Cum văd organizatorii de festivaluri revenirea la normalitate: „Nu s-au găsit bani pentru sectorul cultural, dar pentru festivalul George Enescu s-au găsit 12 milioane de euro. Plătim orchestre străine care au fost ajutate de statele lor”

de Marius Ghenț     HotNews.ro
Marţi, 11 mai 2021, 11:26 Life | Muzică


Electric Castle 3
Foto: Electric Castle, Facebook
​Se aproprie sezonul festivalurilor de muzică și data de 1 iunie, primul pas spre revenirea la „normalitate”, dar nu știm nimic despre soarta evenimentelor mari din România. Declarațiile unor politicieni nu sunt susținute de măsuri concrete. Niciun organizator de evenimente culturale nu are o idee clară despre ce urmează să se întâmple în lunile următoare.

Săptămâna trecută au apărut în presă declarații de la prim-ministrul Florin Cîțu, expert în economie și fan Foo Fighters, și Emil Boc, primarul orașului Cluj-Napoca și fan al festivalurilor de muzică, menite să liniștească tinerii din România care așteaptă un update în legătură cu soarta evenimentelor culturale din vară.

Premierul a postat chiar și un clip de la concertul Metallica de pe Arena Națională, împreună cu mesajul „îmi este dor să merg la concerte”.

La prima vedere, mesajele astea oferă un plus de optimism, o rază de speranță pentru cei care se gândesc la Electric Castle sau Untold. Problema e că nu au zis nimic concret.

Declarațiile lor sunt condiționate de mulți factori, de la rata de vaccinare la măsuri de siguranță neasumate la nivel legislativ. Emil Boc a spus că „sunt șanse foarte mari să avem festivaluri”. Cîțu a folosit expresii de genul „eu așa sper” sau „așa cred”.

În timp ce politicienii dau mesaje vagi, cei din industria evenimentelor culturale stau în așteptarea unor măsuri reale. Apar tot felul de știri despre concerte-test din Occident, unele cu mască, altele fără, cu participanți vaccinați sau testați, care spun aceeași poveste: riscul de infecție e inexistent.

Aceste rezultate nu sunt suficiente pentru a convinge autoritățile române, care se pregătesc să repete experimentul, în contextul în care organizarea unui festival mare nu se face de pe lună pe alta.

Am vorbit cu reprezentanții festivalurilor Electric Castle, Untold/Neversea, Artmania și Saga, ca să aflu cum văd ei revenirea la concerte cu capacitate maximă.

Vaccinarea e cea mai rapidă cale spre normalitateFestivalul Untold. FOTO via Facebook

Campania de vaccinare reprezintă o prioritate pentru revenirea la concertele cu capacitate maximă. Toate măsurile luate de autorități, fie că vorbim despre maratoane de vaccinare, centrele drive-thru sau promovarea inoculării cu ajutorul vedetelor, au un scop clar: încetinirea pandemiei.

Pe lângă beneficiile individuale, vaccinarea ajută și la păstrarea ratei de infectare la un nivel scăzut. Asta înseamnă și mai multe beneficii pentru organizatorii de evenimente. Tot sectorul cultural sprijină această campanie.

Fady Zaidan, CEO Alda România, organizatorul festivalului Saga, a spus că „este important ca rata vaccinării să continue să crească, să existe tot mai mulți oameni dornici să se vaccineze, să se imunizeze, astfel încât să poată participa la evenimente la care să fie în siguranță.

Numărul de persoane vaccinate în continuă creștere reprezintă un semn bun, rata de infectare este în scădere și avem motive să credem că festivalul poate avea loc în condiții cât mai aproape de normalul pe care îl știam.”

Codruța Vulcu, organizatorul festivalului Artmania și vice-președintele AROC, ne-a spus că „susținem puternic campania de vaccinare, cred că e singurul mod prin care o să putem ajunge la normalitate”, cu mențiunea că accesul la evenimente nu va fi restricționat doar pentru cei vaccinați.

Premierul Cîțu a vorbit în presă despre anumite beneficii de care ar trebui să se bucure cei care au fost inoculați. E o părere controversată și nu e susținută de sectorul cultural.

Fără discriminare la concerteE important să-ți faci vaccinul anti-COVID19, dar nu e obligatoriu. Să limitezi accesul la evenimentele mari în funcție de adeverința de vaccinare nu e o soluție, spun organizatorii.

Renate Roca-Rozenberg, PR Electric Castle, ne-a declarat:

„Poate sunt oameni care nu pot să-și facă vaccinul. Nu din rea intenție. Au un istoric medical care-i împiedică, dar asta nu înseamnă că nu pot veni la evenimente. Trebuie să fim fair, să nu discriminăm, decizia de vaccinare e individuală, nu e o obligație. Avem alte opțiuni, cum ar fi testarea.”

Și cei de la Neversea/Untold au militat încă de la începutul discuțiilor cu autoritățile pentru măsuri de siguranță diversificate. Edy Chereji, Head of Marketing & Communciation Untold Festival, e de părere că evenimentele mari nu sunt legate de rata de vaccinare, deși premierul a spus că revenirea la normalitate e condiționată de niște target-uri: 5 milioane de persoane vaccinate cu două doze până în iunie și 10 milioane în august.

Aceste obiective nu ar trebui să afecteze desfășurarea activităților celor din sectorul cultural. Edy ne-a spus că:

„Am solicitat autorităților reluarea tuturor evenimentelor pentru toți oamenii responsabili. Fie că se vaccinează, se testează sau fac dovada că au trecut prin boală. Vrem evenimente reluate pentru toți oamenii responsabili. Nu vrem să discriminăm.

Susținem campania de vaccinare. Am văzut eforturile pe care le fac autoritățile la nivel național. Și eu m-am vaccinat. Dar cred că nu ar trebui să limităm accesul doar la cei vaccinați.”

„Ca să repornești concertele cu adevărat ai nevoie de susținere financiară. Alte țări au rezolvat deja problema asta”Concert test, fără distanțare socială, organizat la Barcelona pe 27 martie. FOTO: Pau Venteo/ ContactoPhoto/ Profimedia


Chiar dacă autoritățile vor permite desfășurarea concertelor la capacitate maximă, sunt mari șanse să ne trezim că nu mai sunt resurse umane pentru reluarea lor.

Tot sectorul cultural a fost afectat de pandemie. Renate de la Electric Castle ne-a explicat situația din prezent:

„Compensațiile pentru pierderile înregistrate în industrie în ultimul an e un subiect important, pus pe plan secundar. Toată lumea vorbește de repornire, date, reguli, distanțări, dar uită că acest sector a fost grav afectat financiar.

Ca să repornești concertele cu adevărat ai nevoie de susținere financiară. Alte țări au rezolvat deja problema asta. În România nimeni nu e așa de bogat în sectorul cultural ca să spună că ultimul an nu l-a lovit foarte tare financiar. Cu toate astea companiile și-au ținut echipele.”

Suspendarea activității a afectat în special colaboratorii care lucrează la acest eveniment:

„Spre exemplu, sunt mulți oameni din zona de sonorizare. În ultimii ani, pentru că a mers totul foarte bine, un număr mare de oameni au îndrăznit și și-au luat aparatură cu împrumuturi. S-au trezit că nu mai pot plăti ratele. Și-au estimat că le pot plăti din evenimente viitoare, care nu au mai avut loc.”

Schema de ajutor de stat, atât de dezbătută în rândul opiniei publice, nu a fost implementată nici în ziua de azi. Momentan nu sunt bani. Codruța Vulcu, care a fost prezentă constant în timpul negocierilor cu Guvernul, mi-a spus că e o decizie politică:

„Mi se pare extraordinar de trist că nu s-au găsit bani pentru sectorul cultural dar pentru festivalul George Enescu s-au găsit aproape 12 milioane de euro. Cu banii ăia se salvau toate festivalurile din România și organizatorii de evenimente. E o decizie inadmisibilă.

Ni se spune că nu sunt bani dar statul finanțează orchestre străine. Cu tot respectul și admirația pentru importanța festivalului George Enescu, lăsăm sectorul intern să moară, lăsăm oamenii în faliment, să-și piardă casa sau locul de muncă.”

E o situație tristă, mai ales dacă ne gândim că orchestrele vin din niște țări care au grijă de sectorul cultural:

„Colegii din Germania mi-au spus că nu mai știu ce să facă cu toți banii care se aruncă spre ei. Este șocant. Statul român nu găsește bani pentru librării, cinematografe, festivaluri, tehnicieni, pentru nimeni. Dar plătim orchestre străine, care au fost ajutate de statele lor. Nu putem lăsa sectorul să moară.”

Măsuri de siguranță luate din timpÎn cazul în care organizatorii de evenimente vor primi ajutorul financiar de la stat, implementarea unor măsuri de siguranță timpurii va fi esențială pentru reluarea activității. Nu poți organiza un festival de muzică cu 30 de zile înainte de primul concert. E luna mai și încă nu știm nimic despre accesul vaccinaților, testaților sau celor trecuți prin boală.

Festivalurile din iulie, luna în care încep evenimentele mari din România, sunt în pericol din cauza acestei incertitudini. Neversea are loc, teoretic, în data de 8 iulie.

Edy Chereji e de părere că fără o listă clară de măsuri de siguranță, repornirea va dura mai mult decât ar trebui:

„Trebuie să ne reluăm activitatea. Pentru asta avem nevoie de o decizie clară din partea autorităților. Declarația domnului Cîțu, referitoare la data de 1 august, nu a fost o decizie oficială. Era o părere personală.

Dar trebuie să știm dacă ne pregătim cu toții pentru data de 1 august. E foarte important să vină și planul de măsuri ce trebuie aplicate. E important să nu ajungem într-un contra-timp. Avem nevoie de timp suficient ca să ne putem pregăti.”

Renate de la Electric Castle e de acord: „Nu e un mecanism pe care să-l repornești de parcă ieri l-ai închis. Vorbim de furnizori, artiști, toți trebuie să se sincronizeze ca să revenim la evenimentele de înainte de pandemie.”

Concerte-test care frânează revenirea la normalitateConcert test, fără distanțare socială, la Liverpool. FOTO: Avalon/ Profimedia

S-au tot vorbit despre organizarea unor concerte-test în capitală și la Cluj-Napoca. Emil Boc a spus că un astfel de eveniment s-ar putea organiza în 20 mai. Genul ăsta de declarații ridică nivelul de optimism în rândul populației. Măcar se face ceva. E un semn că ne mișcăm în direcția potrivită.

Din păcate, aceste concerte-test reprezintă exact opusul. Ele încetinesc revenirea la normalitate, cred organizatorii de festivaluri. De ce? Pentru că știm deja rezultatele.

Renate e de părere că „nu trebuie să faci concerte la tine în țară ca să vezi că lucrurile funcționează la fel. Ceilalți au făcut evenimente test mult mai devreme. Important e să te uiți la concluzii. Hai să nu reinventăm roata. Există deja un istoric la nivel european. Sunt concerte-test începute din octombrie-noiembrie anul trecut.”

Și Edy de la Untold e de părere că nu avem nevoie de evenimente test, „având în vedere că avem acces la rezultatele concertelor din alte țări. Concerte care s-au făcut și în urmă cu cinci luni. Acum trebuie să lucrăm la planul concret de redeschidere.

Avem evenimentul test de la Barcelona, de unde am aflat că sigura metoda ca să-i primim din nou pe oameni la concerte e pe baza testării rapide. Nu a fost nici un caz de infectare.”

Trebuie să rezolvi multe probleme logistice pentru organizarea unui concert-test. Rezultatele le afli după câteva zile. Între timp, sectorul cultural rămâne într-un stand-by inutil.

Autoritățile trebuie să sprijine financiar sectorul, să promoveze în continuare campania de vaccinare, să vină cu măsuri clare și din timp pentru organizatori, să nu limiteze accesul persoanelor și să nu-și piardă timpul cu experimente fără sens. Când vor reuși să bifeze toate aceste cerințe, atunci vom putea să revenim la concertele cu capacitate maximă.

Având în vedere climatul politic și birocrația din România, e foarte ușor să ne gândim la ce-i mai rău pentru vara lui 2021. Dar trebuie să fim optimiști. Așa cum ne-a spus și Edy Chereji: „100% vom avea concerte anul ăsta. Autoritățile vor înțelege nevoia oamenilor de a participa la evenimente.”
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

5385 vizualizari

 • +13 (37 voturi)    
  Unde se mai drogheaza hipsterii anul asta (Marţi, 11 mai 2021, 11:47)

  xolv [utilizator]

  daca sunt anulate festivalurile ?
  • -6 (18 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Marţi, 11 mai 2021, 12:11)

   [anonim] i-a raspuns lui xolv

  • +16 (20 voturi)    
   hehe (Marţi, 11 mai 2021, 14:41)

   Soljenitin [utilizator] i-a raspuns lui xolv

   Pai, vad că numai cei de la antol, nevărsi și ilectrichesăl fac gălăgie, în rest mai nimeni. Poate numai Bittman, căruia i s-a închis robinetul de bani publici și acum schelălăie că nu îi cumpără nimeni behăiturile.

   Stimabililor, antol, nevărsi și alți maneliști de acest calibru nu reprezintă sectorul cultural românesc, ci sunt doar niște organizatori de evenimente care au rămas fără banii beizadelelor de bani-gata și acum se victimizează de parcă doar ei ar fi în rahat, nu toate componentele economiei.

   Și da, Festivalul Enescu merită cele 12 milioane de euro întrucât el chiar este o manifestare culturală, nu un talcioc de coate-goale veniți să doarmă cu nasul în praf(uri).
  • +2 (2 voturi)    
   Impertinență răutăcioasă. (Miercuri, 12 mai 2021, 9:13)

   asavreau [utilizator] i-a raspuns lui xolv

   Dovedesc câtă //cultură// este în cadrul festivalurilor promovate de ei. De cunoștințele organizatorilor nu mai vorbim. difuzând manele în cadrul festivalului, dar o piesă de George Enescu nu.
 • +31 (39 voturi)    
  A propos de finantarea orchestrelor "straine" (Marţi, 11 mai 2021, 11:49)

  mdumitrescu [utilizator]

  Dna Renate, daca ma uit pe https://electriccastle.ro/line-up, avem:

  1. Twenty one pilots
  2. Gorillaz
  3. Deftones


  Ati dori sa implicati ca aceste trupe sunt romanesti?
  Sau dvs platiti artistii romani cu aceleasi gajuri ca pe cei straini?

  Despre ce "decizii inadmisibile" vorbim aici?
  • -9 (19 voturi)    
   Faceti confuzie (Marţi, 11 mai 2021, 12:37)

   AndreeaMaria2002 [utilizator] i-a raspuns lui mdumitrescu

   Nimeni de la EC nu zice nimic de artisti straini, cred ca n-ati citi atent
   • +14 (14 voturi)    
    Eu zic ca Renate tocmai asta a zis: (Marţi, 11 mai 2021, 14:08)

    Cataleya [utilizator] i-a raspuns lui AndreeaMaria2002

    Citez din articol:

    "Renate de la Electric Castle ne-a explicat situația din prezent: "Ni se spune că nu sunt bani dar statul finanțează orchestre străine"
   • +3 (13 voturi)    
    Poate mai citiți dumneavoastră (Marţi, 11 mai 2021, 14:59)

    Leul in iarna [utilizator] i-a raspuns lui AndreeaMaria2002

    o dată...
   • +8 (8 voturi)    
    Doamna draga (Miercuri, 12 mai 2021, 0:07)

    Beer-gummy-bear [utilizator] i-a raspuns lui AndreeaMaria2002

    vreti sa spuneti ca daca guvernul le-ar permite, cei de la EC ar organiza un festival exclusiv cu artisti romani? Asta o sa se intample cand mi-oi vedea eu ceafa!
  • +8 (22 voturi)    
   Nu prea are legatura cu cultura. (Marţi, 11 mai 2021, 12:38)

   Cataleya [utilizator] i-a raspuns lui mdumitrescu

   Intregul articol, mai ales nemultumirile acestor organizatori de festivaluri cu nume exotice seamana mai mult cu un protest politic ticluit de PSD si cu multa duhoare de "sindicat".
   Daca nu-s in stare sa-i scoata banii dati pe boxe, inseamna ca si-au ales gresit meseria.
   (Manelistii au propriile scule si isi filmeaza clipurile cu telefonul. Cateva versuri despre bani, niste bucoase corpolente pt decor si isi scot banii pe youtube))

   Disparitia de la butoanele bugetului a primarilor PSD-isti care imparteau bani cu lopata catre toti acesti organizatori obscuri de spectacole si mai obscure, unde erau platiti toti guristii care laudau partidul, se resimte puternic in buzunarele celor care se vaicaresc in acest articol.
   Sa compari Festivalul Enescu cu iarmaroacele finantate din belsg de coana Firea, unde Bitman era maestru de ceremonii pt cateva deschilotate care se vaicareau pe o scena improvizata, e un sacrilegiu.

   Rog pe cei ofensati sa considere postarea un pamflet si sa-l trateze ca atare.
   • 0 (14 voturi)    
    Era si Tudor Chirila platit si apoi poza in "erou" (Marţi, 11 mai 2021, 12:57)

    Miky60 [utilizator] i-a raspuns lui Cataleya

    .*.

    Nu numai guristii care laudau PSD-ul erau platiti, erau si multi care atarnau la banii de la primarii ca Tudor Chirila sau Dan Teodorescu Taxi si apoi pozau in "ingeri neprihaniti" si incercau sa se scuze injurand PSD-ul.

    .*.
   • +10 (16 voturi)    
    Festival Enescu (Marţi, 11 mai 2021, 13:13)

    Arkantas [utilizator] i-a raspuns lui Cataleya

    Sa compari festivalul Enescu cu bine zis iarmaroace este o impunitate...
   • -3 (5 voturi)    
    marile festivaluri (Marţi, 11 mai 2021, 21:16)

    atc [utilizator] i-a raspuns lui Cataleya

    Trebuie sa accepti, conform logicii tale, ca PSD e
    " cel mai tare din parcare" daca a reusit sa capaciteze hipsterii de la astfel de festivaluri "verzi"- adica viitorul luminos al tarii! Se da USR-ul de ceasul mortii!
 • +16 (22 voturi)    
  tot straini vin si dincolo (Marţi, 11 mai 2021, 12:06)

  Vic_Tor [utilizator]

  la Electric , Untold, Neversea etc, 75% din artisti sunt straini. doar ca se cheltuie multi bani in festival si se primesc sponsorizari grase - de asta sunt mai atractive financiar decat Festivalul Enescu. La cat de mult costa un abonament de festival, pot sa includa si un test rapid daca sunt atat de anti-discriminare si vor sa ii primeasca pe toti
  • +10 (14 voturi)    
   În afară de asta (Marţi, 11 mai 2021, 15:15)

   Leul in iarna [utilizator] i-a raspuns lui Vic_Tor

   Festivalul Enescu are deja o tradiție foarte veche iar valoarea lui s-a impus pe plan mondial foarte mult... Numai faptul că a avut lungă vreme la conducerea sa un artist de talia lui Zubin Mehta poate să însemne ceva pentru România... Fără să mai pun la socoteală numele ilustre de artiști care participă la fiecare ediție... Organizatorii ăștia de evenimente poate ar trebui să învețe să se descurce și fără subvenții de la stat... Iar în ceea ce privește orchestrele străine care au căpătat în pandemie bani de la statul lor de nu mai au ce face cu ei, i-aș sfătui pe aceiași organizatori să se mai informeze... De exemplu Metropolitan Opera solicită donații pentru a-și plăti angajații... E de ajuns să arunci un ochi pe pagina acestei instituții ca să afli acest lucru...
  • -2 (2 voturi)    
   Asta ziceau si ei, ca vor sa testeze lumea (Miercuri, 12 mai 2021, 7:31)

   Denulu [utilizator] i-a raspuns lui Vic_Tor

   Problema e ca nu exista legal posibilitatea sa organizezi un concert sau un festival cu testare antigen la intrare.

   Evident, legea asta o sa existe la un moment dat, dar un festival nu se organizeaza de pe o zi pe alta. Era bine, zic eu, daca spuneau clar ca lor le ia N zile sa adune toti oamenii de care au nevoie, sa construiasca ce au de construit etc., si nu pot sa porneasca nimic pana nu au macar un proiect de lege.

   Din pacate articolul ne spune numai ca nu se stie nimic exact, nu ne zice nici macar daca Untold sau EC ar putea sa nu organizeze nimic anul asta si sa supravietuiasca pana la anul.
   • +2 (2 voturi)    
    Dacă aveau minte, o spuneau ei. (Miercuri, 12 mai 2021, 9:17)

    asavreau [utilizator] i-a raspuns lui Denulu

    Nu tu. Ei sunt supărați pe George Enescu, care auzi, cică face cultură !!! Și ei ce fac?
 • +8 (20 voturi)    
  Idee (Marţi, 11 mai 2021, 12:13)

  Mazeta [utilizator]

  Poate Neversea și Untold ar trebui să fie unite într-un singur festival, Never Untold.
  • +2 (4 voturi)    
   Si cummai facem dublu bani pe bilete cu aceleasi n (Marţi, 11 mai 2021, 13:31)

   Zaph [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   cum mai dublam banii cu doua bilete pe an, pe persoana, numai ca schimbi putin peisajul de la mare la munte? :)) nu ar da oricine peste 1500 lei pe un bilet pt trei nopti de show. si fara VIP. n-ai prefera sa faci dublul banilor cu aceiasi invitati pe scene reciclate de la an la an?
 • +13 (15 voturi)    
  fix la fel (Marţi, 11 mai 2021, 12:14)

  Puican [utilizator]

  Pai la cluj vin aproape numai straini, banii din subventii merg tot "afara".
 • +13 (19 voturi)    
  mere comparate cu pere (Marţi, 11 mai 2021, 12:18)

  Atlantic [utilizator]

  Deosebirea intre Festivalul Enescu si celelalte "festivaluri" este ca primii merita cu prisosinta,prin calitate si prestigiu,cei 12 milioane de euro..Ceilalti,ciocul mic pana cand vor chiar avea ceva de aratat.
  • -3 (5 voturi)    
   Festivalul George Enescu (Marţi, 11 mai 2021, 21:25)

   atc [utilizator] i-a raspuns lui Atlantic

   Stai linistit! Cat de curand ( cand se va dovedi ca Enescu exploata servitori romi), va fi inlocuit cu Festivalul International "Tudor Chirila ft. Florin Salam". Cu tot respectul!
 • +9 (11 voturi)    
  .. (Marţi, 11 mai 2021, 12:24)

  albastru de Romania [utilizator]

  ce prostie, de parca la electric castle canta doar romani.
 • +13 (19 voturi)    
  Sa vedem (Marţi, 11 mai 2021, 12:25)

  Incomod3 [utilizator]

  ce zic clujenii din centru, dupa ce au vazut anul trecut ce bine si liniste si curat e fara Untoldu lu peste...sa vedem cum o sa suporte cand se va relua balamucul... Numai ca sa se imbogateasca niste smecheri... :)
  • +2 (2 voturi)    
   Isi merita soarta! (Miercuri, 12 mai 2021, 0:30)

   Beer-gummy-bear [utilizator] i-a raspuns lui Incomod3

   cand va reincepe festivalul! Pt ca l-au votat pe Boc cu 74% cand aveau optiunea Emanuel Ungureanu! N-au de cat sa asculte basul de pe stadion direct din pat! (apropo, se aude clar inclusiv in tot Manasturul)!
 • +13 (17 voturi)    
  Ia uite unde se ascundea cultura ! (Marţi, 11 mai 2021, 12:29)

  Tescovin [utilizator]

  „Mi se pare extraordinar de trist că nu s-au găsit bani pentru sectorul cultural dar pentru festivalul George Enescu s-au găsit aproape 12 milioane de euro.”

  Aha, dar festivalul Enescu ce e, concurs de pescuit ? Bine că au ajuns Artmania și Castelul Electric bastioane ale culturii române, m-am liniștit !
 • +6 (18 voturi)    
  Adica trebuie Armin van Buuren decat Mozart? (Marţi, 11 mai 2021, 12:37)

  Miky60 [utilizator]

  .*.

  Manelistii sosoci care organizeaza festivalele cu muzica de alarme de apartament ca Electric Castle sau Untold sau Neversea vor sa ne spuna ca mai bine se organizeaza concertele lor cu Armin Van Buuren sau Paul van Dick decat concertele de la Festivalul George Enescu cu muzicieni adevarati care interpreteaza Mozart?

  Normal, manelistii sosoci ce sa stie...

  .*.
  • -4 (4 voturi)    
   un DA hotarat!... (Marţi, 11 mai 2021, 21:39)

   atc [utilizator] i-a raspuns lui Miky60

   ....zice Universitatea din Oxford ( USA) :
   https://www.marginaliaetc.ro/mozart-inlocuit-cu-dua-lipa-universitatea-oxford-va-renunta-la-predarea-muzicii-clasice-in-numele-corectitudinii-politice. Citez, fragmentar: "Muzica cultă este considerată a fi „prea colonială”, iar Beethoven și Mozart vor fi înlocuiți cu Dua Lipa și staruri de muzică pop. Universitatea Oxford și-a asumat idealurile mișcării Black Lives Matter și, ca atare, are în vedere un plan de a elimina din curriculă muzica clasică, cultă, compusă pe partituri și cu notații muzicale. Muzica cultă este considerată a fi „prea colonială”, în timp ce Beethoven și Mozart, precum și curriculumul muzical în general, sunt considerați a fi în „complicitate cu supremația albă”.
 • +15 (21 voturi)    
  ... (Marţi, 11 mai 2021, 12:59)

  a.nonim [utilizator]

  "Mi se pare extraordinar de trist că nu s-au găsit bani pentru sectorul cultural dar pentru festivalul George Enescu s-au găsit aproape 12 milioane de euro. Cu banii ăia se salvau toate festivalurile din România și organizatorii de evenimente"...
  In primul rand festivalul George Enescu este singura manifestare culturala de acest calibru din Romania. In al doilea rand daca iesi de pe acesta "piata" este foarte greu sa revii, este esential sa existe continuitate. In al treilea rand (si cel mai important) mizeriile pe care le numiti voi festivaluri nu se pot compara nici in gluma cu George Enescu. Se pot asculta si pe Youitube, nu se piede nimic din calitate.
  • 0 (0 voturi)    
   Dar ce are daca asculti muzica clasica pe Youtube? (Miercuri, 12 mai 2021, 8:13)

   Denulu [utilizator] i-a raspuns lui a.nonim

   Ce anume se pierde din calitate? Ar trebui sa le spui si organizatorilor festivalului George Enescu, ca ei se laudau in 2019 cu cu numarul celor care au ascultat concertele online, la TV, sau la radio:

   https://www.news.ro/cultura-media/festivalul-international-george-enescu-2019-buget-de-55-de-milioane-de-lei-peste-250-000-de-spectatori-in-sali-si-online-1922401025002019091519124247

   Din cei "250.000 de spectatori", doar "120.000 de melomani" + "5.500 de melomani" par sa fi participat live la concerte in salile de spectacol. 39 de milioane RON de la Ministerul Culturii = 310 RON pe cap de "meloman". Daca e asa de mare diferenta, de ce nu platesc "melomanii" nostri bilete cu 310 RON mai scumpe, si trebuie sa acopere statul diferenta?

   PS: Asa de multi fani ai festivalului exista in Romania, ca nu s-a gasit nici macar unul care sa adauge un paragraf in Wikipedia, cat de scurt, despre editia din 2019:

   https://ro.wikipedia.org/wiki/Festivalul_%E2%80%9EGeorge_Enescu%E2%80%9D

   De recunoastere internationala ce sa mai zic, ca pagina in engleza nu a mai fost actualizata din 2013:

   https://en.wikipedia.org/wiki/George_Enescu_Festival
   • 0 (0 voturi)    
    ... (Miercuri, 12 mai 2021, 14:11)

    a.nonim [utilizator] i-a raspuns lui Denulu

    Ca sa vezi diferenta trebuie sa asculti o vioara live, si apoi aceeasi inregistrare pe youtube. Celibidache a refuzat sa realizeze inregistrari, tocmai pentru ca urechea sa muzicala perfecta nu putea accepta nici macar inregistrarile pe CD.
    In caz ca nu stiati, programarile pentru festivalul George Enescu se fac cu 2-3 ani in avans (nu mai vorbim de negocieri care dureaza mult mai mult). Nu oricine reuseste sa aduca o orchestra precum cea din Berlin, si asta spune multe despre nivelul festivalului (mult mai mult decat un site).
    Bun, sa zicem ca nu sunt atat de multi melomani in Romania ca sa justifice costurile. Ce propuneti, sa-i aducem pa Minune si Salam la Ateneu? Audienta e incomparabila, probabil si veniturile ar fi la fel. Daca gandim asa, nu e deloc de mirare ca suntem in situatia in care suntem, un popor abrutizat, primitiv.
    Iar Wikipedia nu trebuie idealizata, e un bun punct de plecare, nimic mai mult. Un milion de amatori nu pot scrie niciodata un articol la nivelul unui om de stiinta. Iar cei care au nivelul de expertiza necesar, de regula nu au timp. Sa scrii un articol de nivel academic dureaza incomparabil mai mult. Iar timpul unui om de stiinta costa enorm. E o iluzie, o naivitate, sa crezi ca numarul poate compensa calitatea.
 • +2 (4 voturi)    
  ? (Marţi, 11 mai 2021, 16:23)

  Elfu [utilizator]

  nu am vb cu Codruța Vulcu despre "decizie inadmisibilă" dar am citit o scrisoare deschisa (asa cum a fost publicata ea de AROC)

  https://www.aroc.ro/ro/a-ii-a-scrisoare-deschis-c-tre-pre-edintele-rom-niei-dl-klaus-werner-iohannis
 • +1 (1 vot)    
  saracii de ei (Miercuri, 12 mai 2021, 10:06)

  iuon [utilizator]

  Saracii Untoldisti!!! Saracul Bute!

  Cati bani publici au fost spalati in conturile lor ... la primul eveniment, Cluj Capitala Europeana ... cate jonglerii financiare sau facut ... si tot ei sunt suparati. Cate lucruri sar putea spune, daca ar fi urechi de ascultat.

  Emil pune la dispozitia lor jumatate din oras, parcul public si n + 1 de lucruri, intrun mod ultra ilegal ... si tot se plang.

  Ce sa zicem noi, care stam in zona si nu dormim nopti intregi? Ce sa zica oamenii din spitalele din zona, care nu dorm din cauza lor, chiar daca au fost proaspat operati, oameni care au firme, proprietati in zona, fiind cu acesul limitat in acea perioada!

  Vai de festivalul Georghe Enescu!!! Maca participantii de la acel festival nu se pisa si nu vomita pe gardul meu. Nu urla dimineata cand pleaca de la concerte, beat si drogat.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by