România va intra în prima parte a finalei Eurovision 2022 sâmbătă, 14 mai, de pe poziția cu numărul 2, însă WRS va avea o misiune extrem de dificilă, în contextul în care casele de pariuri dau ca favorită pentru câștigarea trofeului reprezentanta Ucrainei, Kalush Orchestra, cu melodia Stefania.

Orchestra KalushFoto: Eurovision Facebook

wrs va reprezenta România în finala Eurovision

Intrat în concurs în a doua semnifinală de joi de pe poziția cu numărul 13, reprezentantul României, WRS, alături de echipa de dansatori - Ruxandra Timoașcă, Vivienne Meida Szentyobbi, Andrei Angelescu, Emanuel Neagu - și Laurian Manta, backing vocalist, s-a calificat în marea finală Eurovision 2022 cu piesa Llamame.

„Mă bucur că jurații au apreciat piesa noastră, fanii s-au mobilizat și au promovat-o în social media, iar astăzi, românii din diaspora au votat.

Este un sentiment formidabil să știi că ai alături de tine atât de mulți compatrioți care te susțin și votează pentru un rezultat cât mai bun al României la Eurovision.

Le promit tuturor că nu îi voi dezamăgi în finală!”, a adăugat tânărul interpret la finalul serii.

Cu toate acestea, casele de pariuri îi dau șanse infime, piesa României fiind cotată cu mai puțin de 1% șanse de câștig.

Cine este wrs, reprezentantul României

Numele real al lui WRS (pronunțat urs) este Andrei Ionuț Ursu și este născut în Buzău în 1993.

El a lucrat ca dansator pentru artiști celebri precum Inna, Antonia sau Carla's Dreams și a făcut parte din echipa de balet a PRO TV la emisiuni precum Vocea României și Românii au talent. În ianuarie 2020, a semnat cu Global Records și a început proiectul muzica electropop cu numele de scenă WRS.

A început să danseze la vârsta de 12 ani pentru că a fost încurajat de părinții săi, dansatori de muzică populară.

În 2015 și-a început cariera muzicală în trupa de băieți Shot. După doi ani, a părăsit proiectul, s-a mutat la Londra și a început să compună muzică.

WRS a debutat în ianuarie 2020 cu piesa „Why”.

În februarie 2022, WRS a lansat single-ul „Llamame”, cu care s-a calificat în finala selecției naționale pentru piesa care va reprezenta România la Concursul Muzical Eurovision 2022.

Cea mai recentă piesă a lui wrs, „"Amore'' feat. Ilkan Gunuc a ajuns pe locul 7 în Top Radio MediaForest, pe locul 12 în Top TV Bulgaria şi a atins un vârf în Top 200 Shazam #3 RO, #19 Bulgaria, #67 Moldova, fiind inclusă în playlisturile editoriale NMF Turcia, RO + Hit Dans, Yaz, Dance toată ziua. Totodată, piesa "Tsunami" a devenit o senzaţie internațională ajungând pe primele locuri în topurile din Bulgaria (#24 Radio, #3 TV, #3 Top 200 Shazam, #12 Apple Dance), România (#35 Top 200 Shazam, #19 Apple Dance), potrivit TVR.

Care este piesa Ucrainei, favorita caselor de pariuri pentru a câștiga Eurovision 2022

Așa cum spunea, conform datelor centralizate de Eurovision World de la 6 mari case de pariuri, România este cotată printre ultimele, cu sub 1% șanse să câștige trofeul.

În schimb Ucraina, care participă la Eurovision Song Contest 2022 cu melodia „Stefania”, interpretată de Kalush Orchestra, este cotată cu 60% șanse de câștig.

La mare diferență de Ucraina, Regatul Unit cu melodia Space Man, interpretată de Sam Ryder, este cotată cu 10% șanse de câștig.

Cu aceleași șanse este dată și Suedia, care s-a calificat în finala Eurovision 2022 cu melodia Hold Me Closer, interpretată de Cornelia Jakobs.

Italia este acum cotată cu cu 6% șanse de câștig, în timp ce Mahmood & Blanco cu Brividi încearcă să obțină trofeul pentru al doilea an consecutiv, după victoria de anul trecut a formației rock Maneskin.

Cântăreața spaniolă cu orgini cubaneze Chanel încheie top 5 al celor mai bine cotate țări din concurs, casele de pariuri cotând melodia „SloMo” cu 4% șanse de câștig.

Cine este Kalush Orchestra, formația din Ucraina care „luptă” pentru trofeul Eurovision 2022

Preferată a caselor de pariuri, Ucraina participă în concurs cu grupul ucrainean Kalush Orchestra, a cărui piesă „Stefania” amestecă hip-hop-ul și muzică tradițională pe versuri scrise înainte de război – care rezonează puternic cu evenimentele actuale („Întotdeauna voi găsi drumul spre casă chiar și dacă toate drumurile sunt distruse”).

Cu șase oameni pe scenă, membrii grupării, toți având vârsta de recrutare în război, beneficiază de o dispensă provizorie emisă de guvernul de la Kiev, dar vor trebui să se întoarcă acasă pentru a apuca armele de îndată ce competiția se va termina. De fapt, unul dintre ei a rămas în țară.

„Un membru al grupului s-a alăturat apărării teritoriale a Kievului în a treia zi de război”, a declarat cântărețul Oleh Psiuk pentru AFP. „Suntem foarte îngrijorați pentru el, sperăm să-l găsim sănătos când ne întoarcem”.

Dacă va avea succes, Ucraina ar dubla după victoria din 2016 - care a avut loc la doi ani după anexarea peninsulei ucrainene Crimeea de către Rusia - obținută de Jamala cu melodia „1944”, un cântec care povestește deportarea tătarilor de către Stalin.

Dar pentru a câștiga, Orchestra Kalush va trebui să-i învingă pe ceilalți 24 de finaliști strângând numărul maxim de voturi de la profesioniștii din lumea muzicii și de la publicul din fiecare țară, care nu își poate vota propriul candidat.

Următoarea ediție a competiției s-ar desfășura atunci, cel puțin teoretic, în Ucraina, ceea ce ar fi în cuvintele lui Oleh Psiuk „o Ucraina nouă, integrată, dezvoltată și înfloritoare”.

Care este ordinea de intrare a țărilor în finala Eurovision 2022:

Cehia: We Are Domi - Lights Off

România: WRS - Llámame

Portugalia: „Saudade, Saudade”

Finlanda: The Rasmus - Jezebel

Elveția: Marius Bear –„Boys Do Cry”

Franța: Alvan & Ahez – Fulenn

Norvegia: Subwoolfer - „Give That Wolf a Banana”

Armenia: Rosa Linn - „Snap”

Italia: Mahmood & Blanco – Brividi

Spania: Chanel – SloMo

Regatul Țărilor de Jos: S10 – „De Diepte”

Ucraina: Kalush Orchestra – „Stefania”

Germania: Malik Harris – Rockstars

Lituania: Monika Liu – „Sentimentai”

Azerbaidjan: Nadir Rustamli - Fade To Black

Belgia: Jérémie Makiese - Miss You

Grecia: Amanda Georgiadi Tenfjord – „Die Together”

Islanda: Systur – „Með Hækkandi Sól”

Republica Moldova: Zdob şi Zdub & Frații Advahov – „Trenuleţul”

Suedia: Cornelia Jakobs - Hold Me Closer

Australia: Sheldon Riley - Not the Same

Marea Britanie: Sam Ryder – SPACE MAN

Polonia: Ochman - River

Serbia: Konstrakta - In Corpore Sano

Estonia: Stefan - Hope

Marea finală va fi transmisă, sâmbătă, în direct la TVR 1 şi TVR Internaţional, începând cu ora 22.00.

Fiecare artist concurează pentru un punctaj adunat din notele juriului şi cele acordate de fani, acestea contând în egală măsură în calculul pentru clasamentul final.

La ediția din acest an, punctajul acordat de juriul României va fi prezentat de Eda Marcus:

„Nominalizarea mea ca spokesman la Eurovision a venit ca o mare onoare și validare. De copil priveam admirativ cum se dădea legătura fiecărei ţări participante şi era aproape ca un concurs de pricepere, talent actoricesc şi frumuseţe, între prezentatoarele notelor. Era un moment încărcat de tensiune, dar şi de frumuseţe, un concurs în sine al diversităţii culturale şi etnice”, mărturisește vedeta TVR.