Israelienii de la Tatran revin in Romania pe 18 septembrie, in deschiderea concertelor de toamna Jazz Nouveau la Control Club. Tatran sunt un trio instrumental, un mix psychedelic de jazz experimental si post-rock.

TatranFoto: Twin Arts

Cititi mai jos un interviu in exlusivitate acordat de Tatran pentru HotNews.

Cum s-a infiintat trupa Tatran, cum ati inceput sa cantati impreuna?

Dupa cateva experiente ale fiecaruia de a canta in alte trupe, am realizat ca intre noi trei exista o conexiune speciala si am decis sa ne intalnim si sa incercam sa cantam ceva impreuna. Am inceput sa lucram la o piesa cu o linie melodica si armonii simple si apoi nu ne-am mai putut opri din cantat. Timp de cateva luni, am stat in sala de repetitii, scriind, cantand impreuna, acomodandu-ne unul cu celalalt, pana cand am realizat adevaratul potential al acelei conexiuni care exista intre noi.

Ce semnificatie are numele ”Tatran” si cum l-ati ales?

Cuvantul ni s-a parut ca suna bine, era acel gen de cuvant care nu denumeste neaparat ceva, dar suna minunat. Insa, in ebraica, ”tatran” inseamna lipsa simtului mirosului si este, intamplator, si ultimul cuvant din dictionar.

Putine formatii reusesc sa comunice muzical, pe scena, asa cum o faceti voi. Cat de mult va bazati pe aceasta cumunicare in timpul show-urilor live?

Ea este baza peste care suprapunem tot ceea ce facem ca trupa, iar in timpul show-urilor atinge un punct maxim, care duce la instalarea unei increderi depline intre noi. Am lucrat mult la natura acestui tip de relatie, astfel incat canalele de comunicare sa fie clare, pentru a ne putea conecta la un nivel mai adanc, care sa permita muzicii sa ne poarte in orice directie.

Spuneti-ne cateva cuvinte despre turneul pe care l-ati realizat anul trecut in SUA si Canada si despre participarea voastra la renumitul festival Atlanta Jazz Fest.

Turneul in SUA, de anul trecut, a constituit o lectie importanta pentru noi. Oamenii si energiile erau diferite de cele pe care le cunosteam, iar muzica a comunicat cu publicul altfel decat eram noi obisnuiti. A fost o experienta interesanta. In plus, am fost surprinsi de numarul mare de oameni care ne stiau.

Cand canti pe scene mari, esti fortat sa te ridici la nivelul lor. Insa cel mai mult ne-a placut un concert pe care l-am sustinut pe un acoperis din Brooklyn.

In Atlanta am cantat intr-un parc, intr-o atmosfera extrem de relaxata si cu un vibe excelent. Am reusit rapid sa captam atentia unui public destul de numeros.

Care sunt trupele voastre preferate?

Radiohead, Kendrick Lamar, Queen Of The Stone Age, Red Hot Chilli Peppers, Led Zeppelin, Tiny Fingers, The Bad Plus, Ultraista, Happy Apple, Massive Attack, si multe altele.

Ce credeti ca va diferentiaza de alte trupe care imbina stiluri diverse in creatiile lor?

Este dificil sa raspundem, avand in vedere ca noi nu ne scriem compozitiile pornind de la un gen anume. Muzica noastra este expresia experientelor si momentelor pe care le traim, experiente foarte personale si mereu surprinzatoare pentru noi. Experimentarea lor genereaza compozitiile noastre si ne determina stilul.

Spuneti-ne cateva cuvinte despre noul vostru album ”No sides”.

”No Sides” a fost inregistrat live, in Tel Aviv, si expune o latura a noastra care exista, dar care nu fusese in totalitate pusa in valoare in show-urile live, ci se manifestase mai mult intre noi, in studio.

Din primul moment cand ne-am intalnit, am lucrat la diverse piese improvizand foarte mult, am creat muzica pe loc, fara a avea nimic fixat dinainte. Aceasta abordare ne-a scos de fiecare data din zona de confort, dar ne-a dat si foarte multa libertate, curaj si tendinta de a ne juca. Cand am realizat ca, de fapt, asta ne defineste, concertele noastre au devenit in totalitate improvizatii. Surprinzator, publicul a fost dornic sa experimenteze aceasta latura mai salbatica a noastra si a apreciat-o. Asa s-a nascut ”No Sides”.

Ati deschis anul trecut seria de concerte Jazz Nouveau, la Club Control in Bucuresti si ati fost apoi invitati la Festivalul Jazz in the Park, din Cluj. Cum primeste publicul din Romania muzica voastra?

Avem o legatura speciala cu Romania. Publicul de aici este foarte cald si ne aminteste cumva de cel din Israel. Este un public onest si direct. Inca tinem legatura cu unii dintre cei care au fost prezenti la concertele noastre - persoane inteligente, sensibile, iubitoare de muzica. Sunt calitati pe care le apreciem la publicul din Romania.

Cum masurati succesul si ce inseamna el pentru voi in etapa in care sunteti?

Succesul este alunecos si se cere privit in fiecare zi dintr-un alt unghi, pentru ca viata implica schimbari. Poti spune ca ai atins o data succesul, daca scopul a fost sa ajungi sa canti intr-un anume loc, in fata a mii de oameni. Insa mereu vor interveni alte si alte scopuri ce se vor indeplinite cu succes. Pentru noi, ele au crescut odata cu trupa noastra si, dupa multe astfel de experiente, ce au inclus deopotriva succese si esecuri, am realizat ca nu se poate inca trage linie undeva. Pentru noi, succesul inseamna sa ramanem sinceri cu noi insine, sa ajungem la radacinile adevarului din interiorul nostru si sa incercam sa-l exprimam. S-ar putea ca el sa nu capteze atentia a milioane de oameni, dar momentul intelegerii lui merita orice efort.

Exista un loc unde v-ati dori sa cantati si nu ati ajuns pana acum?

Suntem in permanenta interesati de noi experiente si sa cantam in locuri unde nu am mai fost, dar in acelasi timp ne place si sa ne intoarcem pe taramuri care ne sunt familiare, pe care le cunoastem si sa avem astfel ocazia de a ne aborda concertele dintr-o perspectiva diferita.

Concertul Tatran din Bucuresti are loc pe 18 septembrie, ora 20:00 in clubul Control. Accesul publicului se face de la ora 19:30.

Biletele costa 35 de lei si se pot cumpara online pe www.eventbook.ro

Video

Urmatoarele concerte la Jazz Nouveau in Control Club:

9 octombrie-Kinga Glyk

6 noiembrie-Henri Texier Hope Quartet

27 noiembrie-The Bad Plus

4 decembrie-KRiSPER

Detalii pe paginile de Facebook Control Club si Jazz Nouveau.

Jazz Nouveau este o serie de concerte organizate de Control Club in colaborare cu Twin Arts, care isi propune sa aduca in atentia publicului bucurestean artisti locali si internationali aflati din punct de vedere stilistic la confluenta dintre jazz si alte genuri muzicale.