Uniunea Europeană de Radio și Televiziune (EBU) a transmis, joi, că își reafirmă decizia că Ucraina nu va putea găzdui concursul Eurovision 2023, în contextul în care autoritățile ucrainene au cerut schimbarea hotărârii ca următoarea ediție a Eurovision să aibă loc în altă țară, scrie The Guardian. Reamintim că Eurovision 2022 a fost câștigat de Ucraina, cu piesa „Stefania” a trupei Kalush Orchestra, astfel că Kievul ar fi urmat să organizeze ediția de anul viitor a concursului.

Ucraina a castigat Eurovision 2022Foto: Facebook Eurovision

În 17 iunie, EBU a anunțat că începe discuții cu BBC pentru a găzdui Eurovision 2023 în Marea Britanie, după ce a exclus ca evenimentul să fie găzduit de câștigătorii din acest an, Ucraina, așa cum se întâmplă în mod tradițional, având în vedere războiul.

  • „Ucraina nu este de acord cu natura unei astfel de decizii - am fost puşi în faţa faptului împlinit, fără discuţii sau alte opţiuni. Dar credem ferm că avem toate motivele să negociem pentru găsirea unei soluţii care să satisfacă toate părţile.
  • Am câştigat cinstit Eurovision şi am îndeplinit toate condiţiile la termen în ceea ce priveşte procesul de aprobare a organizării concursului în Ucraina - am oferit răspunsuri şi garanţii de securitate şi posibile locuri pentru concurs.
  • Găzduirea Eurovision 2023 în Ucraina este un semnal puternic către întreaga lume care susţine acum Ucraina. Vom cere schimbarea deciziei, pentru că noi credem că vom putea îndeplini toate cerinţele, după cum am subliniat în dialogul cu EBU.
  • De aceea cerem negocieri suplimentare cu privire la găzduirea Eurovision 2023 în Ucraina”, declara, după anunțul EBU, ministrul ucrainean al Culturii, Oleksandr Tkacenko.

Organizatorii EBU își mențin decizia

Uniunea Europeană de Radio și Televiziune a reacționat joi, spunând că înțelege pe deplin dezamăgirea Ucrainei, însă Eurovision 2023 nu poate fi organizat în această țară.

  • „Decizia a fost ghidată de responsabilitatea EBU de a se asigura că sunt îndeplinite condițiile pentru a garanta siguranța și securitatea tuturor celor care lucrează și participă la eveniment”, au transmis organizatorii Eurovision.

Potrivit acestora, cel puțin 10.000 de persoane sunt de obicei acreditate pentru acest eveniment, incluzând personalul și jurnaliștii, iar în jur 30.000 de fani din întreaga lume sunt așteptați să ajungă la Eurovision.

EBU vorbește despre „riscul sever” de atacuri aeriene în Ucraina.

  • „Luând în considerare toate acestea, cu regret, EBU a luat decizia de a muta evenimentul într-o altă țară și va continua discuțiile privind găsirea unei locații potrivite pentru Eurovision Song Contest de anul viitor”, mai arată organizatorii Eurovision în comunicatul de presă transmis joi, conform The Guardian.

Concursul Eurovision 2022 - care a avut loc în 145 mai, la Torino - a fost câștigat de Ucraina, reprezentată de trupa Kalush Orchestra, a cărei piesă „Stefania” amestecă hip-hop-ul și muzică tradițională pe versuri scrise înainte de război – care rezonează puternic cu evenimentele actuale („Întotdeauna voi găsi drumul spre casă chiar și dacă toate drumurile sunt distruse”).

A doua zi după victoria trupei ucrainene Kalush Orchestra, preşedintele Volodimir Zelenski a anunţat că, potrivit tradiţiei, Ucraina va organiza competiţia: „Anul viitor, Ucraina va găzdui Eurovision!. Pentru a treia oară în istoria sa. Şi, cred, nu ultima. Vom face tot posibilul pentru a primi într-o zi participanţii şi oaspeţii Eurovision în oraşul ucrainean Mariupol. Liber, paşnic, reconstruit!”.