Cofondatorul trupei Pink Floyd, Roger Waters, susține că a fost o declarație împotriva „fascismului, nedreptății și bigotismului" atunci când a apărut cu o mitralieră în timp ce purta o uniformă de inspirație nazistă la un concert din Berlin, relatează Sky News.

Roger WatersFoto: dpa picture alliance / Alamy / Alamy / Profimedia

Poliția germană a anunțat vineri că îl investighează pe artistul britanic Roger Waters pentru incitare la ură, după ce acesta a îmbrăcat o uniformă în stil nazist la un concert din capitala Germaniei.

Waters a purtat o haină neagră lungă și o banderolă roșie, cu ciocane încrucișate în loc de svastici.

Mai multe mass-media germane şi israeliene evocă, de asemenea, inscripţii cu litere roşii pe un ecran în timpul concertului cu numele lui Anne Frank şi Shireen Abu Akleh, jurnalista palestiniano-americană a postului Al Jazeera, ucisă în timpul unui raid israelian în mai 2022.

Waters s-a prefăcut că trage cu o mitralieră falsă în timpul concertului din capitala Germaniei.

„Tatăl meu a plătit prețul suprem”

Spectacolul a „atras atacuri de rea credință din partea celor care vor să mă defăimeze și să mă reducă la tăcere pentru că nu sunt de acord cu opiniile mele politice și principiile mele morale", a spus Waters într-o declarație.

„Elementele din spectacolul meu care au fost puse sub semnul întrebării sunt în mod clar o declarație de opoziție față de fascism, nedreptate și intoleranță în toate formele sale", a adăugat el.

"Încercările de a prezenta aceste elemente ca fiind altceva sunt nesincere și motivate politic".

Waters a declarat că reprezentarea unui „demagog fascist nebun a fost o caracteristică a spectacolelor mele încă de la The Wall al lui Pink Floyd din 1980".

  • „Mi-am petrecut întreaga viață vorbind împotriva autoritarismului și a opresiunii oriunde o văd. Când eram copil, după război, numele Annei Frank era rostit adesea în casa noastră, ea a devenit un memento permanent a ceea ce se întâmplă atunci când fascismul este lăsat necontrolat.
  • Părinții mei au luptat împotriva naziștilor în cel de-al Doilea Război Mondial, tatăl meu plătind prețul suprem.
  • Indiferent de consecințele atacurilor împotriva mea, voi continua să condamn nedreptatea și pe toți cei care o săvârșesc", a mai spus Waters.

Roger Waters, pasibil de închisoare

Germania are reguli stricte împotriva folosirii simbolurilor naziste, pedepsite cu până la trei ani de închisoare, deși legile germane permit excepții din motive artistice sau educaționale.

Ancheta poliției a fost deschisă din cauza suspiciunilor că artistul a purtat costumul ca o glorificare, justificare sau aprobare a regimului nazist și, prin urmare, o tulburare a liniștii publice.

După ce ancheta poliției se va încheia, cazul va fi predat procurorilor din Berlin, care vor decide dacă vor fi formulate acuzații.

Concertul din Berlin, criticat de Israel

Concertul a atras critici din Israel. Ministerul israelian al Afacerilor Externe l-a criticat astfel, miercuri, pe Waters pentru că a „pătat memoria Annei Frank şi a celor şase milioane de evrei ucişi în timpul Holocaustului”.

„Waters vrea să compare Israelul cu naziştii”. El este „unul dintre cei mai mari critici ai evreilor din vremea noastră”, a scris pe Twitter ambasadorul Israelului la ONU, Danny Danon.

Waters, în vârstă de 79 de ani, s-a remarcat în ultimii ani prin luări de poziţie, în special faţă de războiul din Ucraina.

Invazia rusă a Ucrainei „a fost provocată”

„Nu este adevărat că invazia rusă a Ucrainei a fost neprovocată”, a declarat el pe 8 februarie în faţa Consiliului de Securitate al ONU, unde a fost invitat de Rusia să se vorbească.

El apără, de asemenea, acţiunile de boicotare a produselor israeliene în numele apărării cauzei palestiniene.

Autorităţile de la Frankfurt au anulat un concert al cântăreţului britanic pe 28 mai, dar decizia a fost anulată de o instanţă administrativă în numele libertăţii de exprimare.

O demonstraţie de protest împotriva unui nou concert Roger Waters în Germania, duminică la Frankfurt, este, de asemenea, planificată la apelul comunităţii evreieşti locale şi, în special, a Partidului Verzilor.