​Un capitol fascinant din istoria jazzului este scris de chitaristul John McLaughlin. Neobosit căutător de noi forme de exprimare muzicală, improvizator strălucit și compozitor prolific, instrumentistul britanic și-a pus amprenta pe 70 de materiale discografice, multe dintre ele adevărate borne muzicale pentru multe generații de muzicieni.

Andrea PalmucciFoto: Twin Arts

Mâine seară la Sala Palatului, chitaristul britanic John McLaughlin și grupul său, 4 th Dimension vor concerta la o nouă ediție Jazz Night Out, seria de concerte prezentată de Twin Arts.

Vă prezentăm mai jos un interviu realizat de Twin Arts în exclusivitate pentru Hotnews.

Îți este vreodată dor să cânți pe scenă ceva din catalogul tău?

De fapt nu îmi este dor de nimic din muzica mea. De exemplu, în acest turneu repertoriul meu este format din muzica mea din anii 70’80’, 90’, etc, ajungând până în prezent. Muzicienii cu care cânt sunt atât de buni, încât putem schimba programul în fiecare noapte. În felul ăsta, nu îmi mai este dor de nimic.

Spune-ne un pic despre Black Light. Cum a fost el creat și ce veți cânta Joi de pe acest album?

L-am scris la fel cum îmi scriu toate albumele. Nu pot să stau jos și șă scriu muzică. Când aud ceva în capul meu, notez și când se adună suficient, atunci știu că am am muzică pentru un album. În ceea ce privește Black Light, sunt câteva cântece de pe acest album incluse în muzica pe care o cântăm în acest turneu și veți auzi piese ca The Jiis, Panditji, El Hombre, Gaza City și Kiki.

Ce artist contemporan care te-a impresionat ai descoperit în ultima vreme?

Am descoperit o cântăreață din India care este uluitoare. Numele ei este Kaushiki Chakraborty.

Ce părere ai despre peisajul industriei muzicale de astăzi și ce crezi că ar fi necesar ca un muzician care pornește acum să ajungă la un oarecare nivel de succes?

Industria muzicală este în cădere liberă și e dezastruos pentru muzicienii tineri. E aproape imposibil pentru un muzician tânăr să obțină un contract de la o casă de discuri din moment ce chiar și casele de discuri sunt în pragul desființării. Când nu are nici un album, un muzician nu poate să se facă cunoscut, să găsească concerte, etc. E adevărat că un talent uriaș își găsește până la urmă drumul, dar asta presupune mult efort din partea unui artist. Muncă, răbdare și perseverență sunt trei lucruri indispensabile.

Spiritualitatea e o parte foarte importantă a vieții tale. Crezi că muzica ar trebui să poarte în mod conștient un mesaj?

Muzica are capacitatea de a transmite toate experiențele artistului. Asta include și cele spirituale. Personal, sunt împotriva ideii de a transmite orice fel de mesaj. Găsesc asta arogant, să vrei să transmiți un mesaj prin muzică. Nu am nici un mesaj de transmis, muzica este mesajul! Mai mult, publicul își va alege din muzică exact ce vrea el, și asta e o caracteristica a muzicii.

Cum crezi că ar fi arătat carierele lui Jimmy Hendrix sau Jaco Pastorius dacă ar mai fi fost încă aici?

E imposibil de spus. Erau deja grozavi când trăiau și sunt recunoscător că au lăsat în urma lor o moștenire atât de bogată.

Care a fost cel mai înspăimântător moment pe care l-ai trăit pe scenă?

Primul meu concert pentru chitară și orchestră cu Los Angeles Symphony. Miles Davis era în public.

Ce amintiri ai de la ultimul concert din București?

Suntem foarte fericiți să ne întoarcem pentru că am amintiri foarte frumoase de când am cântat ultima oară la voi.

John McLaughlin va concerta cu grupul său 4thDimension, din care mai fac parte talentații instrumentiști Ranjit Barot-tobe, Etienne Mbappe-bas, Gary Husband-clape, tobe. Grupul are la activ patru discuri, editate între 2010 și 2017.

Concertul începe la ora 20:00.

Accesul publicului se face începând cu ora 19:00.

Biletele se găsesc mâine seară la casieria de la Sala Palatului și în format electronic pe www.iabilet.ro și în rețeaua fizică iabilet.ro/retea: în toată țara din magazinele Flanco, Librăriile Cărturești, magazinul Muzica, de la stand-ul de bilete de la Metrou Unirii 1 (lângă casa de bilete Metrorex), din magazinele UMAN, Senia și IQ BOX, din agențiile Perfect Tour, de la Hard Rock Cafe, Berăria H, Cafe Deko, Club Quantic, Club Vintage și Expirat Halele Carol (între orele 18:00-22:00 (în zilele de funcționare)) și de pe cele 1500 Stații de Plată SelfPay.

Detalii pe www.twinarts.ro