Un tribunal spaniol a decis marți trimiterea în judecată a cântăreței columbiene Shakira, pentru fraudă fiscală, ea fiind acuzată că nu a plătit 14,5 milioane de euro reprezentând impozit pe venit, scrie Reuters, citând un document al instanței.

Cântăreața ShakiraFoto: David Oller / Zuma Press / Profimedia

Cântăreața în vârstă de 45 de ani a respins în luna iulie o ofertă de înțelegere din partea procuraturii pentru a soluționa dosarul de fraudă.

Tribunalul Esplugues de Llobregat a confirmat marți că procesul va începe, nefiind precizată însă o dată.

Procurorul de caz a cerut o pedeapsă de opt ani de închisoare pentru cântăreață, care este acuzată că nu a plătit impozitele între anii 2012 și 2014.

"Decizia de trimitere în judecată a Shakirei este doar un alt pas în orice procedură de acest gen. Situația nu s-a schimbat și totul continuă normal. Apărarea juridică a Shakirei își va face treaba prezentând argumentele scrise la momentul potrivit", au transmis avocații cântăreței printr-un comunicat, conform Reuters.

Shakira a acuzat o "încălcare totală a drepturilor sale"

Cântăreaţa columbiană a denunțat, în luna iulie, o "încălcare totală a drepturilor sale" şi "metode abuzive" din partea Procuraturii spaniole.

Ea spunea că "se încăpăţânează" să ceară banii strânşi în timpul turneelor sale internaţionale şi în urma emisiunii "The Voice", unde a jurizat în Statele Unite, într-o perioadă în care nu ar fi fost încă rezident în Spania.

Shakira susţine că a plătit deja 17,2 milioane de euro autorităţilor fiscale spaniole şi că, prin urmare, nu are nicio datorie la Fisc.

Cântăreața pop a "promis" că va lupta împotriva acuzațiilor „false” ale autorităților spaniole și a adăugat că a plătit deja ceea ce biroul fiscal spaniol a spus că datorează înainte de a intenta un proces.

Acuzațiile pe care procuratura i le aduce cântăreței Shakira

Procuratura o acuză pe interpreta hiturilor "Hips don't lie", "Waka Waka" sau "Loca" de o evaziune fiscală de 14,5 milioane de euro pentru anii 2012, 2013 şi 2014.

Potrivit acuzării, Shakira a locuit în Spania din 2011, când relaţia ei cu fotbalistul FC Barcelona Gerard Pique a fost făcută publică, dar până în 2015 şi-a menţinut reşedinţa fiscală în insulele Bahamas, considerate un paradis fiscal. La începutul lunii iunie, Shakira și Gerard Pique, care au doi copii, şi-au anunţat despărţirea, după o relație de 11 ani.

La rândul lor, avocaţii Shakirei afirmă că până în 2014 cea mai mare parte a veniturilor vedetei au provenit din turneele sale internaţionale şi că ea nu a locuit mai mult de şase luni pe an în Spania, condiţie necesară pentru a-şi stabili reşedinţa fiscală în ţară.

În luna mai, un tribunal din Barcelona a respins un recurs al cântăreţei, care ceruse renunţarea la acuzaţii.

Numele Shakirei se număra printre cele menţionate în cazul Pandora Papers, o vastă anchetă publicată la sfârşitul anului 2021 de Consorţiul internaţional al jurnaliştilor de investigaţie, care acuză câteva sute de personalităţi că au ascuns active în paradisuri offshore, în special în scopul "evaziunii fiscale".