7 artiști, 7 stiluri muzicale diferite; de la folk, rock, indie-pop, la hip-hop și rap. HotNews.ro i-a luat la întrebări de ziua Limbii Române pentru a afla ce expresii românești” îi ung pe suflet”, care sunt cele mai frumoase cuvinte din limba română și ce alte cuvinte ar trebui introduse în DEX, dacă ar fi după ei. Astfel, „Fragedie”, „hapsi”, „uitar”, „păredigist” și “borseritan” ar merita un loc printre cele aproape 70.000 de cuvinte din Dicționarul Explicativ al Limbii Române, iar cuvinte precum “sol”, “om” și “tata” se află în topul preferințelor muzicienilor cu care am stat de vorba.

DEXFoto: Captura YouTube

Andrei Hațegan (The Amsterdams)

Andrei Hațegan, solistul trupei The Amsterdams, spune că ar introduce în DEX cuvintele preluate din alte limbi, englezisme precum „a boldui”, „a embeda”, „a cropui”, dar și un cuvânt inventat de el.

Uitar. Așa s-ar numi un produs de uz casnic, asemenea unui raft de la Ikea unde pot fi puse obiectele pe care de obicei le uităm acasă: chei, bani, prezervative etc”, noteaza Andrei.

În topul cuvintelor sale preferate primul loc este ocupat de „haplea”, pe locul doi se află „decrepit”, urmat de „vrăjmaș”.

„Gândiți-vă ce variație ar avea maneliștii dacă în loc de dușman ar spune vrăjmaș”, subliniază Andrei Hațegan.

Expresie care îl unge pe suflet: „Da’ ce, ești frate cu tata?”

Emil Teleagă (Cred ca Sunt Extraterestru)

Emil Teleagă de la Cred ca Sunt Extraterestru a declarat pentru HotNews.ro că mai degrabă ar improviza daca ar fi vorba despre un dicționar de atitudini, decât unul de cuvinte.

Deși crede că este extraterestru, cuvântul său românesc preferat este „om”.

„Om este un cuvânt cu multă adâncime. Curios este că om este un cuvant universal și totuși în limba română înseamnă fix ceea ce rezonează”, spune Emil Teleaga.

Expresie care îl unge pe suflet: „Mânca-VAR tata!”(ca bidineaua) (mânca-var în loc de mânca-v-ar este o licență poetică a autorului)

Omu Gnom

Rapperul Omu Gnom ar introduce în DEX cuvântul „hapsi”, care ar putea insemna orice și ar putea fi folosit atunci când ne scapă ceva, avem un lapsus.

Dintre toate cuvintele din limba română cel mai mult îi place „sol”.

„E un cuvânt cu o rezonanță aparte și imi place starea pe care o am atunci când îl rostesc”, spune artistul.

Expresia care îl unge cel mai tare pe suflet este „a traduce în viață”, care înseamnă a pune în aplicare, a realiza, a înfăptui.

Cosmin Vaman

Cântărețul de muzică folk Cosmin Vaman e de părere că dincolo de utilizarea corectă a limbii române și de proprietatea termenilor, frumusețea limbii stă tocmai în faptul că poate reprezenta un excelent instrument de joacă, născând astfel expresii pentru inexprimabil.

„Există oameni care au acest talent. Cei care ar vrea să îl aiba, dar nu îl au, se apucă de muzică. Toată admirația mea pentru cei care fac din limba română un teren fertil din care nasc roadele sufletelor lor, în forme scrise sau vorbite care nu au existat până la ei.

De exemplu, îmi place la nebunie cuvântul FRAGEDIE (îi aparține lui Radu Cosașu) - o îmbinare între tandrețe și delicatețe - 'fraged' și gravitatea ultimă a tragicului”, noteaza Cosmin.

Pentru Cosmin cel mai frumos cuvânt din limba română este „tata”.

Expresie care îl unge pe suflet: „Mă uit la tine și îmi crește inima cât o pâine”.

Roxana-Mariana Andrei Petru Niculae (We Singing Colors)

Roxana de la We Singing Colors ar adăuga în Dicționarul Explicativ al Limbii Române cuvântul „păredigist”: persoană care își dă cu părerea pe internet, de la părere + digital + sufixul –ist.

Cel mai frumos cuvânt din limba română este, în opinia Roxanei, „empatie”.

„Eu cred că doar prin implicare afectivă putem fi mai buni. Dacă nu ai niciun gram de empatie, nu poți ajunge să simți compasiune față de alte persoane și nici să ai dorința de a-i vedea pe oameni mai fericiți.

Deci degeaba ești om”, spune Roxana.

Expresie care o unge pe suflet: „Ce ție nu-ți place, altuia nu-i face!”

Calin Razvan Diaconu (The Kryptonite Sparks)

Solistul trupei The Kryptonite Sparks, Razvan, consideră ca ar trebui găsit un cuvânt pentru „geniu”, care și-a pierdut din însemnătate fiind utilizat în exces.

Îi plac în mod deosebit cuvintele strâns legate de simțuri: „a privi”, „durere”, „dorință”, insă în topul cuvintelor preferate se afla „haos” si „fulger”.

Nici o expresie românească nu-l unge pe suflet, însă nu suportă sa audă expresia „capul plecat, sabia nu-l taie”.

Psihotrop

Mihai Preda, zis și Psihotrop - unul dintre cei mai talentati tineri rapperi de la noi din țară-, spune că ar face loc în DEX pentru „întorcibil” – sinonim popular pentru “reversibil”; “pictătoare” – sinonim și mai popular pentru “pensulă” și pentru “borsetarian”- căutător (antic) de borseta.

“În timpul unui concert pe care l-am avut la Târgu Jiu, Mădălina (Subcarpați) și-a pierdut borseta, așa că am presupus că peste multe milenii cineva va gasi vestigiile borsetei, iar noi, primii care au căutat borseta, vom fi primii borsetarieni din istorie”, spune Psihotrop.

Cuvântul său preferat este “psihotrop”- medicament cu acțiune asupra psihicului -, de aici si numele de scenă.

“E singurul cuvânt pe care l-am repetat ore întregi după ce l-am auzit, are o rezonanță aparte si nu trebuie repetat de prea multe ori. Ar mai fi si rogvaiv”, spune acesta.

Ii place expresia "Corb la corb nu scoate ochii”, însă îl unge pe suflet o replică din filmul românesc Filantropica (Nae Caranfil): "Viața e complexă și are multe aspecte”.

Din 2013 incoace, în fiecare an, pe 31 august este sărbătorită Ziua Limbii Române. În aceeași zi, în Republica Moldova se celebrează Limba Noastră, o sărbătoare similară.

Data de 31 august a fost proclamată Ziua Limbii Române în urma unei propuneri legislative care a strâns semnaturile a 166 de parlamentari.

"Importanța limbii române nu trebuie marginalizată de tendințele actuale către globalizare, deoarece limba română reprezintă fundamentul identității naționale, un punct deosebit de important pentru consolidarea unei societăți puternice și unite", se arată în propunerea legislativă.