„Mai am doar 10 zile de trait, sa stiti copiii mei ca v-am iubit/ Mai am doar o zi si doar un singur dor, nu ma lasati, va rog sa mor”, ar spune Romania daca ar putea vorbi. Sunt versurile cu care incepe si se termina oda emotionanta pentru Romania, semnata de trupa Voltaj, publicata miercuri seara pe Facebook, dupa terminarea protestului vizavi de Ordonanta de Urgenta privind modificarea codurilor penale. Astfel, solistul Calin Goia se alatura grupului de artisti care a reactionat pe retelele de socializare in ceea ce priveste adoptarea ordonantei. Printre acestia se mai numara cantaretii Inna, Smiley, Tudor Chirila, Dan Teodorescu, Adi Despot, soprana Angela Gheorghiu, actorii Dragos Bucur, Andi Vasluianu si Marius Manole si scriitorii Mircea Cartarescu si Iv Cel Naiv.

Protest Piata Victoriei (18)Foto: Hotnews
  • „Mai am doar 10 zile de trait, Sa stii copiii mei ca v-am iubit/ Mai am doar 9 zile si apoi voi fi iar prabusita in noroi/
  • Mai am doar 8 zile in care am sa mai strig,  Am sa ma intorc din nou in frig/ Mai am doar 7 zile sa-i opresc,Pe cei ce fara mila ma jertfesc
  • Mai am doar 6 zile sa mai sper, Ca n-o sa ajung in intunericul de ieri/ Mai am cinci zile si cam asta-i tot, Sa ma ridic de jos, n-am sa mai pot/ Mai am doar patru zile sa schimb totul, Caci lacrimile mele is muresul si oltul/ Mai am trei zile si nicio minune, Nu va dura mai mult, asa se spune/ Mai am doar doua zile din pacate, Vreau sa va vad iar frate langa frate/ Mai am o zi si doar un singur dor, Nu ma lasati, va rog, sa mor”.

Acestea sunt versurile cantecului manifest care rezuma ceea ce se intampla in Romania in aceste zile. Lansata in noaptea de miercuri catre joi, melodia a facut inconjurul internetului in doar cateva ore, fiind distribuita pana la ora redactarii acestui material de peste 40.000 de persoane si inregistrand un numar de aproape 900.000 de vizualizari.

Prin versuri isi exprima supararea si scriitorul Iv cel Naiv, postand zilnic cate o poezie de protest.

„ultima speranță

înc-o ordonanță

minciuna și hoția

nu sunt #romania

suntem conduși

de niste distruși

nu sta în fotoliu

că e zi de doliu

din guvern

mergeți în infern

#astanueviațănevedemînpiață”

Dan Teodorescu de la Taxi noteaza si el pe retelele de socializare ca „nu e prea batran sa iasa in strada”.

„E țara mea, e blocul meu, e strada mea c-un singur bec,

E locu-n care viața-ntreagă vreau să îmi petrec.

E-adevărat; e-adevărat că sunt și prea bătrân să plec.

Dar nu sunt prea bătrân să ies în stradă”.

Prin versuri s-a exprimat si solistul trupei Vunk, Cornel Ilie, pe contul sau de Facebook, unde a scris ca„ne-a ramas doar viitorul, sa ni-l aparam pentru ai nostri”.

Cantaretul rock Adrian Despot de la Vita de Vie declara la RFI ca priveste actiunile Guvernului privind modificarea Codului Penal "cu furie si indignare". El critica faptul ca la protestele de strada "se apeleaza din nou la vechi tactici diversioniste si galerii".

"In mod normal, protestele astea, care sunt la un nivel cum nu a mai fost in Romania de la Revolutie incoace, ar fi trebuit sa rezolve ce a reusit sa incurce Guvernul. Insa vad ca lucrurile nu s-au schimbat, se apeleaza din nou la vechi tactici diversioniste, galerii si asa mai departe. E foarte greu de spus ce se va intampla. Eu sper doar ca oamenii sa-si pastreze optimismul si curajul . Este de datoria noastra sa manifestam pasnic, pentru ca in nici un caz nu putem raspunde cu aceeasi arma", a declarat Despot pentru RFI.

Inna a postat si ea miercuri un mesaj pe contul sau de Facebook prin care spune desi nu este in tara, este „alaturi de oamenii care ies in strada pentru a-si exprima opiniile si este important sa faca acest lucru in mod pasnic”.

„Intotdeauna am fost mandra de tara mea si am spus peste tot cu bucurie ca sunt din Romania.

Imi doresc sa traim intr-o tara civilizata in care sa ne simtim in siguranta, drepturile sa fie respectate, iar oamenii sa vrea sa ramana in Romania.Nu vorbesc despre o optiune politica, ci despre faptul ca oamenii trebuie sa fie respectati si ascultati.

Momentan nu sunt in tara, dar sunt alaturi de oamenii care ies in strada pentru a-si exprima opiniile si este important sa faca acest lucru in mod pasnic", a notat Inna pe Facebook.

Ei i se alatura Smiley, care a distribuit una dintre melodiile sale, „Acasa”, insotita de urmatorul mesaj:

„ACASA este locul meu si al nostru. Aici plangem, radem si visam, aici ar trebui sa avem incredere ca ne poate fi cel mai bine, ca nu e loc pentru abuzuri si sfidari.

Acasa am crescut si am fost educat sa nu mint si sa nu fur. Sa nu fiu agresiv si sa respect. Vecinii mei erau la fel, ca majoritatea oamenilor pe care i-am cunoscut apoi. Romani bine-crescuti. Oameni corecti, optimisti si implicati. Noi suntem România!”

Rapperul Ombladon a distribuit si el pe Facebook o melodie Parazitii, lansata in 2010, adresata clasei politice romanesti, cu titlul „Vreau sa va doara” .

Actorul Dragos Bucur ii indeamna pe romani sa iasa din casa - „Hai, iesiti toata tara” - si le arata prietenilor sai virtuali cum se pregateste inainte de protest. Acesta a postat un filmulet pe Facebook in care apar el si colegul sau de breasla, Andi Vasluianu, repetand inainte de demonstratie.

Acelasi indemn vine si din partea scriitorului Mircea Cartarescu.

Soprana Angela Gheorghiu spune ca „de 27 de ani isi pune speranta si increderea in toti romanii, ca intr-o zi se vor destepta, indiferent de culoarea politica, si isi vor croi o soarta mai buna si mai dreapta in Europa si in lume”.

Mesajul integral postat de Angela Gheorghiu pe contul sau de Facebook:

„Sunt cu tot sufletul alaturi de cei care apara acum, in Romania si in fata ambasadelor romanesti din lume, statutul Romaniei de tara europeana, in care domneste respectul, legea si dreptatea.

De 27 de ani imi pun toata speranta si increderea in toti romanii, ca intr-o zi se vor destepta, indiferent de culoarea politica, si isi vor croi o soarta mai buna si mai dreapta in Europa si in lume”.

Tudor Chirila isi tine constant la curent fanii de pe Facebook in ceea ce priveste situatia in care se afla Romania in aceste zile si cu ceea ce se intampla la manifestatiile din Piata Victoriei. In noaptea de miercuri a venit cu o explicatie legata de incidentele de la proteste, in urma carora au fost retinute 20 de persoane, potrivit Jandarmeriei Romane.

„Ceea ce se întâmplă acum în Piața Victoriei NU îi reprezintă pe cei peste 100000 de oameni care au protestat pașnic întreaga seară În București. Și nici pe restul de 200000 de oameni din țară. Cele câteva sute de huligani care aruncă cu petarde nu au de-a face cu sensul acestui protest. Nu știu cine sunt "galeriile" care sunt acum în piață, dar fac un apel măcar la galeria lui Dinamo al cărei suporter sunt să nu intre într-un joc murdar care să facă rău unui protest istoric.

Mai știu că ticăloșii care au dat această ordonanță în dispreț față de un popor întreg nu s-ar da în lături de la nicio diversiune ca să poată mânji sutele de mii de oameni care se află în stradă pentru o Românie onestă.

Later edit.

Se pare că lucrurile se limpezesc și este clar vorba de o mână de huligani din galerii.

Am fost trei ore la protestul din Piața Victoriei și am văzut oameni de toate vârstele, mulți copii, m-am întâlnit cu foarte mulți colegi actori”, scria pe Facebook cantaretul in miez de noapte.

Printre artistii care au mai fost in Piata Victoriei se mai numara, Maia Morgenstern, Oana Pellea, Marius Manole, Mihai Calin, Medeea Marinescu, Beatrice Rubică si Luana Ibacka.