Sanctuarul de urși Libearty din Zărnești și alte opt locuri speciale din țară se vor transforma, în perioada 25 august-26 septembrie, în săli de concerte pentru a găzdui cea de-a cincea ediție a turneului național Classic Unlimited, susținut de pianistul Bogdan Vaida.

Bogdan VaidaFoto: Fapte

Astfel, dacă în anii trecuți turneul a avut loc în librării, tipografii, fabrici de mobilă, mine de cărbuni, ateliere de reparații auto, magazine de biciclete, sedii de firmă sau galerii de artă, anul acesta Classic Unlimited se va desfășura în următoarele spații culturale atipice:

• 25 august - Magazia de pulbere by EC Garden – Cluj-Napoca

• 28 august - Grădina Botanică "Vasile Fati" - Jibou

• 29 august - Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie – Târgu Mureș

• 10 septembrie - Bastionul Artiștilor - Brașov

• 11 septembrie - Sanctuarul de urși Libearty - Zărnești

• 16 septembrie - Uzina de Apă / Centru de arhitectură, cultură urbană și peisaj - Suceava

• 17 septembrie - Muzeul Poezie(i) / Casa Muzeelor - Iași

• 25 septembrie - Muzeul Astra – Sibiu

• 26 septembrie – Faber – Timișoara

’’Turneul din acest an este un moment de bucurie pentru echipă și, sperăm noi, și pentru spectatori, și-un mic pas spre revenirea la normalitate. Ne-am propus să ajungem în nouă comunități, dintre cele mai diverse, de la spații de concerte reinventate în pandemie la spații propuse chiar de comunitatea Classic Unlimited, locuri unde muzica clasică s-a auzit mai rar. Am păstrat de anul trecut ideea de spațiu în aer liber, deschis și primitor, și i-am adăugat o notă contemporană printr-un nou repertoriu. Suntem siguri că o să placă și abia așteptăm să prezentăm publicului muzica și compozitorii din spatele ei’’, a declarat Meda Corovei, project manager Classic Unlimited.

În timpul seriei de concerte Classic Unlimited, intitulată anul acesta A contemporary view, publicul va putea asculta atât piese consacrate ale muzicii clasice, cât și trei piese contemporane, create special pentru turneu de compozitorii clujeni Ciprian Gabriel Pop, Șerban Marcu și Cristian Bence-Muk. Astfel, repertoriul include Intermezzo de Johannes Brahms, Mirror Spiders de Șerban Marcu, Marrock de Cristian Bence-Muk, Colonel Mosquito de Ciprian Gabriel Pop, Impromptu (Op. 90, nr. 4) de Franz Schubert, Preludiu (Op. 93, nr. 10) de Serghei Rahmaninov, precum și Variațiuni pe "La ci darem la mano” (Op. 2) de Frédéric Chopin.

"Ne bucurăm să găzduim în pădurea ursuleților un concert inedit de pian și să petrecem împreună o seară cu adevărat deosebită, alături de animalele salvate, care au primit o a doua șansă la libertate și un cer fără gratii în Sanctuarul de urși Libearty din Zărnești. Desemnat cel mai etic sanctuar din lume, Libearty va oferi un cadru ideal pentru un astfel de spectacol de excepție", a spus Cristina Lapis, președinta Asociaţiei Milioane de Prieteni şi fondatoarea Sanctuarului de urşi Libearty de la Zărneşti.

La fel ca în fiecare an, accesul la concertele Classic Unlimited este gratuit și se va face exclusiv pe bază de rezervare a locului pe site-ul evenimentului: www.classicunlimited.ro. Pentru o bună desfășurare a evenimentelor, participanții trebuie să confirme rezervarea biletului cu cel târziu 48 de ore înainte de ziua concertului. Rezervările care nu sunt astfel confirmate își pierd valabilitatea.

Odată cu rezervarea locurilor la concert, iubitorii de muzică clasică vor avea posibilitatea, pe site, să susțină financiar turneul cu suma pe care o doresc.

Pe parcursul concertelor, publicul participant va purta mască pentru a se evita răspândirea virusului SARS-CoV-2. La intrarea în spațiul de concert, se va efectua un triaj observațional și nu va fi permis accesul persoanelor care prezintă simptome de infecție respiratorie (tuse, strănut, rinoree). De asemenea, se va măsura temperatura fiecărui spectator, iar persoanele care refuză verificarea sau a căror temperatură depășește 37,3 grade Celsius nu vor putea intra la concert.

Classic Unlimited este inspirat de turneul Klassik Mittendrin, care a debutat în 2015 într-un atelier de motociclete din Germania, când pianistul Bogdan Vaida a avut ideea de a scoate muzica clasică din sălile de concert, din dorința de a o face mai accesibilă publicului larg. Doi ani mai târziu, odată cu implicarea Asociației Fapte, proiectul a ajuns în România. În cele patru turnee de până acum, peste 4.000 de persoane au luat parte la concertele Classic Unlimited care avut loc în locuri neconvenționale din Cluj-Napoca, București, Oradea, Iași, Brașov, Alba Iulia, Baia Mare, Târgu Mureș, Râmnicu Vâlcea, Petrila, Turda și altele.

Turneul Classic Unlimited este un proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național și realizat cu sprijinul Yamaha și Raiffeisen Bank.

Parteneri media: Radio România Cultural, Radio France International, Hotnews, Modernism, EBS Radio, Actual de Cluj, Monitorul de Cluj.

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finanțării.

Site: classicunlimited.ro

Facebook:facebook.com/classicunlimited.ro