​Cu ajutorul muzicii trance si electro ar putea fi de transmise mesaje criptate. Este concluzia unui cercetator de la Universitatea de tehnologie din Varsovia, care sustine ca a reusit sa dezvolte o tehnica prin care poate transmite mesaje secrete cu ajutorul melodiilor genului muzical trance, relateaza digitaltrends.com, citat de Agerpres. Cercetatorul a folosit fluctuatiile de ritm pentru a coda mesaje secrete intr-un club de muzica dance din Ibiza.

Muzica electro ar putea transmite mesaje secreteFoto: sunwaves-fest.ro

Krzysztof Szczypiorski de la Universitatea de Tehnologie din Polonia sustine ca este vorba despre o noua forma de criptare denumita ''StegIbiza'', prin care sunt ascunse mesaje secrete in acest gen muzical.

  • Ascunderea mesajelor secrete intr-o compozitie muzicala nu reprezinta o noutate

Tehnica steganografiei este folosita inca din secolul al XVI-lea, cand calugarul benedictin Johannes Trithemius a ascuns lucrarea sa despre criptografie intr-o carte despre magie. De atunci disciplina a evoluat iar cercetatorii domeniului isi codeaza mesajele in compozitiile muzicale digitale.

Cercetatorul polonez Szczypiorski a folosit fluctuatiile de ritm pentru a coda mesaje secrete intr-un club de muzica dance din Ibiza, un gen muzical cu origini in insulele Baleare care este renumit pentru puterea sunetului.

El foloseste ritmul intr-o modalitate similara codului Morse - creste ritmul pentru a obtine punctul si reduce ritmul pentru a obtine acea linie. Aceste modificari sunt apoi adaugate unui cantec cu ajutorul unui program de calculator similar spre exemplu Apple Logix X Pro si este folosit pentru pronuntarea cuvintelor.

Tehnica este atat de subtila incat ascultatorii nu pot identifica schimbarile ritmului, ascultand doar muzica propriu-zisa la petreceri.

Cand a testat metoda, Szczypiorski a descoperit ca poate modifica ritmul cu 2% fara ca nici ascultatorii, nici chiar muzicienii cunoscatori sa nu poata realiza ca au fost facute modificari. Tehnica sa ''StegIbiza'' a fost numita astfel dupa originile mediteraneene ale genului muzical respectiv, a declarat Krzysztof Szczypiorski, pentru MIT Technological Review.

Krzysztof Szczypiorski a folosit piesele ''Miracle'' a trupei Queen, care are 92 de batai pe minut, ''So What'' a lui Miles Davis, cu 120 de batai pe minut, si ''Rhythm is a Dancer'' a lui Snap cu 130 de batai pe minut.

Toate negativele melodiilor au fost pregatite, fara fragmentele de voce, si apoi au fost modificate in stilurile techno, hip-hop si trance cu ajutorul instrumentelor disponibile in programul Logic X Pro. Apoi cercetatorul polonez a schimbat ritmul pentru a introduce mesajul ''Steganografia este dansator!''.

A rugat apoi 20 de participanti la o petrecere, din care 10 lucrau in industria muzicala, sa spuna daca observa diferente in ritmul melodiilor si niciunul dintre cei prezenti nu a observat modificarile facute. Ulterior, el a sporit cu peste 3% modificarile ritmului, iar jumatate dintre cei prezenti au inceput sa observe modificarile.

Cercetatorul polonez sustine ca este putin probabil ca spionii agentiilor din lumea intreaga sa foloseasca aceasta metoda pentru a-si transmite unul altuia anumite mesaje, insa interpretii de muzica ar putea folosi metoda pentru a transmite anumite mesaje fanilor lor in melodiile pe care le lanseaza pe piata, noteaza technologyreview.com.