​Depeche Mode va lansa vineri albumul „Memento Mori”, titlu premonitoriu care a fost ales de trupa britanică înainte de decesul lui Andy Fletcher, colegul lui Dave Gahan şi Martin Gore.

Depeche ModeFoto: Ben Zvan, Dreamstime.com

„Memento Mori” este cel de-al 15-lea album de studio al trupei Depeche Mode, o legendă a muzicii synth-pop. El se înscrie în linia discurilor marcate de destin. Aşa cum s-a întâmplat şi cu „Closer”, al doilea şi totodată ultimul album al grupului Joy Division, cu fotografia unor statui funerare pe copertă, o alegere făcută înainte de sinuciderea solistului şi liderului trupei, Ian Curtis.

„După moartea lui, a părut cu adevărat potrivit”

Moartea lui Andy Fletcher „a cimentat într-un fel titlul albumului”, dezvăluia Martin Gore pentru AFP, în octombrie 2022. „Credeam că era oricum un titlu bun. După moartea lui, a părut cu adevărat potrivit”, a adăugat el.

Nu era un secret: „Fletch”, aşa cum era numit, care a murit la vârsta de 60 de ani, în mai 2022, din cauza unei boli vasculare rare, nu reprezenta elementul muzical major din arhitectura sonoră a grupului Depeche Mode. Însă era liantul între cei doi lideri, Dave Gahan şi Martin Gore, care erau cunoscuţi pentru faptul că nu erau cei mai buni prieteni.

„Fletch” era „acela care venea la mine şi îmi spunea: ştii, Martin nu vrea să facă asta sau cealaltă. Dintr-o dată, el nu mai este acum aici, iar eu şi Martin va trebui să vorbim între noi”, a dezvăluit David Gahan pentru cotidianul francez Le Figaro, citat de Agerpres.

„În timpul realizării discului, Martin mi-a spus: „e ciudat, am impresia că am regăsit un vechi frate pe care îl pierdusem din vedere de multă vreme”. A trebuit să comunicăm din nou şi cred că acest lucru a funcţionat bine pentru album”, a continuat David Gahan, interpretul textelor şi al muzicii create de Martin Gore. Dave Gahan compune şi el uneori anumite piese, aşa cum s-a întâmplat şi în cazul „Memento Mori”, unul dintre cele mai reuşite albume ale formaţiei britanice.

Unele cântece de pe acest album au ecouri insolite în raport cu dinamica obişnuită a grupului. Este cazul single-ului „My favourite stranger”, o piesă electro semnată de Martin Gore şi Richard Butler (liderul grupului Psychedelic Furs). Titlul său ar putea fi considerat o aluzie la Gahan şi Gore, care au întreţinut multă vreme o relaţie distantă, chiar dacă în versurile sale naratorul vorbeşte despre o altă persoană pe care o vede în fiecare zi în oglindă.

Albumul se încheie cu piesa „Speak to Me”, semnată de Dave Gahan şi alţi colaboratori, fiind unul dintre cele două titluri de pe acest disc (ce include 12 piese) ce nu au fost compuse de Martin Gore.

„Ghost again” face trimitere la sufletul lui „Fletch”, decedat înainte de finalizarea albumului în studiourile de înregistrare.

Depeche Mode, în concert la Bucureşti în 26 iulie

Trupa britanică va promova albumul „Memento Mori” printr-un turneu mondial care va începe în această săptămână cu un concert în Statele Unite.

În cadrul turneului său mondial, Depeche Mode va susţine un concert şi în România, pe Arena Naţională din Bucureşti, în 26 iulie.

Show-ul Depeche Mode va cuprinde şi piese de pe noul album „Memento Mori”, cât şi piese de pe albumele anterioare, deja consacrate.

Turneul „Memento Mori” este cel de-al 19-lea turneu Depeche Mode şi primul după mai bine de cinci ani. Cel mai recent şi cel mai îndelungat turneu Depeche Mode - „Global Spirit Tour” (2017-2018) - peste 130 de concerte - a adus trupa în faţa a peste 3 milioane de fani, atât în Europa, cât şi în America de Nord. Printre ţările norocoase s-a aflat şi România, cu un show live la Cluj-Napoca, organizat de Emagic in 2017, la Cluj Arena. (Foto: Dreamstime.com)