VIDEO Beyonce și-a lansat noul album: ”Black is King”, cu efecte vizuale uluitoare
Acest proiect vine în continuarea albumului "The Lion King: The Gift", lansat în iulie 2019 şi inspirat din filmul "The Lion King", un lungmetraj live-action bazat pe filmul omonim de animaţie din catalogul Disney.
"Black Is King" este o poveste care reia tema din "Regele Leu", prezentând un băiat angajat într-un parcurs iniţiatic. Beyonce a făcut din acest album vizual un ambiţios proiect estetic, ce a fost salutat de criticii de specialitate.
Jude Dry, de la site-ul IndieWire, a dorit să omagieze acest film "saturat de efecte vizuale uluitoare".
În contextul mişcării protestatare declanşate de moartea lui George Floyd, proiectul muzical-vizual, orientat în întregime spre moştenirea culturală a comunităţii de culoare, are o rezonanţă deosebită.
"'Black Is King' este o prezentare uneori profundă a artiştilor africani a căror muncă se combină strălucit cu cea a americanilor care au rădăcini pe continentul african", a scris John DeFore, jurnalist la publicaţia The Hollywood Reporter.
Beyonce a invitat în acest proiect mai mulţi artişti din Africa, precum cântăreaţa nigeriană Yemi Alade, cântăreaţa sud-africană Busiswa şi artistul ghanez Shatta Wale, care sunt mult mai vizibili în "Black Is King" decât pe albumul muzical din 2019, dominat totuşi de vedete americane.
Însă există şi voci care au criticat procesul de "wakandificare" folosit de Beyonce, termen ce face trimitere la Wakanda, regatul imaginar plasat în Africa şi în care se desfăşoară acţiunea proiectului "Black Is King" şi a benzii desenate "Black Panther".
Potrivit criticilor, Beyonce, artistă originară din Houston, ar fi oferit admiratorilor ei o versiune deformată şi amalgamată asupra Africii.
"Poate cineva să-i spună lui Beyonce că Africa nu are o singură cultură şi că noi suntem oameni normali?", a scris pe Twitter un utilizator din Nigeria, Kaye Vuitton.
"Există lucruri mai urgente de făcut decât să te superi pe o femeie afro-americană care se foloseşte de mijloacele sale pentru a pune întrebări, a explora şi a interpreta artistic o modalitate de a completa golurile din identitatea ei", a declarat Timeka Smith, activistă pentru egalitate rasială, într-un articol publicat de cotidianul britanic The Independent.
Aceste goluri, spune ea, sunt legăturile dintre afro-americani şi trecutul lor din Africa, de care au fost separaţi şi pe care încearcă să le reconstituie. (Sursa: Agerpres)

Povestea tinerei din Bacău care ține spectacole de stand-up comedy în Europa în patru limbi diferite și l-a făcut pe Seinfeld să râdă
INTERVIU Vestea bună și vestea proastă despre tulpina SARS-CoV2 din Africa de Sud, confirmată în premieră în România: Cât de ușor se transmite și cât de eficiente sunt vaccinurile împotriva ei?
Noua LISTĂ a țărilor din zona galbenă / Republica Moldova, Italia, Spania, Franța sau Marea Britanie, pe listă
Unul din cei doi pacienți din România infectați cu tulpina africană a SARS-COV2, fosta jurnalistă Liana Alexandru, povestește aventura sa COVID-19: cum s-au încurcat rezultatele testelor și cum voluntarii au salvat situația
CDC-ul american are un ghid cu sfaturi în cazul unei apocalipse zombi / Dr. Seuss, în topul vânzărilor Amazon după ce a fost acuzat de rasism / Nou film Star Trek, nou serial Terminator, confirmate
FOTOGALERIE Primăria Capitalei a montat anul trecut 500 de stații STB noi, de aproape 10.000 de euro bucata. Deși nu le-a plătit încă, o parte au fost deja vandalizate
blah
Cum ar suna daca un militant american alb ar declara ca "euro-americanii incearca sa reconstituie legaturile lor cu Europa, continent de care au fost separati la un moment dat" ?!
Am urmarit o dezbatere la un post tv american despre mostenirea genetica a negrilor din USA, o emisiune doar pe jumatate serioasa (avea o doza mare de divertisment, pt ratiing).
A fost socant sa aud de la dna geneticiana afro-americana, o citez din memorie, 'nu ne intereseaza monstenirea caucaziana pe care o avem noi negrii din America, ne intereseaza doar Africa si ce ne vine de acolo" !
Puneti un alb, genetician, sa spuna " nu ne intereseaza mostenirea genetica africana pe care o avem noi albii, ne intereseaza doar ce am primit de la europeni"!
Politia gandirii ar fi imediat la usa lui cu pancarte si urlete despre "rasism" !
Persoane ca Beyonce se ascund in spatele "explorarii artisticie" pentru a-si ascunde narcisismul, ignoranta, au dreptate persoane cu adevarat "africane" din Africa sa critice ideile fanteziste ale dnei afro-americane.
Ca e artist, om de stiinta, agricultor, un om oarecare are valoare pentru ideile si munca sa, nu pentru ca e "afro-american" sau de vreo rasa anume.
Vietile tuturor conteaza, nu doar ale unora, iar discriminarea "pozitiva" a negrilor americani nu trebuie sa conduca la dispret si agresivitate fata de majoritatea alba.