Cântăreţul Achille Lauro a stârnit un scandal în Italia după ce a prezentat, marţi, pe scena Teatrului Ariston de la Sanremo, în timpul festivalului, un botez fals, relatează agenția ANSA, citată de Agerpres.

Achille Lauro la Festivalul de la San RemoFoto: Marco Piraccini / Zuma Press / Profimedia Images

Evenimentul a fost transmis în direct de Rai, televiziunea publică italiană, fiind criticat de Antonio Suetta, episcop al oraşului Sanremo. Suetta a denunţat în comunicat „cuvinte, atitudini şi gesturi care nu sunt doar ofensatoare pentru religie, ci pentru demnitatea umană”.

Îmbrăcat doar cu pantaloni din piele, Achille Lauro s-a mângâiat între picioare, înainte de a simula auto-botezul. Suetta a fost şocat de transmisiunea de la Rai, care „ia în derâdere şi profanează simbolurile sacre ale religiei catolice prin gesturi care evocă botezul într-un context profan”.

„Cred că este necesar să denunţăm felul în care serviciul public nu poate şi nu trebuie să permită acest gen de situaţii, în speranţa ca cineva să intervină la nivel instituţional”, a adăugat el.

Vaticanul denunță un „mesaj transgresiv” fără precedent

Redactorul-şef al ziarului L'Osservatore Romano, publicat de Biroul de presă al Vaticanului, a publicat un scurt text în care este criticat momentul.

„Nu a existat niciodată în istorie un mesaj la fel de transgresiv la adresa Evangheliei”, a scris Andrea Monda, înainte de a aminti celebrul concert din 1992 unde publicul lui David Bowie a intonat Tatăl Nostru în timp ce cântăreţul a îngenunchiat.

„Transgresivii de astăzi nu au acelaşi farmec ca cei de altădată”, a continuat el.

Achille Lauro, care a interpretat melodia „Domenica”, a scris pe Instagram că prestaţia sa de la Sanremo a fost un cadou pentru mama sa. „Mamele sunt fiinţe divine. Ele ne dau viaţă în fiecare zi şi astăzi este un nou început. Vă ofer botezul meu”.

Radiotelevisione Italiana a declarat că nu a intenţionat să creeze o polemică şi regretă reacţia autorităţilor religioase. Festivalul de la Sanremo a început marţi şi se va încheia sâmbătă. Câştigătorul va reprezenta Italia la concursul Eurovision 2022 de la Torino.