTU, Kurt Rosenwinkel, Arild Andersen, Helge Lien, Nils Petter Molvaer, si multi altii. In ultima zi de festival pe sceana de la Garana va urca Jack DeJohnette, unul dintre cei mai influenti muzicieni al lumii.

*9 proiecte muzicale romanesti pe scenele de la Garana

Pe langa prezentele internationale, programul Garana Jazz Festival va fi completat de 9 proiecte romanesti. Quartet-ul condus de Liviu Butoi, Liviu Butoi & French Connection, avandu-l ca invitat pe renumitul pianist Mircea Tiberian, va urca pe scena din Poiana Lupului in 10 iulie.

Hanul La Rascurce, locul cu istorie in care s-a desfasurat prima editie , va gazdui concertele Sebastian Spanache Trio, Emil Bizga Quartet, JazzyBit, Nicu Patoi & Platonic Band, Sorin Zlat Trio, si Bega Blues Band.

A treia scena a festivalului, inaugurata la editia 2014, pune pe harta concertelor frumoasa Biserica Catolica din satul Valiug, situata la 18 km distanta de Garana, unde vor canta Raul Kusak si Trompetre.

*Seri cu muzica, literatura si teatru sub cerul liber

Garana continua sa contribuie la cresterea scenei de jazz romanesti si la cultivarea educatiei muzicale printr-o serie de evenimente-satelit. Garanezii vor participa la lansarea albumelor de jazz Corindeni, de Mircea Tiberian si Maria Raducanu (Soft Records), The Pale Dot, de Mircea Tiberian si Toma Dimitriu (Fiver Record) si White Dragon, de Mircea Tiberian si Liviu Butoi.

Duminica, pe 10 iulie, saxofonistul, flautistul si compozitorul roman Liviu Butoi va lansa la Garana albumul Three Times Seven, in colaborare cu grupul French Connection - David Patrois, Arnault Cuisinier si Edward Perraud.

Serile de jazz vor fi completate de o serie de lansari de carte. Mai mult, pentru a marca evolutia comunitatii crescute la Garana in ultimele 2 decenii de festival, Fundatia Culturala Jazz Banat va lansa a doua parte a documentarului In the Middle of Nowhere, o retrospectiva a momentelor importante consumate intre 2012 si 2015 pe scena festivalului.

Sambata, pe 9 iulie, trupa de teatru AUALEU va aduce la Garana spectacolul CIRCUS MUNDI, o istorie a lumii de azi, cu bune si rele.

Bilete, abonamente si kit de festival Biletele pentru Garana Jazz Festival 2016 mai pot fi fi cumparate online, pe site-ul biletmaster.ro, in trei variante:

  • bilet de 1 zi, la pretul de 90 de lei,
  • festival pass pentru 4 zile, la pretul de 320 de lei
  • festival pass pentru 5 zile, la pretul de 400 de lei.

De-a lungul celor 20 de ani, Garana Jazz Festival a adunat peste 50.000 de spectatori si muzicieni simbol ai jazz-ului contemporan. Nume ca Eberhard Weber, Mike Stern, Jan Garbarek, Stanley Clarke, Viktor Wooten, Charles Lloyd, Jean-Luc Ponty sau Stanley Jordan au urcat pe scena la Garana Jazz Festival.