Formația Phoenix a cântat sâmbătă seară la nunta liderului AUR George Simion desfășurată în comuna Măciuca, iar înainte ca formația să urce pe scena Simion a făcut referire la una din piesele lor ca fiind „imnul AUR”.

Andrei UjicăFoto: Hotnews
  • „Phoenix are imnul AUR - 'fie să renască numai cel cu har'. Le mulțumesc că nu au cedat presiunilor care au existat ca să nu mai vină astăzi”, a spus Simion pe scenă.

În replică, scriitorul și regizorul român Andrei Ujică, cel care a compus alături de Șerban Foarță piese pentru Phoenix în anii '70, s-a delimitat de formația actuala și de partidul AUR și a declarat că interzice folosirea versurilor în orice context politic.

Mai jos, integral, declarația lui Andrei Ujică:

  • „Aflu cu consternare că un anume George Simion a declarat astăzi la nunta sa că formația Phoenix ar fi compus „imnul AUR: Fie să renască…”
  • Vreau să fac următoarele precizări: în primul rînd, formația Phoenix nu mai există din 1977 și în al doilea rînd, versurile respective, împreună cu toate celelalte de pe dublul album CANTAFABULE, ne aparțin în exclusivitate lui Șerban Foarță și mie. Ele au fost compuse într-un anume context cultural și istoric, care văd că nu mai poate fi citit, darămite interpretat măcar decent momentan.
  • Drept pentru care, declar public – fiind cu siguranță și în asentimentul lui Șerban Foarță – că interzic orice însușire și folosire abuzivă fie și a unui singur vers de pe albumul CANTAFABULE de către orice fel de mișcare și de către orice partid politic, indiferent de formă, incluzând aici și ideea de imn sau slogan al unei grupări cu care nu aș avea afinități nici în cel mai absurd vis. În caz contrar, mă văd nevoit să-mi apăr drepturile în justiție.
  • Andrei Ujică - Dobra, Mehedinți, în seara zilei de 28 august 2022”

Versurile „Fie să renască” din piesa „Phoenix”

Discuția vizează versurile celebrei piese Phoenix de pe albumul Cantafabule ,1975, casa de discuri Electrecord:

Phoenix

Text: Şerban Foarţă / Andrei Ujică

Iată, vine din nou cel hrănit cu numai rouă

de la Livan, într-acest an, al nouălea.

Preajma blând înmiresmând,

rugu-i fumegând.

Născutul din ou şi hrănit cu numai rouă,

în roşu nimb, într-acest timp, al nouălea.

Rodnic foc şi nou izvod,

arderea-i de tot.

Fie să renască numai cel ce har

are de-a renaşte, curăţit prin jar,

din cenuşa-i proprie şi din propriu-i scrum,

astăzi ca şi mâine, pururi şi acum.

VEZI ȘI: