Artiști din 17 țări, printre care și Republica Moldova, vor urca pe scena de la Arena Pala Olimpico, Torino, marți, în prima semifinală a concursului Eurovision. Românii pot urmări spectacolul la TVR 1 și TVRi, începând cu ora 22.00.

Zdob si Zdub reprezinta Moldova in prima semifinala a Eurovison 2022Foto: Eurovison Moldova

Care sunt țările care vor participa în prima semifinală Eurovision

Albania, Letonia, Elveţia, Slovenia, Bulgaria, Republica Moldova, Ucraina, Lituania, Regatul Țărilor de Jos (în prima parte a concursului), Norvegia, Portugalia, Danemarca, Armenia, Austria, Croația, Islanda și Grecia (în partea a doua) sunt țările care intră astă seară în concurs, pottrivit TVR.

În afară de locuitorii acestor țări, în această semifinală votează și fanii Eurovision din Franța și Italia. Doar zece dintre concurenți vor merge mai departe, în Finală.

Ţările din grupul celor cinci mari plătitoare (big five) – Franţa, Germania, Spania, Marea Britanie şi Italia – sunt calificate direct în finală.

Publicul din România poate urmări imagini inedite de la eveniment în programele de știri ale TVR și pe pagina oficială https://www.facebook.com/eurovision.romania/, unde sunt difuzate, zilnic, în exclusivitate, materiale şi transmisiuni live de la Arena Pala Olimpico.

Zdob și Zdub și frații Advahov vor reprezenta Moldova

Republica Moldova va fi reprezentată în prima semifinală a Eurovisionului de marți seară de formația Zdob și Zdub și frații Advahov cu melodia„ Trenulețul” și care vor avea numărul 9 în concurs.

„Am avut și simțim suportul vostru, drag public, chiar din momentul lansării Trenulețului! Acum e rândul nostru să vă dăm energia pozitivă acumulată”, este îndemnul reprezentanților Republicii Moldova.

Când va intra în concurs WRS, reprezentantul României

România va intra în concurs joi, 12 mai, în partea a doua a Semifinalei cu numărul 2, iar cel care va reprezenta țara noastră este WRS, cu piesa "Llamame", după ce a câștigat finala Selecţiei Naţionale.

Cine este WRS

Numele real al lui WRS (pronunțat urs) este Andrei Ionuț Ursu și este născut în Buzău în 1993.

El a lucrat ca dansator pentru artiști celebri precum Inna, Antonia sau Carla's Dreams și a făcut parte din echipa de balet a PRO TV la emisiuni precum Vocea României și Românii au talent. În ianuarie 2020, a semnat cu Global Records și a început proiectul muzica electropop cu numele de scenă WRS.

A început să danseze la vârsta de 12 ani pentru că a fost încurajat de părinții săi, dansatori de muzică populară.

În 2015 și-a început cariera muzicală în trupa de băieți Shot. După doi ani, a părăsit proiectul, s-a mutat la Londra și a început să compună muzică.

WRS a debutat în ianuarie 2020 cu piesa „Why”.

În februarie 2022, WRS a lansat single-ul „Llamame”, cu care s-a calificat în finala selecției naționale pentru piesa care va reprezenta România la Concursul Muzical Eurovision 2022.

Eurovision Song Contest 2022 are loc în Italia, la Torino, cu semifinalele pe 10 şi 12 mai şi finala pe 14 mai 2022.