​Solistul trupei Kalush Orchestra, care a câștigat sâmbătă concursul Eurovision 2022, a plecat spre Ucraina, unde conduce o organizație de voluntariat, pentru a-și ajuta compatrioții care fug din calea războiului. Artistul ucrainean și-a sărutat iubita în fața hotelului din Torino înainte de a se întoarce în Ucraina, scrie The Telegraph.

Oleg Psiuk si-a luat ramas bun de la iubita sa, in TorinoFoto: Luca Bruno / AP / Profimedia

„Cultura noastră este atacată. Am vrut să prezentăm întregii lumi muzica noastră. Am scris cântecul pentru Eurovision pentru mama mea cu mult înainte de război, dar după aceea, a început să capete o semnificație diferită pentru diferite persoane", a spus solistul trupei Kalush Orchestra.

„Mă întorc acasă, deoarece conduc o organizație de voluntariat care îi ajută pe refugiați cu mâncare, cazare și medicamente. Voi continua să fac asta. Vom găzdui Eurovision într-o Ucraină proaspăt reconstruită și fericită", a mai adăugat artistul ucrainean.

Victoria este pentru fiecare ucrainean

Solistul principal al grupului ucrainean Kalush Orchestra, Oleg Psiuk, a declarat într-o conferinţă de presă că formaţia folk-rap va sărbători victoria obţinută la ediţia din 2022 a concursului Eurovision abia "după război", informează DPA, citată de Agerpres.

„Încă nu am sărbătorit cu adevărat. Probabil vom avea o mare sărbătoare după război, pentru că această victorie este minunată, să câştigăm Eurovision este ceva fantastic, însă acum se întâmplă atât de multe alte lucruri", a declarat solistul principal al formaţiei ucrainene, Oleg Psiuk.

„Sunt oameni care sunt ucişi în război sau care luptă în război sau care îşi pierd locurile de muncă în Ucraina, aşadar nu este cel mai bun moment pentru a sărbători acum", a adăugat muzicianul ucrainean. Grupul Kalush Orchestra devenise principalul favorit la câştigarea acestei competiţii muzicale după invazia rusă din Ucraina, care i-a determinat pe organizatori să excludă Rusia din concurs.

După ce au câştigat Eurovision 2022 sâmbătă seară în oraşul italian Torino, cu piesa „Stefania", membrii trupei Kalush Orchestra au spus că această victorie „este pentru fiecare ucrainean".

Kalush Orchestra va scoate la licitaţie trofeul Eurovision

Kalush Orchestra a anunţat că va vinde prin licitaţie trofeul Eurovision câştigat sâmbătă, banii obţinuţi urmând să ajungă la o fundaţie care ajută armata ucraineană şi Ucraina, relatează ukrinform.net, potrivit News.ro.

„Plănuim să scoatem trofeul la licitaţie şi să donăm toţi banii unei fundaţii care ajută forţele armate şi Ucraina. Urmează să alegem una. Mulţi oameni deja fac donaţii din străinătate şi poate şi mai mulţi ar vrea să doneze. Iar acest lucru îi va motiva. Va fi în beneficiul Ucrainei”, a explicat liderul trupei, Oleg Psiuk.

Duminică, Kalush Orchestra și-a publicat videoclipul melodiei, filmat printre ruinele rămase în urma bombardamentelor rușilor care au invadat Ucraina în 24 februarie.

Piesa „Stefania” amestecă hip-hop-ul și muzica tradițională pe versuri scrise înainte de război – care rezonează puternic cu evenimentele actuale („Întotdeauna voi găsi drumul spre casă chiar și dacă toate drumurile sunt distruse”).