Cu doar câteva zile în urmă, a sărbătorit printr-o postare pe Instagram victoria sa la Vidbir 2022, „Sanremo ucrainean”, biletul de intrare la Eurovision Song Contest, cu piesa „Shadows of Forgotten Ancestors”. Astăzi, cântăreața ucraineană Alina Pash s-a retras din competiția europeană, copleșită de o controversă care o urmărește de ani de zile şi care s-a intensificat odată cu ultimele evenimente legate de criza cu Rusia.

Alina PashFoto: Instagram @alinapash

Ea a fost acuzată pe rețelele de socializare că ar fi susținut concerte în Crimeea după ce a luat un zbor de la Moscova, încălcând astfel regulile concursului Vidbir și legislația ucraineană și a fost inclusă în baza de date ucraineană „Peacemaker” pentru „vizite ilegale în Crimeea”. Vizite dezminţite de Alina Pash - relatează Rai News, citat de Rador.

Vidbir, concursul în urma căruia este decis reprezentantul țării la Eurovision, interzice artiștilor să cânte la evenimente publice și private organizate în Rusia, în Republica Autonomă Crimeea sau în orice alt teritoriu ocupat al Ucrainei și să intre sau să iasă de pe teritoriul Republicii Autonome Crimeea sau din teritoriile temporar ocupate Donețk și Luhansk, încălcând legislația ucraineană.

Într-un interviu din 2019, Alina ar fi povestit despre o călătorie în Crimeea folosind verbul „a zbura”.

Într-un alt interviu acordat în urmă cu câteva zile, Pash a precizat că s-a dus în Crimeea anexată de Rusia cu autobuzul și din motive personale, numai că acest lucru nu a fost suficient pentru a calma „războiul urii” declanșat pe rețelele de socializare. Televiziunea publică ucraineană, organizatoarea concursului Vidbir 2022, i-a cerut să prezinte documente oficiale care să ateste trecerea pe cale terestră în Crimeea, însă cele trimise de cântăreață au fost contestate, iar în prezent se fac cercetări pentru veridicitatea acestora.

Miercuri, tot prin intermediul rețelelor de socializare a sosit vestea retragerii de la Eurovision, şi o invitație către ucraineni - „rămâneţi uniți, astăzi este mai important ca niciodată”.

„Sunt cetățean ucrainean, respect legile Ucrainei, încerc să duc tradițiile și valorile Ucrainei în lume. Ceea ce a reieşit din această poveste nu este deloc ceea ce spun în melodia mea”, precizează Alina pe Instagram. „Sunt un artist, nu un politician, și nu vreau acest război și nici ura virtuală. Principalul război de acum este cel străin, care a ajuns în țara mea în 2014”. După care a făcut anunțul: „Cu inima frântă, îmi retrag candidatura ca reprezentant al Ucrainei la Eurovision Song Contest. Îmi pare foarte rău”.

Născută în Transcarpatia, Alina Pash s-a făcut cunoscută publicului participând la versiunea ucraineană a concursului X Factor, unde s-a calificat pe locul al treilea. Rapper și cântăreț, artista a lansat trei albume care au ajuns toate trei în topurile naționale.