Peste 51.000 de persoane au participat la Jazz in the Park, festivalul care timp de o saptamana a animat Clujul cu ajutorul muzicii bune. Au fost 7 zile pline de concerte si activitati care au avut loc in curtea Muzeului de Arta, pe malul Somesului si in Parcul Central din Cluj-Napoca.

Jazz in the Park_2016Foto: webPR.ro

Pe scene au urcat peste 40 de trupe din tara si strainatate, unele pentru prima data in Romania sau in Transilvania. Una dintre cele mai apreciate artiste de jazz din Franta, Hindi Zahra, i-a fascinat pe participanti cu muzica ei, iar 2.000 de persoane au dansat in ploaie la concertul din Parcul Central. La randul ei, Kovacs a incantat cu energia si vocea ei grava, in timp ce membrii trupei AaRON, veniti pentru prima data in Romania, i-au surprins pe participanti cu influentele lor de stil si cu soundul original. In plus, la Jazz in the Park 2016 au mai concertat Ours Samplus, Blazzaj, pianistul Bogdan Vaida, Neil Cowley Trio, Platonic Band, Benjamin Kolloch Quartet, Teodora Enache & Benny Rietveld, Aida si Noi, Mihai Dobre, Jazzybirds, Blazzaj, Naked, Hot Club de Cluj, Andrada Codorean&Swing Mob si multi altii.

"Festivalul din acest an a fost o experienta intensa pentru noi si suntem foarte bucurosi de rezultat. A fost cea mai buna editie de pana acum din multe puncte de vedere: productie, line-up, comunicare. Am avut trei evenimente de promovare pline de energie pozitiva si am incheiat cu un festival de care suntem mandri", spune directorul festivalului Jazz in the Park, Alin Vaida.

Daca in primele zile vremea a tinut cu participantii, iar relaxarea a fost la ea acasa, duminica, in ultima zi, a plouat torential de doua ori. Chiar si asa, participantii au sfidat ploaia si multi dintre ei au dansat in ploaie la concerte.

"In ciuda faptului ca ploaia de duminica a influentat numarul de oameni participanti, vad si lucruri bune in asta. In primul rand, am aratat ca am stiut sa reactionam, atat practic, cat si mental, iar in al doilea rand am apreciat numarul mare de oameni care a ramas la concerte in ciuda conditiilor meteo. Am invatat de la ei ca suntem mult mai mult decat un festival cu intrare libera. Suntem un proiect drag orasului", crede Alin Vaida.

Extrem de bine primit a fost recitalul de pian sustinut la miezul noptii de pianistul Bogdan Vaida, prima initiativa de a organiza un un astfel de eveniment in parcurile din Cluj, in miez de noapte, dar si concertele care au avut loc pe timpul zilei pe scena speciala dedicata muzicii clasice.

Pe langa concerte, in cadrul festivalului participantii au putut sa se bucure de zeci de activitati, de la expozitii de sculptura si pictura, pana la minigolf, proiectii de filme, jocuri pentru cei mari si pentru cei mici, ateliere de colorat, catarat, workshopuri de muzica si lansari de carte. "Obiectivul general a fost sa facem o editie la fel de mare ca cea de anul trecut, dar mai bine pusa la punct si consider ca am reusit. Asta ne da incredere ca pe viitor sa facem pasi spre o extindere si mai mare", anunta directorul festivalului, Alin Vaida.

Cine a castigat concursul Jazz in the Park

Trupa C.A.L.I. Quartet din Iasi a castigat premiul I la Concursul International Jazz in the Park desfasurat pe malul Somesului si va concerta in deschiderea festivalului de anul viitor. Premiul II a revenit trupei Secret Formula din Bucuresti, in timp ce premiul III a fost castigat de KOSZIKA & THE HOTSHOTS din Targu Mures. Au fost oferite premii pentru compozitie si originalitate formatiei Munk, dar si alte premii speciale.

Bilete neobligatorii de 12.200 euro. Campania continua pana la 15.000 euro

Intrarea la festival este gratuita, dar in ciuda faptului ca au avut acces gratuit, participantii au cumparat 5.490 de bilete neobligatorii la festival in valoare totala de 12.200 de euro. Banii stransi vor merge spre sustinerea a 3 proiecte selectate de juriu. Organizatorii festivalului vor sa mai stranga acum inca 2.800 de euro pentru a putea finanta integral cele 3 proiecte: Mascarici, Moara si Our Environment Remixed. Astfel, in perioada urmatoare campania de donatii continua. Daca vreti sa sprijiniti Fondul Jazz in the Park puteti cumpara biletul neobligatoriu din reteaua biletmaster.ro

Jazz in the Park este un proiect cultural realizat cu sprijinul Primariei, Consiliului Local Cluj-Napoca, Consiliului Judetean Cluj si cofinantat de Administratia Fondului Cultural National si Ministerul Afacerilor Externe, departamentul Politici pentru Relatia cu Romanii de Pretutindeni. Proiectul sustine candidatura orasului Cluj-Napoca la titlul de Capitala Europeana a Culturii 2021.