Lys Assia, prima câştigătoare din istoria concursului muzical Eurovision, a murit, sâmbătă, la vârsta de 94 de ani, la spitalul Zollikerberg din oraşul elveţian Zürich, au anunţat organizatorii competiţiei, potrivit bbc.com, citat de news.ro.

HotNews.roFoto: Hotnews

Lys Assia a câştigat prima ediţie Eurovision, care a avut loc în anul 1956, în oraşul Lugano din Elveţia. Ea a cântat atunci melodia „Refrain”.

Apoi, Assia a mai participat la două ediţii ale concursului. În 1957, ea s-a situat pe locul opt în clasament, iar în anul următor s-a situat pe cel de-al doilea loc în top, cu melodia „Giorgio”.

Organizatorii Eurovision au descris-o drept „prima doamnă” a acestei competiţii şi au anunţat că plănuiesc să îi aducă mai multe omagii în următoarele zile.

Născută 1924, în Rupperswil, Elveţia, Lys Assia şi-a început cariera ca dansatoare, înainte de a deveni cântăreaţă.

Colaborarea ei cu organizatorii Eurovision a fost de durată, iar în 2005, Lys Assia a cântat pe scena concursului, la celebrarea împlinirii a 50 de ani de la înfiinţarea competiţiei. La vârsta de 87 de ani, Lys Assia a decis să se întoarcă în competiţie şi a încercat, fără succes, să reprezinte Elveţia în concurs, în ediţiile din 2012 şi 2013.