Spectatorii și telespectatorii care au urmărit finala Eurovision 2022 de sâmbătă spre duminică au fost uimiți să vadă că România nu a putut anunța rezultatele voturilor juriului român, iar cele 12 puncte din partea țării noastre au fost prezentate de supraveghetorul executiv al Eurovision Song Contest Martin Osterdhal. Mai jos prezentăm momentul video al incidentului, dar și explicația reală a absenței prezentatoare Eda Marcus.

Momentul in care Martin Osterdhal anunta rezultatele votului juriului din RomaniaFoto: Captura video

Prezentatorii Eurovision 2022 au anunțat că există probleme la stabilirea conexiunii cu România în momentul în care prezentatoarea Eda Marcus ar fi trebuit să anunțe rezultatele voturilor juriului român.

În momentul în care Eda Marcus ar fi trebuit să apară pe ecrane, Mika, unul dintre prezentatori, a spus (vezi 3:27:58):

„Următoarea țară era România. Cu toate acestea, nu am reușit să stabilim legătura și mergem încă o dată la supraveghetorul executiv al Eurovision Song Contest Martin Osterdhal. Martin, te rog, ai putea ține locul României și să ne dai cele 12 puncte”.

Momentul în care Martin Osterdhal spune că juriul României a oferit punctajul maxim, 12 puncte, Ucrainei.

Ulterior, însă ESCXTRA, o publicație de profil, a scris că juriul din România a fost eliminat din calculul notelor finale, pentru că organizatorul concursului - Uniunea Europeană de Radio și Televiziune (EBU) a identificat anumite tipare de vot incorecte. EBU a lansat o declarație pentru a explica că juriile naționale din șase țări din a doua semifinală au fost excluse din concurs.

Conducerea TVR spune că reprezentanții României au fost "surprinși" să constate că rezultatul votului juriului României nu a fost preluat în calculul clasamentului final, organizatorii atribuind un alt set de punctaje concurenților din finală, în numele juriului țării noastre. Aceasta precizează că juriul din România hotărâse să acorde punctaj maxim reprezentanților Moldovei și acuză că nici jurații, nici reprezentanții TVR nu au fost anunțați de suspiciuni la adresa votului României, iar regulile ar fi fost schimbate în timpul jocului.

Conducerea TVR spune că într-un mesaj transmis reprezentanților țărilor participante, sâmbătă noapte, chiar în timpul anunțării rezultatelor votului juriilor naționale pentru finala Eurovision 2022 (în jurul orei 01.00), organizatorul concursului - Uniunea Europeană de Radio și Televiziune (EBU) - a comunicat că:

  • “În analiza voturilor date de juriile naționale de către partenerul de vot pan-european al Uniunii Europene de Radiodifuziune (EBU) după cea de-a doua repetiție generală a celei de-a doua semifinale a Eurovision Song Contest (ESC) 2022, au fost identificate anumite modele de vot neregulate (“irregular”) în rezultatele a șase țări. Pentru a respecta Instrucțiunile de vot ale Concursului, EBU a lucrat cu partenerul său de vot pentru a calcula un rezultat agregat substitut pentru fiecare țară în cauză, atât pentru a doua semifinală, cât și pentru marea finală (calculat pe baza rezultatelor altor țări cu vot similar)”.
  • În mesaj, România nu a fost nominalizată explicit pe lista celor șase țări, nici nu a primit, la încheierea celei de-a doua semifinale, cea la care se precizează identificarea unor “modele de vot neregulate”, o comunicare oficială referitor la o suspiciune a organizatorilor privind votul juriului din România, precizează reprezentanții Televiziunii române.

Potrivit TVR, responsabilul desemnat să gestioneze comunicarea cu EBU pentru votul juriului național a sesizat neconcordanța între punctajele transmise în ziua precedentă, după show-ul pentru juriu, și notele pe care EBU, în timpul evenimentului, a anunțat că le va introduce în clasament ca fiind din partea juriului național.

  • Totodată, prezentatoarei Eda Marcus nu i s-a permis intrarea în transmisiunea oficială pentru a comunica rezultatele, așa cum TVR agrease în prealabil cu organizatorii, conform procedurilor. Mai mult, în cursul zilei de sâmbătă, responsabilul cu votul din partea TVR a participat la două teleconferințe cu organizatorii pentru stabilirea regulilor de prezentare/poziționare/citire ale Edei Marcus. De asemenea, a participat la repetiția de transmitere a rezultatului juriului, fără a primi vreo comunicare referitoare la eventuale suspiciuni sau intenția organizatorului de a opera modificări asupra votului juraților României, mai spune TVR.
  • Televiziunea Română precizează că a solicitat organizatorilor ESC să îi furnizeze, în mod oficial, motivele concrete pentru care au înlocuit punctajul juriului din România cu un “substitut” calculat într-un mod netransparent, iar în funcție de răspunsul pe care îl va primi, "TVR își rezervă dreptul de a lua măsuri pentru corectarea situației create".

Citește și:

VIDEO Finala Eurovision 2022: Reprezentantul României, wrs, pe locul 18 din 25 / Ce mesaj a avut pentru ucraineni / Câștigătorii ediției de la Torino