Scriitorul peruan Mario Vargas Llosa, castigator al premiului Nobel pentru Literatura in 2010, a declarat miercuri la Berlin, cu prilejul prezentarii noului sau roman "Cinco esquinas", ca Nobelul pentru literatura trebuie sa fie pentru scriitori, nu pentru cantareti, intr-o aluzie clara la Academia Suedeza privind decernarea acestui premiu lui Bob Dylan, relateaza Agerpres citand EFE.

Mario Vargas LlosaFoto: Reuters

Intrebat daca ii plac cantecele lui Bob Dylan, Llosa a raspuns afirmativ, dar cand a fost intrebat si despre deschiderea Nobelului pentru Literatura, in general, spre poezia cantata, scriitorul peruan a respins clar aceasta posibilitate.

"Premiul Nobel trebuie sa rasplateasca o opera literara de calitate si recunoscuta ca avand calitate, dar sa nu fie atat de cunoscuta, astfel incat premiul sa o ajute sa obtina recunoastere. Trebuie sa fie un premiu pentru scriitori si nu pentru cantareti", a subliniat el in ovatiile auditoriului postului de radio RBB.

Intrebarea despre Bob Dylan a aparut cand s-a vorbit despre unul din personajele romanului lui Llosa care este un recitator de poezie, iar autorul a subliniat ca poezia se scrie in prezent pentru a fi citita sau cantata.

Peruanul Mario Vargas Llosa a castigat Premiul Nobel pentru Literatura in 2010. Potrivit Academiei Suedeze, el a fost recompensat pentru "cartografierea structurilor puterii si pentru imaginile energice ale rezistentei, revoltei si infrangerii individuale".

Cantaretul american Bob Dylan (75 de ani) a fost distins cu Premiul Nobel pentru Literatura pe anul 2016, pentru "crearea de noi forme de exprimare poetica in marea traditie a muzicii americane", fiind primul muzician din istorie distins cu Premiul Nobel.

Unii dintre fanii artistului au sugerat ca Bob Dylan ar fi trebuit sa refuze titulatura de "laureat Nobel", desi Comitetul Nobel nu accepta refuzuri si continua sa publice pe site-ul oficial numele castigatorilor, indiferent daca acestia doresc sau nu doresc acest premiu.

"Singura mea opozitie are legatura cu faptul ca ar fi o asociere ieftina pentru Dylan, care ar putea fi asociat cu un premiu infiintat cu ajutorul unei averi ce a fost facuta din explozibili si armament", a declarat si Will Self, un scriitor britanic in mare voga.

Bob Dylan insa nu a reactionat in niciun fel de la vestea acordarii prestigiosului premiu, tacerea lui fiind catalogata drept "nepoliticoasa si aroganta" de catre un membru al academiei suedeze care i-a acordat premiul Nobel.

In plus, cantaretul va pierde 900.000 de dolari, remuneraţia pentru Nobel, daca nu va tine o prelegere despre premiu.

Lipsa unei reactii din partea lui Bob Dylan - primul muzician din istorie distins cu Premiul Nobel pentru Literatura - cu privire la prestigioasa distinctie, ar putea duce la pierderea sumei de 900.000 de dolari, remuneratia pentru acest premiu. Tacerea cantaretului a fost catalogata drept "nepoliticoasa si aroganta" de catre un membru al academiei suedeze care i-a acordat premiul Nobel, informeaza BBC.