Un cuvânt precum legendar abia dacă-i face dreptate compozitorului și chitaristului american Al Di Meola, care influențează de cinci decenii generații de muzicieni. Odată cu lansarea noului său album, Across the Universe, al doilea tribut adus formației The Beatles, Di Meola vă invită să-l însoțiți pe 5 mai, la Sala Palatului, într-o călătorie muzicală și personală, o evoluție de la primele acorduri printre corzi până la creațiile sale multi premiate de astăzi. Concertul face parte din seria Jazz Night Out, organizată de Twin Arts.

Al Di Meola in concert la BucurestiFoto: Twin Arts

Încă de la opt ani, Di Meola s-a împrietenit cu chitara și s-a-ndrăgostit repede de toate compozițiile marca The Beatles. Ba mai mult, a creditat trupa engleză ca fiind motivul principal pentru care a vrut să învețe să îmbine corzile sub degete. În paralel cu obsesia lui crescendo, profesorul care l-a format din copilărie a insistat să-l expună pe Di Meola la jazzul unor artiști pe-atunci consacrați precum Tal Farlow sau Kenny Burrell, la teorie și note, transformându-l într-un muzician desăvârșit încă de la o vârstă fragedă. Împreună au lansat și un ghid al corzilor și arpegiilor, o poartă deschisă către lumea în care a crescut Di Meola.

Primii ani au conturat drumul artistului într-o îmbinare blândă de pop, rock și jazz. Urmau să-și facă loc în interpretările lui și influențele latine, pe care le colecționase din toate explorările citadine, în căutarea ritmurilor de salsa, față de care simțea o reală atracție, fără să înțeleagă de ce. Cum fuziunile și experimentele muzicale au devenit parte din el, următorul pas firesc a fost popasul la renumitul Colegiu Muzical din Boston, Berklee.

Experimentele au continuat pentru Di Meola când a devenit, la 19 ani, noul chitarist al trupei fusion create de Chick Corea, Return Forever. Se spune că oricine e dispensabil, dar chitaristul s-a făcut de neînlocuit prin stilul său nou, cu o percuție mai tăioasă și surprinzătoare, cu o alternare mai agresivă și rapidă a corzilor, caracteristici antitetice predecesorului său, care jongla între note netede, legate. Mai târziu avea să descopere și muzica compozitorului argentinian Astor Piazzola, care i-a devenit prieten între timp. Piazzola a construit pe fundația pusă de Corea și a dus creațiile lui Di Meola la un alt nivel, influențându-i munca din următorii ani.

Anii 70 au marcat începutul carierei solo a lui Di Meola, cu albumele Land of the Midnight Sun și Elegant Gypsy, cu melodii deja clasice precum Mediterranean Sundance sau Race with Devil on Spanish Highway. Pentru un cocktail electrico-acustico-latin, sau, altfel spus, o bombă cu energie, descoperiți, pe rând, melodiile. Mergeți cu un Di Meola efervescent, fără centură, în depășiri după depășiri în curbe, cu 200 la oră, pe șoseaua riscurilor și a aventurilor pe corzi.

Nu stați însă încordați foarte mult, pentru că odată cu Mediterranean Sundance Di Meola începe să ridice piciorul de pe accelerație și să arate o față mai blândă în compoziții, linie pe care urma s-o deseneze în continuare și în trio-ul de chitare cu John McLaughlin și Paco De Lucia. Împreună au lansat Friday Night In San Francisco, un album live acustic care a devenit unul dintre cele mai influente. Pentru fanii jazzului acustic, bucuria a durat preț de alte două albume după acesta, toate audiții esențiale ale genului.

Di Meola a trecut și prin anii ‘80 cu albume solo, cinci dintre ele în timpul unor turnee care l-au dus pe culmile succesului. Live la Montreux, solo sau în trio, cu Larry Coryell sau cu Bireli Lagrene, sunt înregistrări de neratat pentru oricine vrea să-l vadă pe Di Meola într-un proces de maturizare, de decantare. Compozitorul începe să-și folosească centura, doar ca să-și conducă publicul spre frenezie.

E greu să vorbești despre soundul Di Meola fără să pomenești controlul incredibil pe care-l are în ciupitul alternativ al corzilor, de semnătura percuției cu care iese adesea în evidență prin palmarea corzilor înalte, devenind unul dintre tații acestei tehnici. În timp ce și-a angrenat corzile în tactici eclectice, compozitorul a înregistrat, printre altele, 13 albume solo și cinci colecții de albume live între 1990 și 2012.

Doi ani mai târziu, a lansat All Your Life, primul album tribut dedicat The Beatles, înregistrat în faimosul studio londonez Abbey Road, unde melodiile au fost înregistrate și în original. Așteptați-vă la aranjamente clasice, acustice ale melodiilor precum Eleanor Rigby, And I love her sau Penny Lane. Albumul bifează fanii lui Al, fanii The Beatles și ai corzilor latine și flamenco, rămânând, în același timp, fidel venei acustice care l-a hrănit de-o viață pe Di Meola.

În 2020, Al Di Meola ajunge și la București cu al doilea tribut pentru formația care i-a influențat cariera, Across the Universe. De data asta, compozitorul s-a întors în studioul lui din New Jersey, locul în care și-a petrecut adolescența ascultându-i pe The Beatles. E ocazia artistului să se-ntoarcă în timp și să pună un stop-cadru la toate momentele definitorii din viața lui ca om, chitarist, compozitor; să dea o circularitate creațiilor care l-au entuziasmat la început de carieră.

Al Di Meola va concerta marti, 5 Mai, la Sala Palatului cu începere de la ora 20:00. Accesul publicului se face cu începere de la ora 19:00.

Jazz Night Out este un eveniment marca Twin Arts.

Detalii pe: www.twinarts.ro

Bilete: categoria IV-120 lei, categoria III-150 lei, categoria II-180 de lei, categoria I-220 de lei, VIP-290 de lei.

Biletele se găsesc la casieria Sălii Palatului și în format electronic pe www.iabilet.ro și în rețeaua fizică iabilet.ro/rețea: în toată țara din magazinele Flanco, Librăriile Cărturesti, magazinul Muzica, de la stand-ul de bilete de la Metrou Unirii 1 (langă casa de bilete Metrorex), din magazinele UMAN, Senia și IQ BOX, din agențiile Perfect Tour, de la Hard Rock Cafe, Berăria H, Cafe Deko, Club Quantic, Club Vintage și Expirat Halele Carol (între orele 18:00-22:00 (în zilele de funcționare)) și de pe cele 1500 Stații de Plată SelfPay.

Online pe www.iabilet.ro, puteți plăti cu cardul prin Paypal, pe factura Vodafone sau Orange cu plata la sfârșitul lunii sau ramburs cu plata cash prin Fan Curier oriunde în țară.