John Lydon, fostul vocalist al trupei Sex Pistols mai cunoscut sub numele său de scenă „Johnny Rotten”, vrea să reprezinte Irlanda la ediția din 2023 a concursului Eurovision, anunță Reuters.

John Lydon aka „Johnny Rotten”Foto: Watto / Backgrid UK / Profimedia Images

Lydon s-a înscris în preselecțiile pentru Eurovision din Irlanda cu Public Image Ltd (PiL), trupa pe care a fondat-o după destrămarea Sex Pistols în 1978.

PiL s-a înscris la preselecțiile pentru Eurovision cu cântecul „Hawaii”, o melodie pe care Lydon a descris-o drept o scrisoare de dragoste adresată Norei, soția sa de aproape 50 de ani, care suferă de boala Alzheimer.

„Este dedicată tuturor celor care trec prin vremuri grele în călătoria numită viață alături de persoana la care țin cel mai mult”, afirmă cântărețul în vârstă de 66 de ani cu privire la melodia lansată luni.

„Ea este de asemenea un mesaj al speranței că în cele din urmă dragostea cucerește totul”, a mai spus Lydon.

Selecțiile pentru a alege melodia care să reprezinte Irlanda la ediția din acest an a concursului Eurovision vor începe pe 3 februarie.

Nemulțumiri legate de organizarea Eurovision în 2023

Eurovision 2023 va fi găzduit de orașul Liverpool din cauza îngrijorărilor de securitate privind organizarea sa la Kiev, Ucraina fiind țara care a câștigat ediția de anul trecut grație melodiei „Stefania” a trupei Kalush Orchestra.

Ediția de anul trecut a fost însă marcată de un scandal fără precedent în ultimele decenii din cauza eliminării juriilor din 6 țări, printre care și România, din calculul notelor finale.

Câteva țări au anunțat deja că nu vor participa la ediția de anul acesta a concursului, invocând cheltuielile ridicate cu deplasarea unei echipe de anvergură în Marea Britanie.

Suma pe care fiecare radiodifuzor participant o plăteşte pentru a se înscrie nu este făcută publică, dar costul total între toţi participanţii se ridică în mod obişnuit la aproximativ 5 milioane de euro - iar gazda plăteşte o sumă suplimentară.

Acest cost împărțit între statele membre a crescut însă după excluderea Rusiei ca participantă eligibilă la competiție, decizie luată la doar o zi după ce președintele Vladimir Putin a declanșat războiul din Ucraina.

În România cei 12 finaliști ai Selecției Naționale au fost desemnați în luna decembrie.