Televiziunea Română a făcut publice, luni, componența juriului României și notele acordate fiecărei țări participante la finala Eurovision 2022 și reamintește că a cerut European Broadcasting Union (EBU), organizatorul concursului, să explice oficial motivele pentru care au înlocuit punctajul juriului din România cu un “substitut calculat într-un mod netransparent".

HotNews.roFoto: Hotnews

TVR face publică, într-un comunicat de presă, lista membrilor juriului național și punctajul acordat de aceștia, în contextul scandalului legat de anularea rezultatului votului juriului României de către EBU și publicarea unui punctaj diferit în cadrul concursului, fără ca Edei Marcus, spokes person desemnată de TVR, să-i fie permisă comunicarea, în direct, a rezultatelor jurizării României.

Componența juriului României a fost următoarea, potrivit TVR:

  • Sanda Ladoși, Luminița Anghel, Ovi Jacobsen, Liviu Elekeș și Mihai Pocorschi.

Punctajul acordat de România țărilor din finala Eurovision 2022

  • Moldova - 12 puncte
  • Grecia - 10 puncte
  • Polonia - 8 puncte
  • Olanda -7 puncte
  • Azerbaidjan - 6 puncte
  • Australia - 5 puncte
  • Italia - 4 puncte
  • Spania - 3 puncte
  • Finlanda -2 puncte
  • Lituania -1 punct

TVR amintește că a solicitat organizatorilor ESC să furnizeze, oficial, "motivele pentru care au înlocuit punctajul juriului din România cu un “substitut” calculat într-un mod netransparent", spunând că, în funcție de răspunsul pe care îl va primi, își rezervă dreptul de a lua măsuri pentru corectarea situației create.

Reamintim că organizatorii Eurovision 2022 au anunțat, pe scena de la Torino, că nu a putut fi stabilită conexiunea cu România.

În momentul în care Eda Marcus ar fi trebuit să apară pe ecrane, Mika, unul dintre prezentatori, a spus:

  • „Următoarea țară era România. Cu toate acestea, nu am reușit să stabilim legătura și mergem încă o dată la supraveghetorul executiv al Eurovision Song Contest Martin Osterdhal.
  • Martin, te rog, ai putea ține locul României și să ne dai cele 12 puncte”.

Astfel, de pe scenă s-a anunțat că România a acordat cele 12 puncte Ucrainei.

Juriul României, eliminat de la Eurovision 2022

Juriile Eurovision 2022 din șase țări au fost eliminate din calculul notelor finale, organizatorul concursului - Uniunea Europeană de Radio și Televiziune (EBU) - explicând într-un comunicat transmis sâmbătă noapte că după cea dea doua repetiție generală a celei de-a doua semifinale a concursului Eurovision 2022 au fost identificate anumite tipare de vot incorecte în rezultatele din șase țări.

Organizatorul Eurovision 2022 nu a precizat despre ce țări este vorba, iar publicația de profil ESCXTRA a scris că cele șase țări ale căror jurii au fost eliminate sunt: Azerbaidjan, Georgia, Muntenegru, Polonia, România, San Marino.

Conducerea TVR spunea că într-un mesaj transmis reprezentanților țărilor participante, sâmbătă noapte, chiar în timpul anunțării rezultatelor votului juriilor naționale pentru finala Eurovision 2022 (în jurul orei 01.00), organizatorul concursului - Uniunea Europeană de Radio și Televiziune (EBU) - a comunicat că:

  • “În analiza voturilor date de juriile naționale de către partenerul de vot pan-european al Uniunii Europene de Radiodifuziune (EBU) după cea de-a doua repetiție generală a celei de-a doua semifinale a Eurovision Song Contest (ESC) 2022, au fost identificate anumite modele de vot neregulate (“irregular”) în rezultatele a șase țări. Pentru a respecta Instrucțiunile de vot ale Concursului, EBU a lucrat cu partenerul său de vot pentru a calcula un rezultat agregat substitut pentru fiecare țară în cauză, atât pentru a doua semifinală, cât și pentru marea finală (calculat pe baza rezultatelor altor țări cu vot similar)”.

În mesaj, România nu a fost nominalizată explicit pe lista celor șase țări, nici nu a primit, la încheierea celei de-a doua semifinale, cea la care se precizează identificarea unor “modele de vot neregulate”, o comunicare oficială referitor la o suspiciune a organizatorilor privind votul juriului din România, precizau reprezentanții Televiziunii române.

CITEȘTE ȘI: