8 melodii românești pe care să le asculți de 1 decembrie ca să-ți amintești de ce-ți iubești țara

de Marius Ghenț     HotNews.ro
Duminică, 1 decembrie 2019, 10:11 Life | Muzică


Subcarpați & Surorile Osoianu
Foto: Screenshot via Youtube
Pentru că este 1 Decembrie, hai să uităm de lucrurile care nu ne plac la această țară și să ascultăm acele piese care ne amintesc de ce iubim totuși România. Eu asta am să fac astăzi. ​

Românul de rând nu are multe cuvinte de laudă despre țara noastră. Parcă avem o ură de țară inerentă, care, pe bună dreptate, e amplificată de-a lungul vieții. Sentimentul ăsta face rocada cu o loialitate nefirească atunci când vine vorba de apărarea ei. Vorbim despre plecarea în străinătate pentru că aici nu sunt bani și când ajungem acolo vorbim despre România de parcă am abandonat raiul pentru Occident.

Foarte des o să auzi și expresia „e faină România, păcat că-i locuită” în discursul omului de rând. În același timp, ăsta e poporul care crede cu tărie în proverbul „omul sfințește locul”. Păi, Ionel, Ionelule, ce-i asta, băiatule? Ori îl sfințim, ori nu. Din nou, antiteza ne definește cel mai bine.

Românul are o relație de genul „love-hate” cu propria țară, care oscilează după circumstanțe. Urmează să sărbătorim Ziua Națională a României. Măcar în perioada asta să ne axăm doar pe lucrurile pozitive. Să lăsăm hate-ul și să ne focusăm doar pe love. Pentru că sunt destule motive să fim mândri că ne-am născut aici. Singura problemă e că nu-s foarte evidente.

Așa că avem nevoie de cineva care să ne reamintească faptul că nu-i totul jalnic. Asta se întâmplă când Halep câștigă un turneu de tenis, o echipă de matematicieni ajung pe primul loc la ceva olimpiadă internațională sau Kovesi câștigă locul de procuror-șef la Parchetul European. OK, da, evenimentele astea sunt mai rare, dar există o modalitate și mai simplă de a simți mândria națională.

Ai nevoie doar de niște muzică. Și nu mă refer la piesele alea care vorbesc despre cât de faine-s pășunile din Maramureș sau sub-genul ăla de muzica populară în care toți cântă despre străinătatea amară. Piese care te fac să-ți amintești de ce-ți iubești țara prin mesajul, execuția și calitatea lor artistică. Uite câteva exemple.

Subcarpați & Surorile Oșoianu – Colind/Limba Română
În faza incipientă a proiectului, Subcarpați a produs o muzică urbană combinată cu cea rurală. Rap cu elemente folclorice. A prins din prima, în special în rândul tinerilor, cărora le-a trezit un sentiment de mândrie total neașteptat pentru categoria asta de vârstă. După au început să stagneze. Așa că s-au decis să experimenteze și cu alte genuri. Subcarpați a devenit o trupă de world music, cu mai mult accent pe melodie, nu pe rime. Și în piesa „Colind/Limba Română”, cântată împreună cu Surorile Oșoianu, înțelegi exact de ce sună cel mai bine atunci când colaborează cu artiști consacrați care-i obligă să-și depășească condiția autoimpusă.

Loredana Groza – Bună seara, iubito
Muzica lui Adrian Enescu nu prea se difuza în perioada comunistă. A spus-o chiar el. Pe lângă asta, „Bună seara, iubito” are și niște versuri care nu dădeau bine la urechile tovarășilor. A fost semi-cenzurată înainte de 89. După căderea comunismului, piesa Loredanei Groza a început să-și găsească un public mai numeros. Videoclipul e plin cu imagini de la Revoluție, cel mai important moment din istoria recentă a României. Faptul că am reușit să scăpăm de dictatură e un motiv de bucurie de care ar trebui să ne aducem aminte în fiecare zi, nu doar în luna decembrie.

Phoenix – În umbra marelui ursApropo de comuniști, Phoenix a scos o piesă care vorbește despre regimul lui Ceaușescu în metafore cât se poate de evidente. Pe lângă asta, „În umbra marelui urs” e și despre perioada de tranziție și tot gunoiul care a rămas în urmă. Versul „ghearele v-au rămas în orice îmbrățișare” e cât se poate de limpede. Am rămas cu niște sechele din comunism și o clasă politică care nici până-n ziua de azi nu a fost reformată. Impactul regimului se va simți forever în România. E bine. Nu trebuie să uităm ce s-a întâmplat. Să nu reapară într-o formă sau alta.

Aura Urziceanu – Mai rămâi și nu pleca, iubirea mea
Dacă tot avem obiceiul să ne mândrim cu ce fac românii noștri peste hotare, trebuie să o menționăm și pe Aura Urziceanu, una dintre cele mai mari cântărețe de jazz din istoria muzicii autohtone. O vedetă în țara natală, Aura Urziceanu a plecat din România și a colaborat de-a lungul carierei cu nume mari din jazzul internațional. A cântat împreună cu instrumentiștii Dizzy Gillespie sau Bill Evans. A împărțit scena cu Ella Fitzgerald și a lucrat inclusiv cu Quincy Jones, producătorul responsabil în mare măsură pentru succesul lui Michael Jackson.

Rodion G.A. – Citadela
Rodion G.A. nu s-a bucurat de un succes pe măsura talentului său. Nici aici, nici în străinătate. A fost redescoperit în urmă cu câțiva ani și cu toate că s-au făcut documentare despre el și a apărut chiar și în The Guardian, merita mult mai mult. Rodion a fost părintele muzicii electronice în România. Asta e ceva. Genul ăsta se numără printre puținele care au fost exportate cu succes în afară. Artiști ca Silent Strike, Golan, Cosmin TRG sau cei din „colectivul a:rpi:ar” sunt recunoscuți în scena de muzică electronică internațională. Să nu uităm că totul a pornit de la Rodion.

Firma – Dulce Românie
După cum ți-ai dat seama din titlu, piesa e dedicată României. Exact ce trebuie să auzi de 1 decembrie. Mai mult, e după poemul „Ce-ți doresc eu ție, dulce Românie”, de Mihai Eminescu, o odă adusă țării noastre. Are inclusiv celebrul vers: „la trecutu-ți mare, mare viitor!”. Greu de crezut așa ceva în zilele noastre, dar am zis că duminică renunțăm la cinism, măcar pentru 24 de ore.

Goodbye To Gravity – The Day We Die
„The Day We Die” a devenit o piesă manifest. E imnul anticorupției și o chemare la arme împotriva celor care vor să ne facă rău. Dar mai mult decât atât, piesa celor de la Goodbye To Gravity înseamnă încredere în români. Mobilizarea lor după tragedia de la Colectiv e dovada cea mai clară a faptului că atunci când lucrurile merg foarte rău poți să te bazezi pe omul de lângă tine. „E faină România, dar păcat că-i locuită”? Nu cred. Sunt și instanțe în care ne putem aduna împreună pentru o cauză comună. O țară întreagă a căzut de acord că „the day we give in is the day we die”.

Timpuri Noi – Perfect
La urma urmei, în România totul e minunat..


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

14490 vizualizari

 • +6 (10 voturi)    
  fain (Duminică, 1 decembrie 2019, 10:54)

  sitizan [utilizator]

  Uite ca se poate scrie misto, altfel, original si fara emfaza dramatica a unora care incearca sa se dea interesanti cocotati pe valuri de emotie ieftina.
  Felicitari, autorule !
  • 0 (6 voturi)    
   Patriotismul butaforic (Duminică, 1 decembrie 2019, 15:25)

   contributor.bis [utilizator] i-a raspuns lui sitizan

   Articol scris, cu certitudine de un tînar...hai sa-i zicem jurnalist, daca tot scrie pe aici. Articol grabit, superficial care pleaca de la prejudecati pe care le putem identifica ca pe niste truisme pline de elucubratiile speculative ale unui autor medi*cru.
   Înca de la începutul articolului "jurnalistul " se contrazice si-si contrazice premisele premergatoare redactarii unui articol la fel de superficial ca si...premisele sale.
   Cum adica " loialitate nefirească atunci când vine vorba de apărarea [României]" ? Pai, dincolo de aceasta aberatia semantica, interzisa unui jurnalist adevarat, ori e "hate" ori e "love" !?! Altfel spus, într-o limba neaosa (si nu parazitata de putregaiul "romglezei" snobismului needucat al unei parti a societatii, din care pare ca face parte si "jurnalistul" nostru) : "ori e laie ori balaie !).
   "Românul de rând nu are multe cuvinte de laudă despre țara noastră" ?.
   Fals ! Românul nu are multe cuvinte de lauda despre mediocritatea endemica ce a invadat tara, despre lipsa de educatie generalizata, nu poate accepta mîrlania, hotia, imoralitatea, badarania, siretlicurile nesfîrsite ale impostorului. Iata ce nu suporta românul !
   România nu are nicio vina ca avem o mass-medie mediocra, cu jurnalisti netalentati, lipsiti de coloana si subordonati marilor averi provenite din furtul viitorului copiilor nostrii.
   " plecarea în străinătate" nu se face (ÎN PRIMUL RÎND, asa cum este sugerat exagerat si neadevarat de "jurnalistul" acestui articol) "pentru că aici nu sunt bani". NU ! Românii pleaca pentru a trai într-o tara civilizata, cu spitale decente, cu scoli adevarate pentru copiii lor, cu autostrazi care-i aduce înapoi, pe drumurile Europei, mai repede decît drumul de la Bucuresti la Constanta
   Cu astfel de exemplificari ale patriotismului unora, chiar ca esti tentat sa-ti arunci cusma în tarna acestei tari nefericite. Cu asa fii prodigiosi, calea strainatatii-ti pare mai lesne de apucat.
 • +5 (7 voturi)    
  Eu cred ca piesa Copacul, in interpretarea lui (Duminică, 1 decembrie 2019, 11:04)

  kkciosuldelahamangia [utilizator]

  Aurelian Andreescu, trebuia inclusa printre aceste melodii, nu cred ca nu exista roman care sa nu fie miscat la auzul acestei melodii. Sa amintim si de muzica compusa de Jolt Kerestely si versurile scrise de Ovidiu Dumitru.
 • +1 (5 voturi)    
  Cel care isi iubeste tara (Duminică, 1 decembrie 2019, 14:57)

  soundtrack [utilizator]

  isi face cu demnitate datoria in familie si la locul de munca, este plin de compasiune si empatie. Restul e ...fonatie!
 • +2 (8 voturi)    
  Selectia nu e slaba. E Slabissimă! (Duminică, 1 decembrie 2019, 15:54)

  Sparafucile [utilizator]

  De ce ? Fiindca se pretinde ca e REPREZENTATIVA pentru piesele muzicale care stimuleaza iubirea de tara. Hai sa fim seriosi! Uite aici citeva piese reprezentative pentru efectul mentionat:

  1. Treceti batalioane romane Carpatii, cu Corul Armatei
  2 .Tot ce-i romanesc nu piere , cu Jean Moscopol
  3. Muica, noi suntem de-un neam, cu Tudor Gheorghe
  4. Andrii Popa, al lui Mircea Baniciu/Phoenix
  5. 1 Mai, al lui Ciprian Porumbescu
  6. Colindele lui Stefan Hrusca. Toate!
  7. Noi nu, niciodata - cu Anda Calugareanu
  8. Sara pe deal, versuri Eminescu
  9. La oglinda, versuri G. Cosbuc
  10. Romanta lui Nicu Alifantis
  11. Balada soldatului de orisiunde, a lui Doru Stanculescu

  Si cite si mai cite, pe versuri de mari poeti romani si interpretate de solisti de renume sau coruri celebre. Dar nu STIFTURILE alea!
  • -1 (1 vot)    
   plus (Luni, 2 decembrie 2019, 0:04)

   baimarean [utilizator] i-a raspuns lui Sparafucile

   Imnul GOLANILOR --doar vine "amintirea" rascrucii istoriei.. Nu?!
   • 0 (0 voturi)    
    iliescu.., (Duminică, 8 decembrie 2019, 9:03)

    baimarean [utilizator] i-a raspuns lui baimarean

    esti aici ??
 • +1 (1 vot)    
  Spicuiri din 101 ani de istorie (Duminică, 1 decembrie 2019, 17:29)

  pistabaci [utilizator]

  Mi-aduc aminte diin copilarie ca dupa 1948 nu se mai serba, 1 decembrie, ci 1 mai al muncii, inlocuind pe 10 mai ziua regatului Romaniei din 1878,,Aparuse 23 august amintind eliberareai noastra de catre glorioasele hoarde asiatice revarsate din1 944 pe pamantul nostru.Marele umorist Const. .Tanase recita pe scena teatrului Carabus; De la Nistru pan la Don davai ceas, davai palton etc. Disparusera defilarile festive la scoala, la Universitate sii pe soseaua Kisseleff sub Arcul de triumf. Grupul de statui ale regelui Ferdinand I intregitorul de Neam,din 1918 alaturi de insotitorii sai, de langa Muzeul Satuluip pe soseaua Kisseleff, a pierit intr-o singura noapte dupa ianuarie 1948 odata cu plecarea in exil a regelui Mihai I. Incercarea de a exolica copiilor nostri aceste translatii calendaristice se dovedeste pe an ce trece tot mai supraomeneasca, Este preferata prezentarea recitalurilor, imelodiile, rapsurile folclorice,si, manelele. care aduc mai mutla hrana sentimentala sufletelor fragede decat cronicile istorice..
  Eheu fugaces..Quantum mutatus ab illo...
 • -1 (1 vot)    
  respect (Duminică, 1 decembrie 2019, 19:11)

  cetateanulmodern [utilizator]

  respect mo 1
 • 0 (2 voturi)    
  sa zicem s'altfel (Duminică, 1 decembrie 2019, 19:17)

  codyrocco [utilizator]

  Journey - Don't stop Believing
 • +1 (1 vot)    
  Oare e cineva care nu cunoaste melodia asta? (Duminică, 1 decembrie 2019, 19:37)

  Paul Cristian [anonim]

  Fecioreasca de pe Mureș - Dumitru Fărcaș
  https://www.youtube.com/watch?v=Pdn0TVqTYL8
 • 0 (0 voturi)    
  Ciocarlia in interpretarea lui Gh. Zamfir (Duminică, 1 decembrie 2019, 19:55)

  ady77 [utilizator]

  Si mai sunt si alte melodii pentru poporul nostru, la fel de patrunzatoare.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by